Zeven nieuwe KFPS-stamboekhengsten

Nieuws

In Ermelo zijn op 18 december jl. maar liefst zeven nieuwe stamboekhengsten ingeschreven bij het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek. Zes hengsten doorliepen het reguliere traject van het Centraal Onderzoek, eentje kwam binnen via een verkort onderzoek. De oogst van zeven stuks is behoorlijk groot, zeker in vergelijking met vorig jaar waar slechts twee hengsten de eindstreep van de zeventig-dagentest haalden. Juryvoorzitter Bauke de Boer keurde voor de laatste keer een groep hengsten. Na 8,5 jaar zitting in de hengstenkeuringscommissie dient hij het stokje over te dragen. “Ik heb het echt met heel veel plezier gedaan. Het is mooi om een heel traject van een hengst te volgen. Je ziet ze als jonge hengsten binnen komen, je ziet ze groeien en later zie je wat er van hun nafok terecht komt. Ik zal het nu vanaf de zijlijn blijven volgen maar verder verandert er voor mij niet zo heel veel hoor. Het is wel goed dat iemand anders het nu overneemt”, aldus Bauke. Frenk Jespers zal diegene zijn die nu de vacante plek in de jury zal opvullen. Harrie Draaijer wordt de voorzitter.

Kijkend naar het hele traject van dit seizoen kon al geconcludeerd worden dat er meer hengsten dan vorig jaar zijn aangewezen voor het Centraal Onderzoek. In de aanloop daar naar toe, vanaf de hengstenkeuring in januari tot aan het moment van aanleveren in oktober, zijn er toch nog wel een aantal paarden ‘gestruikeld’. “Tijdens de instructiedagen in de zomermaanden hebben we de hengsten nog een paar keer gezien. Ik kan niet anders zeggen dan dat de meesten een stuk beter zijn aangeleverd dan andere jaren. Toch zijn er nog wel een paar afgevallen. We hadden bij aanwijzing al gezegd dat een aantal nog wel een beetje beter ontwikkeld moesten worden. Bij de ene is deze ontwikkeling de goede kant op gegaan en bij de andere jammer genoeg niet”, aldus Bauke de Boer.

Na het zadelexamen op 21 november jl. sneuvelden zeven hengsten en bleven er uiteindelijk zes over. Dit gezelschap werd aangevuld met een tweetal hengsten die het verkorte onderzoek mochten doorlopen. Spijtig genoeg moest Lex oet Oale Kloosterveen (Brandus x Nicolaas) het onderzoek wegens een blessure alweer verlaten maar bleef de hengst  Zorn fan Tsjerkgaast (Gjalt x Ulke) nog wel in Ermelo. Zorn kwam door zijn uitstekende prestaties in de Lichte Tour dressuur binnen via de weg van het verkorte onderzoek. Zuid-Afrikaan Jean van Deventer welke bij de eigenaren Sybren Minkema en Jolanda Schreuder uit Frieschepalen een grote steun vond, rijdt de hengst in de dressuursport. Zorn is gefokt door Stichting Beheer Gronden Vitens uit Tjerkgaast. Leider Willem Wester fokte de hengst uit Eelkje fan Tsjerkgaast, een stamboekmerrie met inmiddels drie sternakomelingen. Grootmoeder en overgrootmoeder zijn dochters van Jillis 301 en Wessel 237. Zorn doorliep als driejarige een ABFP-test in het kader van het nakomelingenonderzoek van zijn vader Gjalt 426. Hij haalde destijds 79,5 punten.

Een eerste aanblik aan Zorn leert ons dat de hengst zich rijk prijst met een enorme bos manen en maantop. Het maakte hem direct zeer rastypisch. Zorn stroomde op 5 december in en presenteerde zich op de eindexamendag onder het zadel gereden door Jean van Deventer. Hoewel er af en toe enig verzet zichtbaar was, was de presentatie verder heel goed. Zorn werd derhalve geaccepteerd door de hengstenkeuringsjury en gaat voortaan door het leven als Walt 487. Hij komt ter dekking op hengstenstation Henswoude te Oldeboorn.

