Matthys 504 Kampioen

Nieuws

Op de zaterdag van de KFPS hengstenkeuring werden op 11 januari de reeds goedgekeurde stamboekhengsten beoordeeld, in groepen ingedeeld op leeftijdscategorie.

Dit leverde heel mooie momenten op waarbij zowel oudere als ook de jongere hengsten zich presenteerden, afgewisseld met enkele heel mooie en emotionele momenten zoals de daverende afscheidsshow van de legendarische 25-jarige publiekslieveling Jasper 366 en een geweldige huldiging van de koninklijk onderscheiden Frits de Jong meteen na afloop van een heel fraai optreden van ‘zijn’ Fryske Quadrille.

Aan het eind van de middag werden de kampioenskeuringen gehouden en steeg de spanning... De 20-jarige Beart 411 was de oudste die werd geselecteerd voor het kampioenschap van de oudere hengsten. Hij nam het op tegen Michiel 442, Tsjalle 454, Wimer 461, Fonger 478 en Jehannes 484. Uiteindelijk mocht de door de inspecteur Louise Hompe ook om zijn krachtige optreden geprezen Fonger als reserve kampioen opstellen en als kampioen werd Jehannes 484 aangewezen. Het was volgens Hompe een ‘close call met twee fantastische hengsten die veel luxe vertonen en kracht in de achterhand en het meeste rastype vertoonden.’

Voor het kampioenschap van de jonge hengsten behaalden 10 hengsten een ticket: Markus 491, Nane 492, Jurre 495, Menne 496, Tiede 501, Tymen 503, Matthys 504, Teun 505, Auwert 514 en Arent 515. Hierbij wist Mathys er al bovenuit de springen met zijn krachtige bewegingen en werd kampioen, het reserve kampioenschap was voor Nane 492.

Het algemeen kampioenschap kwam ook op naam van Matthys en Nane werd ook algemeen reserve kampioen.

Vorig jaar maakte Matthys ook al indruk met een bijzonder sterk achterbeengebruik maar werd toen niet uitgenodigd voor de kampioenskeuring. Dit jaar was de hoogste eer wel voor hem weggelegd en dit werd tevens een mooi eerbetoon aan Hennie van Manen van hengstenhouderij Gebr. van Manen waar de hengst van fokker en eigenaar Stan Derksen ter dekking wordt gesteld. Hennie beleefde na járen actief te zijn als aanjager zijn laatst dag ‘in het witte pak’ in de baan en nam uitgelaten afscheid.

Lees meer in de volgende uitgave van ons magazine.

Foto: Matthys 504 van Stan Derksen (Foto Karin Sevink)