Mooie sport tijdens Gronings ontzet

Nieuws

Jammer om te zien dat er vele afmeldingen waren tijdens het Gronings Ontzet dat afgelopen 28 augustus werd gevierd met diverse paardensportactiviteiten op het stadspark en ’s ochtends op de vismarkt.

Op de vismarkt was Richard Hofstra de man van de oranje lintjes. Met zijn Any Time (v. Patijn) wist hij aan de hand op kop te lopen, zijn aangespannen rubriek te winnen en ook de algehele finale wonnen zij.

Op de drafbaan startte ‘s ochtends de limiet tuigpaarden nationaal. Meer dan de helft was afgemeld, zeer triest! Er bleven maar zes aanspanningen over, waarin Image HBC in handen van Harry van Middelaar een ruim wapperende voorhand liet zien en een net ondertredende achterhand en dat bracht hem naar de overwinning. Harm Jan Veenstra mocht op de tweede plaats plaatsnemen met Icellie van Rein Bosch.

De ereklasse ging niet alleen om de hoogste eer, ook werd er gestreden om de zilveren Martinitoren. Zeven kanshebbers gingen de strijd met elkaar aan. Het was wederom Fantijn die in handen van Linda Boelens de ereklasse won. Echter wonnen ze samen nog niet eerder deze Martinitoren. Niet alleen Fantijn wist zich goed te laten zien, dit gold ook voor de tweede en derde geplaatste. Equifirst Amadeus liet zien wat hij in huis had, en had misschien wel de meeste fans in Groningen. In handen van Leendert Veerman werd hij tweede. De Zwarte Vulcano-zoon Delviro HBC waardeerde zich zeer goed op en werd derde met Harry van Middelaar aan de leidsels.

Ineke Van der Meulen-Haarsma heeft aan Elburg een mooi damespaard. Ze voelden elkaar goed aan, en wisten de jury in één keer te overtuigen, in de damesklasse voerden zij de ereronde aan. Annemieke Calis was zichtbaar tevreden over haar optreden met de merrie Emaire. Zij werden tweede voor Manon Veerman met Equifirst Jannes.

Drie tweespannen ereklasse kwamen aan de start en konden in één keer geplaatst worden. Enorm sterk in hun beweging, mooi gelijk op en regelrecht naar de overwinning gingen Equifirst Amadeus en -Eribo in handen van Leendert Veerman. Ule Haarsma kwam op twee met Celebration en Imposant. Jan Jordans nam plaats drie in met Barend en Casanova.

Voor twee nationale en één regionale competitie rubriek werd er de finale verreden. Bij de nationale tuigpaarden ging dit om de nieuwelingen en de tweespannen. Ook de regionale rijders zeiden hun nieuwelingen vaarwel en verreden de finale rubriek. Marcel Ritsma heeft dit seizoen aan de paarden van Hans en Corrie Pos een sterk koppel paarden, zo ook Knaller PSH. Deze donkerbruine Cizandro- zoon wist maar liefst de volle 50 punten te behalen. Hij werd nu vierde maar won deze competitie, gevolgd Kane BFT in handen van Freek Saris met 46 punten. Kianita behaalde in handen van Henk Hammers 44 punten en werd derde.

Vier competitiespannen kwamen aan start, waarin er maar drie geplaatst werden voor de einduitslag. De dagzege ging naar Emerson naast Equifirst Jannes met Niek Alting. In de einduitslag werden zij tweede en ging Ule Haarsma er met de overwinning vandoor. Tijdens CH Groningen werd hij tweede in de dagwedstrijd met Jidaperty en Kolonel.

Dat samenwerking belangrijk is, was ook weer te zien in Groningen. Elkaar helpen indien nodig, paarden lenen indien mogelijk. Mooi om te zien dat dit kan in onze sport! Doordat er diverse stallen niet aanwezig waren, en dus ook paarden er niet waren die normaliter mee lopen in één van de klavertje drie aanspanningen moest er een oplossing gevonden worden. Petje af voor de rijders, eigenaren en iedereen die er bij betrokken was om toch vier mooie klavertje drie aanspanningen te vertonen in het kampioenschap. De jury was er in één keer uit en dat kon ook! Met kop en schouders staken drie vossen er boven uit: een showbink tot en met voorop, met daarachter een tweespan goed bewegende paarden. Leendert Veerman is, net als de overige rijders, een vakman in het meerspan rijden en zo won hij met de Equifirst paarden Amadeus, -Eribo en Jannes deze titel. Ule Haarsma kwam op twee voor Jan Jordans en Henk Hammers, die mede dankzij Niek Alting toch mee kon strijden.

