Jurre 495 nieuwe kampioen

Nieuws

De debuterende zesjarige Jurre 495 (v. Maurits), onder de tuigliefhebbers wellicht beter bekend als Stal Chardons Jorbert werd op de hengstenkeuring Fries ras de nieuwe algemene kampioen KFPS stamboekhengsten. Daar waar Tsjalle 454 (v. Mintse) vorig jaar nog op de hoogste trede stond, haalde deze de laatste vier van het kampioenschap oudere hengsten nu niet.

De ogen waren niet specifiek op Jurre 495 van Stal Chardon en Hans-Jurgen Niemeyer gericht. Stalgenoot en halfbroer Eise 489, ook een zoon van Maurits kreeg meer ‘gokkers’ achter zich. Deze werd echter iets te gretig en is niet direct de grootste uitblinker aan de hand en haalde de kampioensring niet. Jurre daarentegen begon al heel sterk en wist in de aller jongste jaargang de koppositie te pakken met achter hem Menne 496 (v. Norbert). In de kampioensring bij de jongere hengsten kwam de grootste concurrentie uiteindelijk van de eveneens zeer aansprekende Nane 492 van Germ Aise Bouma. Jurre werd de kampioen bij de jongere hengsten en Nane voor de tweede keer op rij reservekampioen.

Bij de oudere hengsten was het wederom Jasper 366 die het publiek enorm wist in te palmen. De publiekslieveling had vooraf al veel media-aandacht en werd op de hengstenkeuring bestempeld als ‘The King of the Stallions’ en deze titel droeg hij met eer. Jasper 366 imponeert met zijn 22 levensjaren nog steeds als een jonge god. Zo bijzonder en het publiek werd uitzinnig alleen al bij zijn binnenkomst. Jasper 366 mocht samen met zoon Beart 411 naar de kampioensring voor oudere hengsten en ontmoette daar ook Mewes 438 en Alwin 469. Deze laatste beide waren echter toch wat beter in totaliteit waarbij Mewes 438 het uiteindelijk nog won van Alwin. In de strijd om de algemene titel moesten deze beide wel het hoofd buigen voor Jurre 495 als dagkampioen en Nane 492 als reservekampioen.

De jaarlijkse hengstenkeuring in het WTC te Leeuwarden lijkt elk jaar meer interesse van het publiek te krijgen. Dit jaar waren de kaartjes voor de zaterdag al uitverkocht voordat het überhaupt zaterdag was. Een fenomeen waar het KFPS nog niet eerder mee te maken kreeg. Ruim 7000 mensen waren in de hal en genoten van een prachtig evenement. Daar waar andere jaren nog wel eens het commentaar kwam dat het meer een disco leek in plaats van een hengstenkeuring was het dit jaar beter. De volumeknop werd iets naar beneden gehaald. Hengsten lieten zich over het algemeen ietsje beter zien en waren minder heftig. Toch geldt dit helaas niet voor iedereen. Sommigen lieten ook meer zien dan ze wellicht in een rustigere omgeving zouden doen. Hengstenkeuzes op basis van het getoonde op deze dag kunnen dus ook wel enigszins misleidend zijn!

Tekst: Johanna Faber

Foto: www.karinshobbyfotografie.nl