Alle zes hengsten ingeschreven

Nieuws

Vanaf 10.00 uur gistermorgen 23 april vond de eindbeoordeling van de vijf overgebleven tuigpaardhengsten en een hackney hengst in het centraal verrichtingsonderzoek plaats op de KWPN centrum in Ermelo. Zoals het wel een beetje in de lijn der verwachting lag werden alle zes hengsten goed genoeg bevonden om ingeschreven te worden in het stamboek.

629  Icellie (Bocellie x Jonker), fokker/ger. J.R. Bosch te Hellendoorn

639  Indiana (Colonist x Manno), fokker/ger. W.G. Cazemier te Nuis en A. Veensta te Opende

646  Itisum (Ditisem x Victory), fokker/ger. HBC stal te Boijl

653  Idoll (Manno x Plain’s Liberator), fokker: P. de Groot te Leerdam, ger. Hengstenhouderij Landzicht te Giessenburg

663  Highlight (Colonist x Reflex M), fokker: J.W. van Wessel te Zwartebroek, ger. J.J. van der Meulen te Broek

672  Raffles (Shanie Strikeler x Jupiter), fokker: E.Emmink te Langedijke, ger. J.M. van der Westen te Den Hout en P. Vugts te Vught.

Na afloop van de individuele aangespannen presentatie door trainingsleider Henk Hammers, kwamen de hengsten één voor één aan de hand terug in baan en las de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie, de heer Johan Hamminga, de beoordelingsrapportages voor en gaf de cijfers van de verschillende onderdelen waarop beoordeeld is. Deze cijfers logen er niet om en voor een aantal hengsten waren ze dan ook niet in overeenstemming met wat de paarden deze dag lieten zien, maar ook al eerder in de deze 50-dagen test. Het achterbeen gebruik was bij een aantal onvoldoende en toch werd er niet lager gepunt dan een 7. Bij een andere was  het front een minder onderdeel en ook hier werd niet lager dan een 7 gescoord. Ook de hackney hengst mocht zeer tevreden zijn met zijn cijferbalk. Absolute verrichtingstopper werd de donkerbruine Icellie (Bocellie x Jonker) van fokker/eigenaar Rein Bosch uit Hellendoorn. Deze hengst liep zondermeer met de meeste actie in de benen en ging zowel voor als achter enorm hoog van de grond. Hij kreeg dan ook vier negens en wel voor het zweefmoment, actie voorbeen, gebruik achterbeen en looplust. In het front mag de hengst meer terugkomen en oprichting hebben. De kampioen van Den Bosch, Indiana (Colonist x Manno) van fokkers en eigenaren Ate Veenstra en Wim Cazemier presteerde wisselend gedurende het onderzoek en zou achter veel meer en krachtiger mogen ondertreden.

Hieronder de cijferbalken van alle hengsten:

Naam hengst

Front

Lichaams-

Houding

Zweef-

Moment

Actie

Voorbeen

Gebruik

Achterbeen

Loop-

Lust

Alg.

beeld

Ter dekking

 bij

Icellie

7

8

9

9

9

9

8 ½

Stal v.d. Brake

Indiana

8

8 ½

8

8

7 ½

8

8

Wim Cazemier

Image HBC (Itisem)

8 ½

7

7 ½

8

7

8

7 ½

Harry van Middelaar

Idoll

8

7

7 ½

8 ½

7

7 ½

7 ½

Marcel Ritsma

Heliotroop

VDM ((Highlight)

7 ½

8

8

8

8 ½

8 ½

8

De Nieuwe Heuvel

Raffles

7 ½

7 ½

8

8

8

8

8

De Nieuwe Heuvel

Voordat Johan Hamminga begon met zijn toelichting, werd eerst nog  afscheid genomen van inspecteur René van der Kuil, die na 20 jaar noeste arbeid voor het KWPN, vertrekt. Er waren mooie woorden en bloemen voor hem en ook voor de fokkers en eigenaren van alle aanwezige hengsten.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962