De regionale tuigpaarden betraden aan het begin van de middag pas de piste op de drafbaan, aangezien zij eerst te gast waren op de vismarkt. Drie van de vier rubrieken werden in één keer beoordeeld. Linda Boelens haar seizoen kan niet op… Met de merrie Celony won ze de ereklasse en werd gevolgd door Fokkelien Oldenburger met Evert V. Richard Hofstra was al succesvol met Any Time, dit was te zien in de ereklasse en de rubriek voor de boerenwagen. Hierin werden ze respectievelijk drie en twee. Klaas Buist won met Gorita de aangespannen rubriek voor de boerenwagen en Nathalie Buwalda kon deze twee heren niet achter haar krijgen en werd derde.

Fokkelien Oldenburger wist wel de damesklasse te winnen met Evert V. Echter werden er dames bij gevraagd om mee te rijden met de vierwielige wagen, aangezien er anders maar twee overbleven. Dit ging ten gunste van Karin Lunsche. Zij werd tweede met Dinkie van Jan Tienkamp. Wonder van de Ursahof liet ook zijn kunnen zien en werd derde met Margreet Bosma aan de leidsels.

Ook voor de regionale ‘Nieuwelingen’ was er de finale wedstrijd gepland. Met maar 1 punt verschil, wist Marieke Stolwijk de bonte Kontiki naar het lint te rijden. Zij behaalden 48 punten en werden derde in de dagwedstrijd. Joyce de Boer won de competitiewedstrijd maar werd met 47 punten tweede in de einduitslag. Kim Koolen heeft aan Julius van Stal Haak een heel fijn paard. Zij werden tweede en met 42 punten derde in de einduitslag.

Friezen

Om het jaar zijn de nationale Friezenrijders ook aanwezig in Groningen. Zo ook dit jaar. De KFPS Nieuwelingen competitie wedstrijd ging mee met de sterk en ruim bewegende Sven B in handen van Sybren Minkema. Tjibbe P.J. werd tweede met Udo de Haan aan de leidsels. De limiet ging eveneens mee met Sybren. Ditmaal presenteerde hij Nane 492 van Germ Aise Bouwma. GPD Teade kwam op twee met Augustinus Hoekstra. Nadia den Hollander voerde met Joce Femke van de Noeste Hoeve de ereronde aan in de ereklasse, welke in één keer beoordeeld werd. Xander en Jelle van der Kooi werden tweede. Augustinus Hoekstra was de man die de ereronde mocht aanvoeren in de tweespan rubriek. Met zijn GPD Urbanis K en GPD Ward was hij goed voor de eerste plaats. Feike Holtrop werd tweede met Jasper- en Hessel fan ‘e Stjelpdyk.

Voor de dames was er een belangrijke wedstijd gepland, en wel het kampioenschap. Negen dames gingen de strijd met elkaar aan. De meningen rondom de baan waren verdeeld over de winnaar. De één had iets meer fans dan de ander. Jolanda Schreuder mocht zich Kampioen noemen met MGPNGP Mario fan Bokkum. Met veel schwung en lossigheid in zijn lichaam liep hij naar deze titel. Op de hielen volgend en ook zeker kampioenwaardig was Egberdina’s Lodewijk die wellicht in een iets hoog tempo werd voorgesteld maar zuiver vierkant, mooi in zijn houding en sterk in zijn bewegingen bewoog. Hij werd gereden door Susan Bouwman. Nynke Bouwma werd derde met Wylster 463.  

Foto: Dameskampioenen MGPNGP Mario fan Bokkum en Jolanda Schreuder (Foto Karin Sevink)