Mooie sport in Grootegast

Nieuws

Stipt 12.00 uur betraden 12 parmantige hackneypony’s de piste in de Notoaristuun in Grootegast. Een mooi deelnemersveld voor de kleine limiet. Zes mochten er mee over. Winnaar Highlighter van Stal Haak klom met Kim Koolen aan de leidsels van de vierde plaats naar de overwinning. Deze nakomeling van Leyrun Headliner deed er in de herkansing nog een schepje boven op en bewoog zowel van voor als van achter zeer sterk. Een zeer nette tweede plaats was er voor Deborah van den Boogaard, zij startte Uniek (v. Iron Mike ) waarmee ze een goede combinatie vormt. Agnes Arends was vanuit Arnhem afgereisd met Eclipse Undercover en werd verdienstelijk derde voor respectievelijk Eclipse Formidable met Jarin Vos, G.W.’s Sunny Boy met Gert Wouters en Noddyvyse Ring Master met Ramon de Rooij.

Aan de grote Limiet hackney’s was een extra wisselprijs beschikbaar gesteld door de Dorpsbelangen Grootegast. De winnaar ontving niet alleen een grote wisselbeker, maar ook een mooi gevulde envelop. Highway’s Dream Boy van Wim Schutte wist met Inge Jansen overtuigend deze prijs in ontvangst te nemen. Een totaalplaatje dat klopt, zittend en goed ondertredend vanuit de achterhand, een ruime beweging in de voorhand en een mooie halshouding was de doorslag. Eveneens won deze combinatie ook de damesklasse. Indigo en Jerry Vierwind kwamen dicht in de buurt en werden tweede in deze grote limiet. Van ’t Kolklands Latino liet in handen van zijn eigenaar Gerrit van der Kolk ook zeer goede bewegingen zien, echter mocht hij nog iets verhevener zijn in houding. De vierde plaats ging naar een nieuwe combinatie, Sir James met Marlyce de Weerd.

De strijd in de ereklasse ging tussen stalgenoten Gin’s Black And White met Jerry Vierwind en Heartland Real Deal met Amber Banis. Waarbij beiden nauwelijks voor elkaar onder deden. Gin’s Black And White ging er ditmaal met de overwinning vandoor.

Zeven jonge deelnemers gingen de strijd met elkaar aan om de punten in de youngriders rubriek. Iets hoog in tempo, maar sterk over de benen was Black Jack in handen van Charlotte Croes. Tevens won deze combinatie de stijlprijs. Ilse Sijtsema vormt met Heartland Lisa ook een zeer mooie combinatie wat resulteerde in een tweede plaats. Jarin Vos mocht op de derde plek plaatsnemen met Henchman’s Monday.

Cynthia Ardesch mocht met haar span het oranje lint mee nemen naar huis. Met Ringo Star en Magic Little King liet ze een nette constante course zien. Jerry Vierwind spande vader en zoon, Gin’s Black And White en Indigo naast elkaar. Een mooi span om te zien, met goede bewegingen. René Doorschodt reed Heartland He’s The Victory en Lady Marije, een span dat nog naar elkaar toe moet groeien maar zeker met potentie. Wouter Wouters sloot de rij met eveneens vader en zoon, Ponderosa’s Obsession en Ricky in the Rain.

Tuigpaarden

Harm Jan Veenstra nam het eerste oranje lint mee naar huis en de punten voor de slag om hemelvaart bij de tuigpaarden met Kretina (v. Fantijn) van Jurjen van der Velden. Deze merrie liet een nette verrichting zien. Eveneens liet Icoon van Niek Alting een goede verrichting zien, een paard met enorm veel beweging maar daarin moet hij het in de houding iets laten afweten. Zij werden tweede voor de Manno-merrie Hunita met Grietje Naber, Jacob met Alberd van Dijk en Ibiza met Marieke Scherphof. Op CH Marum is de allesbeslissende wedstrijd voor deze kleine limiet en wordt bekend gemaakt welke combinatie de meeste punten bij elkaar heeft gereden tijdens CH Marum en CH Grootegast om de Slag om Hemelvaart.

De vrolijke merrie Gorita (v. Atleet) boekte met Klaas Buist resultaat in de fokmerrierubriek. Gorita toonde een mooi front en een ruim voorbeengebruik. Rony Beuving was in Grootegast ook weer van de partij met zijn bruine Isabella Teusje C, zij werden tweede gevolgd door de zwarte Jennytou met Henk Minkema.

Vrij en blij, dansend en opvallende flitsende bewegingen zijn de woorden die bij de bonte Kontiki (v. Eebert) passen. Deze vierjarige wist zo makkelijk en sterk te bewegen in handen van Marieke Scherphof. Met het publiek op zijn handen danste hij overtuigend de eerste competitiepunten bij elkaar. Echter was het een volle rubriek waarin er niet veel overzicht was om alle paarden voor de volle 100% te kunnen beoordelen. Mart Helmus deed daarin wel goede zaken met Kennedy (v. Saffraan). Kennedy mag over meer zelfhouding beschikken, beweging daarentegen doet hij genoeg. Hij werd tweede voor de 5-jarige Julius met Kim Koolen, ook dit paard beschikt over veel talent net als de Cizandro-dochter Jessie van Nico Calis jr.

Hugo won met Alberd van Dijk de grote limiet. Echter was de merrie Inanda iets sterker in haar beweging dan de nummer één, zij moest het toegeven op haar houding. In handen van Harm Jan Veenstra werd ze tweede. Gorita pakte de derde plaats met Klaas Buist en Vayacondios sloot de kopgroep met Nathalie Buwalda.

Emerson wist maar liefst drie keer het oranje lint te veroveren in Grootegast. Met Niek Alting won hij de ereklasse en met Manon Veerman zowel de damesklasse tweewielig als de zadelrubriek. Ditisem was goed voor twee tweede plaatsen. In handen van Albert Lueks in de ereklasse en met Fera wist hij het beste beentje voort te zetten in de damesklasse tweewielig.

Manon Veerman was niet alleen met Emerson succesvol tijdens de damesklasse, met Icoon won ze de rubriek voor de vierwielige wagen. Dinkie van Jan Tienkamp gaf daarin met Karin Lunsche goed partij, zij werden tweede. GSM Jongleur en Susan Bouwman mochten als derde mee overrijden en behaalden de derde plaats.

Helaas waren er maar drie tweespannen in de baan, echter genoeg voor een officiële wedstrijd. De overwinning ging naar Hugo en Jacob met Alberd van Dijk, twee paarden die in beweging niets voor elkaar onder doen, maar nog een hecht span moeten vormen. Susan Bouwman reed een keurige constante course met de zwarte Egberdina’s- Unitas en Armani en werd tweede voor Gerard van der Meulen die de jonge Kempenaar naast good old Wapenaar had gespannen.

Foto: Highway’s Dream Boy (Foto Anouk Kemkes)