KFPS schrijft zes nieuwe stamboekhengsten in

Nieuws

Het Centraal Onderzoek 2016 van het Koninklijk Friesch Paardenstamboek eindigde met de goedkeuring van een zestal nieuwe hengsten. Vijf doorliepen het reguliere traject en eentje haalde de eindstreep via het Verkorte Onderzoek. In de basis zitten er in deze groep geen duidelijke uitschieters maar zijn het allemaal degelijke evenwichtige hengsten. Voor de bloedspreiding doen deze hengsten ook niet mee, ze voeren bijna allemaal veel bloed via de preferente Jasper 366.

De vijfjarige Jorbert fan ‘e Sûderleane (Maurits x Jasper) kennen we op de concoursvelden al als de jonge nieuweling van Jelmer Chardon. De combinatie won afgelopen zomer al de KFPS-nieuwelingencompetitie voor de sjees. Jorbert heeft zich in zijn levensjaren steeds beter ontwikkeld. In zijn jonge jaren kon hij nog niet ster worden op de keuringen. Inmiddels is hij er dusdanig in gegroeid dat hij nu als Jurre 495 door het leven mag gaan. “Het is echt een sprookje die hem het beste laat omschrijven als het verhaal van het lelijke eendje tot de mooi zwaan” aldus de jury. Jorbert scoorde niet geheel verrassend met 85 punten als hoogste in de tuigproef. Jurre is gefokt door Hendrik Deinum uit Schraard, is nu in eigendom van Stal Chardon en het Duitse echtpaar Laila en Hans-Jurgen Niemeyer en komt ter dekking in Jorwert op Stal Chardon.

In de stallen van de Gebroeders van Manen in Ede zal Menne 496 zijn intrede doen. Deze hengst, oorspronkelijk Menno fan Oostenburg genaamd, is een zoon van meervoudig hengstenkeuringskampioen Norbert 444 en heeft een Beart 411-moeder. Hij is gefokt door Arie de Hoek uit Drachtstercompagnie. Menne komt uit een uitstekende foklijn met veel preferent bloed. De hengst geeft zelf een net allround beeld. Een ander paard wat zich al eerder in de schijnwerpers liet zien is Mees van Rijnwoude (Tymon x Dries). Hij liep zelf al een fraaie ABFP test en wist als driejarige al de Friesian Talent Cup te winnen onder het zadel. Ook op de Centrale Keuring liep hij zichzelf naar de prijzen onder het zadel. Mees was tijdens het tuigexamen niet helemaal zichzelf en had wat last van spanning. Toch had dit niet een heel grote weerslag op zijn eindscore want hier werden ook de beoordelingen van eerdere stadia in meegenomen. Mees heeft een goede instelling en wil graag werken. Hij valt op door zijn prachtige front en mooie houding. In zijn achterhand zou hij nog wat sterker mogen worden. De hengst Mees is gefokt door de familie van Vliet uit Koudekerk aan de Rijn en nu in eigendom van Germ Aise Bouma en Stal Jede. In Aldeboarn op stal Henswoude zal de hengst ter dekking komen.

Naast Menne is er nog een Norbert-zoon bevordert tot het rijk der KFPS-stamboekhengsten. De opvallende Rick van de Noeste Hoeve (mv. Jasper) van Pieter en Tiety Okkema uit Witmarsum. Rick heet nu Rommert 498 en viel tijdens het CO vooral op door zijn sterke achterbeengebruik. Rommert werd door ruiters en menners tevens geroemd om zijn mogelijkheid tot sluiten en verruimen. Hij heeft een goede instelling, inzet en mooi beentechniek. In lichaamshouding mag hij zich nog iets verbeteren. Rommert 498 komt ter dekking bij Age en Marieke Okkema in Siegerswoude. De box naast Rommert 498 wordt bezet door Siert 499. Deze Dries x Sape is gefokt door Fer Smit en nu samen met Age Okkema nog in gedeeld eigendom van hem. Siert liet zich in het CO steeds met heel veel progressie zien. Zijn cijfers werden steeds naar boven toe bijgesteld. De hengst is nog mooi jeugdig maar heeft wel enkele witte haartjes. Ook Siert komt uit een hele sterke moederlijn met maar liefst vijfmaal preferent op rij.

