Egberdina’s Henk wint Provincie Fryslân Prijs

Nieuws

Op het gezellige en sfeervolle stratenconcours in Workum was het Susan Bouwman die met Egberdina’s Henk de competitie om de Provincie Fryslân Prijs winnend afsloot. Grote concurrent Douwe van R (v. Maurits) kon wegens ziekte niet starten en dat maakte de weg vrij makkelijk voor Susan Bouwman. De voorsprong op de overige paarden was ruim voldoende maar de dagzege zorgde voor geen enkel gevaar. Henk liet zich heel voornaam en constant zien. Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) met Sybren Minkema werd tweede in het eindklassement maar moest in de dagwedstrijd Jetske van Diphoorn (v. Norbert) en Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) met Feike Holtrop nog voorbij laten gaan.

Een ander hoogtepunt op het stratenconcours was tevens de afsluiter van een prachtig concours, het kampioenschap Fries ras tuigen onder het zadel. Maar liefst 17 deelnemers deden hieraan mee en gezamenlijk zorgden zij voor een zeer kwaliteitsvolle rubriek. Het is elk jaar weer een prachtig gezicht wanneer de Friese parels stuk voor stuk over het zand voorbij showen op ’t Sud. Uit de groep van 17 werden zeven uitgenodigd voor de overkamping. Het was uiteindelijk Hunk (v. Tjalf) met Demi van Nispen die de hoofdprijs binnenhaalde. Zijn enorme houding en sterke voorbeen droegen daar aan bij. Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon deed niet zo heel veel onder van de uiteindelijke kampioen. Eise 489 liep ook heel mooi bergop maar mistte volgens de jury net dat laatste stukje extra power. Susan Bouwman pakte de derde stek met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus).

Eise 489 met Jelmer Chardon was in de ereklasse het meest opwaarts gerichte tuigpaard en pakte daarmee net voor Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) met Jolanda Schreuder de winst. In de damesklasse was Chris fan Wylgster Pragt wel de rubriekswinnaar nadat hij toch wel stevige concurrentie kreeg van onder andere Noeste Hoeve Hylke (v. Jisse) met Nadia den Hollander aan de leidsels. Vooral het front van Hylke viel op en de daarbij mooi naar voren wijzende oortjes. Sale Visser pakte de winst bij de Friese tweespannen met het mooi gelijke en vooral meest recht gerichte duo Claes en Egberdina’s Arwyn, beide zonen van Doaitsen. In de achterhand waren Christiaan PW (v. Andries) en het Swarte Paert Sierd PW (v. Dries) ietsje minder sterk en derhalve een tweede plek voor deze beide en eindigden wel voor Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) naast Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) welke door Feike Holtrop werden gereden maar niet helemaal perfect recht vooruit voor de sjees liepen.

Hillydessa (v. Colonist) met Nico Calis startte het gehele concours als eerste in de eerste rubriek en eindigde eveneens als eerste in de lage limiet tuigpaarden. “Het is een heel mooi compleet plaatje. Goed in de verhevenheid en mooi chique” aldus de jury over deze winnaar. Via arbitrale beslissing pakte Leendert Veerman met Besterly Eribo (v. Manno) een tweede plaats, voor Jacobien Postma die G-Star (v. Be My King) netjes voorstelde. In de strijd om de Gabe van den Bosch bokaal in de hoge limiet vochten vader en schoonzoon een fraaie strijd met de jonge garde als uiteindelijke winnaar. Emerson (v. Manno) met Niek Alting liep er wel uit vond de jury. In houding en stelling en kaarsrecht voor de wagen maakte zij de winnende meters. Goed van de grond maar iets korter in beweging pakte Besterly Zilver (v. Ranno) met Leendert Veerman de tweede plek in deze hoge limiet. De ereklasse verliep met een onderbreking doordat Leendert Veerman ineens zelf voor de concourswagen de straat vanaf de brugzijde bewandelde in plaats van Besterly Amadeus. Eén van de beide stokken was gebroken. Leendert kreeg toestemming om vlug een andere wagen te gebruiken en mocht de wedstrijd hervatten. Het bleek een succes want Amadeus was uit het deelnemersveld wel verreweg de beste, meldde de jury. Wild Rose F (v. Manno), met eigenaar Dries van Beekhuizen was in stelling en beweging eveneens sterk, maar zou in verhevenheid ietsje hoger mogen scoren. Hij mocht nu als tweede opstellen nog voor Celebration (v. Manno) met Tjeerd Haarsma. Een tweede overwinning haalde Emerson in de damesklasse met Manon Veerman aan de leidsels. Moeder Renate reed Besterly Eribo naar plek twee. Wild Rose F had eigenlijk net even wat betere papieren voor deze tweede plek maar verloor een ijzer en moest nu als laatste van de overrijders aansluiten. Ineke Haarsma nestelde zich daar nog tussen met Zavanno (v. Manno). De strijd om de zilveren Zweep werd vooral door Ulle Haarsma en de stoppende concoursrijder Jan Jordans gevoerd met hun tweespannen. Hoewel ook Leendert Veerman met zijn span goede kansen maakte en zorgde voor verdeeldheid bij de juryleden. Toch was het Ulle Haarsma die geen fouten liet zien met de twee vossen en hen als een fraaie eenheid liet showen. Jordans pakte de tweede stek via arbitrale beslissing ten koste van Veerman.

Tekst: Johanna Faber

Foto: www.karinshobbyfotografie.nl