Van de zes hengsten uit het reguliere traject waren er vier slechts drie jaar terwijl de hengsten Epke (Meinse x Sytse) en Eise fan Hylpen (Maurits x Olof) al zes jaar zijn. Voor deze beide oudere hengsten lag de lat wel een beetje hoger. Van hen werd meer constantheid verwacht dan van de jonkies. Hengst Epke (Meinse x Sytse), gefokt door B. Veldhuizen uit Putten en nu in eigendom van C. & P. Prexl uit Strengberg (Oostenrijk) liet tijdens het zadelexamen al een score van 82 punten noteren. De hengst werd door het ruiterteam geroemd om zijn bewerkbaarheid. Toch spreekt de hengst wat minder aan. Op het eindexamen had Epke een hele slechte dag en dat was terug te zien in zijn prestaties voor de wagen in zowel de tuigproef als wel in de menproef. “Wat de precieze oorzaak van de ‘off-day’ van Epke was, is niet direct aan te wijzen. Hij was al een paar dagen wat stijfjes” aldus Bauke de Boer. Gelukkig voor de hengst en diens belanghebbenden telt niet alleen het eindexamen maar ook de tussenbeoordelingen mee en zodoende nam de jury deze hengst toch mee en mag Epke voortaan als Erryt 488 door het leven en komt hij in Lunteren bij De Nieuwe Heuvel. Opvallend aan Erryt 488 is het feit dat de hengst in Oostenrijk reeds het sportpredikaat heeft gehaald. De andere zesjarige, Eise fan Hylpen (Maurits x Olof), gefokt door Roelie de Vries-Bakker uit Hindeloopen en nu in eigendom bij Stal Chardon te Jorwert is een echte uitblinker in tuig, hoewel ook zijn zadelproef heel goed werd gewaardeerd. Deze rastypische Eise 489 heeft de stap als zwakste punt maar op alle andere onderdelen scoort hij meer dan gemiddeld! We zagen de hengst al enkele keren in handen van Jelmer Chardon op de concoursvelden. Nu mag hij zich ook bewijzen voor de dekdienst. Hij blijft in Jorwert en staat aan de voet van het beginnende dekstation Chardon, waar hij nu Wolfert 467 gaat vergezellen.

Allrounders

De preferente Beart 411 kreeg nu een zevende zoon door naar de dekdienst. Merijn C., heeft net als de reeds goedgekeurde Epke 474, een Anton-moeder. Wat dat betreft is deze Meinte 490 wel iets minder interessant voor de fokkerij. Toch is Merijn C. een fraai gebouwd paard en een hengst die zich ontwikkeld heeft tot een fraaie allrounder. De hengst komt ter dekking bij de Gebroeders van Manen uit Ede, is gefokt door J.M.W. Cent uit Netterden en nu in eigendom van A. Thomassen uit Lunteren. Een tweede zoon van dekhengst Maurits 467 stroomde door tot aan het eindexamen. Deze Morris fan Teakesyl is een halfbroertje van Christiaan P.J. (v. Andries) die we al kennen in de tuigsport met Udo de Haan. Fokker Durk van der Werf uit Sondel heeft zijn fokkerij al een poosje geleden zeer grondig afgebouwd maar zag zijn korte fokkersperiode nu toch bekroond met een goedgekeurde dekhengst. Morris blijkt net als jaargenoot Meinte 490 een echte allrounder maar scoort in alles net even wat hoger. Morris heet vanaf nu Markus 491, is mooi rastypisch, heeft een stokmaat van 1.69 en komt bij eigenaar Hendrik Eppinga op Dekstation Gaasterland in Oudemirdum. Net als halfbroertje Eise 487 moeten fokkers wel rekening houden met het feit dat deze beide hengsten drager zijn van het waterhoofdgen.

Verrichtingstopper bleek Nanne T.J. (Wimer x Brandus) van Germ Aise Bouma uit Oldeboorn. Nane 492 liet hele sterke verrichtingen in het aangespannen deel zien en kreeg tijdens de tuigproef mooi bijval van het ruimschoots aanwezige publiek. De hengst kende een voorbeeldig verloop van het gehele traject en is steeds een beetje gegroeid in zijn hele testperiode. Nane is gefokt bij Tj. Jongsma uit Boornbergum en komt uit de eerste jaargang van Wimer 461. Toevalligerwijs maakte Wimer 461 de box voor Nane zelf vrij omdat hij hengstenstation Henswoude onlangs verliet en nu weer in volledig eigendom terug is bij Albert Minkema uit Rottevalle.

De laatste hengst is foktechnisch wellicht de meest interessante hengst. Deze Oane fan Bartlehiem is een zoon van Gjalt 426 en heeft een ster preferent Karst 362 moeder. Dit laatste is vooral interessant omdat Karst zelf veel te snel na zijn goedkeuring stief en amper een jaar heeft gedekt. Het verwachtschapspercentage van deze nieuwe Omer 493 is met 15,7% dan ook het laagst van alle Friese stamboekhengsten. Omer scoorde in zijn tuigproef niet erg hoog maar in rij- en menproef net voldoende om wel goedgekeurd te worden. Omer is een jeugdige hengst die nog iets verder ontwikkeld moet worden. Hij is gefokt bij mevrouw Visser-de Vries & U. Visser uit Wyns en nu in eigendom bij mevrouw Van der Vaart uit Tiel. Omer komt net als Erryt 488 op Dekstation De Nieuwe Heuvel te Lunteren.

Tekst & Foto: Johanna Faber

Fotobijschrift: Markus 491 is één van de zeven goedgekeurde hengsten