De laatste hengst kwam via het Verkorte Onderzoek in Ermelo terecht. Deze Djorn van de Demro Stables (Jorn x Maiko) is gefokt door de Demro Stables uit Mierlo en staat al een hele poos op stal bij Marc-Peter Spahn en Ykje Baron in het Groningse Niebert. Spahn brengt de hengst heel succesvol uit in de dressuursport en was afgelopen zomer zelfs al heel hoog in de selectie voor het WK jonge dressuurpaarden. Djorn doorliep het CO als jonge hengst al eens in 2012 en 2013. Toen lukte het niet, maar het is nu wel bewezen dat de aanhouder wint. De hengst is heel rastypisch. Djorn gaat voortaan als Elias 494 door het leven. Hij is in eigendom van de Zweedse Linda Annell en de hengst blijft gewoon in Niebert staan.

Sinds enkele jaren is de afspraak gemaakt dat bij nieuwe hengsten wordt aangegeven of het dragers zijn van het waterhoofd- of dwerggen. Alle hengsten zijn vrij van het dwerggen, maar Jurre 495 is wel drager van het waterhoofdgen. Merriehouders zouden dus eigenlijk bij gebruik van deze hengst eerst hun merrie moeten laten testen om zo risicoparingen te vermijden.

Eerste tuigwedstrijd in KFPS sportcompetitie succesvol

De KFPS sportcompetitie heeft al enkele jaren het dressuur en mennen onder haar hoede, zowel op indoor als op outdoor wedstrijden. Dit jaar is de tuigsport daar aan toegevoegd. Op een drietal indoorwedstrijden zal deze competitie verreden worden in drie verschillende rubrieken. Er is een rubriek voor merries van 3, 4 of 5 jaar en een rubriek voor hengsten/ruinen in dezelfde leeftijdsgroep. Daarnaast mogen de Young Riders ook een rubriek vullen. Deze laatste groep was spijtig genoeg op de eerste wedstrijd nog niet overdadig gevuld. Maaike de Jong was met Binke (v. Dries) hierin de betere. Mooi tactzuiver ging Binke door de baan in Ermelo. Vanuit de achterhand trad hij ook mooi door. Jelle van der Weide werd tweede met Jilkjen (v. Tsjalke) en Erik Kuperus mocht met Frits (v. Ulke) als derde opstellen.

Bij de merries ontstond een mooi strijd tussen Landsvrouwe van Stal Redia (v. Jisse) die vooral in het mennen als succesvol is geweest en nu met Ria Hettinga een andere tak van paardensport gaat proberen en de beide merries die op de Centrale Keuring al opvielen in de PAVO/FRYSO bokaal. Landsvrouwe liep over de benen al heel sterk maar liep volgens de jury nog iets teveel achter de loodlijn. Jetske van Diphoorn (v. Norbert) met Maaike de Jong kon het tijdens de CK nog niet winnen van Merle van de Waelhoeve (v. Uldrik) van Margreet Hendriks van Warbij, gereden door Marcel van Bruggen, maar pakte nu in Ermelo net even beter aan en liep over de benen zeer sterk. In front zou je de merrie nog iets rijker willen zien. Merle miste deze keer iets zweefmoment.

Bij de hengsten en ruinen was het smullen van de kwaliteit. Echte topper was toch wel Joppe (v. Maurus) van Nienke Schrale en gereden door Henk Hammers. Deze hengst liep met een prachtig front en een heel fraai zweefmoment. “Het prototype tuigpaard” volgens de juryleden. Topgazon Sicco E (v. Maurits) van Margé Emmens en Isabelle Janssens werd door Harry van Middelaar heel keurig naar een tweede plaats gereden. Sicco is nog jeugdig maar is mooi in type en houding. Age Okkema stelde Pelle uit Amen voor. De hengst die eerder al het Centraal Onderzoek verliet. Een paard met talent. Hij was nu nog iets terughoudend maar stabieler dan de eveneens nieuweling Het Swarte Paerd Siert (v. Dries) met Udo de Haan. Ook deze was al voldoende over de benen maar Siert vond alles nog best wel spannend.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink