Joppe kampioen ereklasse Fries ras

Nieuws

Op 28 augustus wordt ieder jaar in Groningen het ontzet van de stad herdacht. Een belangrijke rol hierbij is er steeds voor de aangespannen sport. Op de markt in het centrum komen in de ochtend de regionale paarden al in actie, en in het Stadspark vindt het grote concours plaats. Dit jaar werden drie kampioenschappen en één finale verreden.

Het fraaie ereklassekampioenschap Fries ras was één van de hoogtepunten van het concoursprogramma van het Gronings Ontzet. Een bijzondere titanenstrijd weer. Net als vorig jaar kwam er vanuit de limietklasse een sterke crack bij. Vorig jaar was dat de ‘gevreesde’ Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon en nu was het de zesjarige bijna onverslaanbare Joppe (v. Maurus) met Henk Hammers aan de leidsels. De twee bleken inderdaad de overige ereklassepaarden het nakijken te geven hoewel Filou SB (v. Tjalf) met Sybren Minkema ook wel een hele sterke wedstrijd neerzette maar in de achterhand toch ietsje minder flitsend was. Joppe en Eise 489 waren in de gehele presentatie aan elkaar gewaagd met beide heel sterke momenten. In front zijn ze beide heel mooi verheven, het voorbeengebruik is vergrijpend en heeft bij beide een mooie afwikkeling. In de achterhand gaan ze beide heel mooi zitten en brengen het achterbeen beide heel sterk en ver onder. Toch moet een jury een verschil zien om een uiteindelijke keuze te kunnen maken. De drie bolhoeden waren niet unaniem in hun keuze en bleek Eise 489 één jurylid op zijn hand te hebben en Joppe twee. Hierdoor was Joppe, die eigenlijk nog een deelnemer in de nieuwelingencompetitie is, nu ook al de sterkste in de ereklasse. Over talent gesproken! “Het is echt een geweldig paard”, zegt Henk Hammers. “Hij was heel scherp in de wedstrijd. Hij heeft nu 18 starts gemaakt en 16x gewonnen.” Ook de jury was zeer te spreken over de nieuwe kampioen: “Hij klimt er mooi in. In het begin was hij even ietsje minder maar daarna was hij heel overtuigend. Hij heeft een mooie houding en een prachtige techniek van het achterbeen. Ook de nummer twee is een paard dat heel veel ruimte laat zien. Deze was ook heel sterk maar dan ga je de verschillen in de kleine dingen zoeken. Ik vond dat de nummer twee soms ietsje minder mooi door de wendingen ging. Hij viel dan wat over het schouder.”

Robbie van Dijk won met Milan (v. Norbert) de KFPS Nieuwelingencompetitie terwijl hier een tweede stek was voor Mees 497 (v. Tymon) met Sybren Minkema. In de limietklasse zegevierde Susan Bouwman met Egberdina’s Henk (v. Reinder) en opnieuw hier een tweede stek voor Sybren Minkema, maar nu met Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert). In de damesklasse liet Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) met Jolanda Schreuder een mooie gedragen draf zien waarbij ook de stelling mooi was. Nu pakte de ruimgaande Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) met Susan Bouwman de tweede plaats. De tandemrubriek liep netjes met Udo de Haan als verdienstelijk winnaar. Hij had Christiaan PJ (v. Andries) en Romke PJ (v. Alke) voor de sjees. De goed voorwaarts gaande Jannes (v. Norbert) en Marcus (v. Mewes) met Frits de Jong sloten goed aan. Sale Visser was de menner van het met veel statuur en expressie gaande tweespan gevormd door Claes (v. Doaitsen) met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen). Ze wonnen de tweespanstrijd voor de eveneens aansprekende en soms heel mooi gelijk gaande Geert van de Noeste Hoeve (v. Maurits) en Noeste Hoeve Hylke (v. Jisse) met Pieter Okkema. 

De KWPN dekhengsten verreden hun nationale kampioenschap. De strijd was heftig en de verschillen gering. Het was Robbie van Dijk die voor gebroeders Van Manen de Atleet-nazaat Eebert presenteerde. Deze gaat geweldig van de vloer en heeft de hals er goed bovenop. Dylano in handen van Mark de Groot had zijn lange hals er ook mooi bovenop en doet in beweging niet of nauwelijks onder voor Eebert. Regio Noord kwam in actie voor het boerenwagen kampioenschap en voor de finale van de enkelspan competitie. Beide titels gingen naar dezelfde rijder en dat betrof Klaas Buist. Met één punt verschil ging Klaas aan de leiding met Iowa (v. Colonist) en gaf deze ook niet meer uit handen. De spanning bleef er dus mooi tot het laatst in. Ook de laatse wedstrijd was voor Iowa. Deze laatste wedstrijd en in de eindstand was Alberd van Dijk met Hugo (v. Patijn) de nummer twee. Klaas’ tweede titel harkte hij binnen in het kampioenschap enkelspannen voor de boerenwagen. Acht van de tien combinaties reden de wedstrijd uiteindelijk uit. Het was de merrie Gotita die hem naar dit kampioenschap showde. Als goede tweede kon Vlam worden opgesteld en deze werd door Marieke Scherphof voorgesteld.

De generale repetitie in de aanloop naar het nationaal ereklasse kampioenschap in Drogeham werd gewonnen door Brandy (v. Uromast) net als altijd Harry van Middelaar als zijn rijder.

Tekst Friezen: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink