Rijs huldigt drie kampioenen

Nieuws

Het was zaterdag 3 augustus jl. prachtig paardensportweer met normale Nederlandse temperaturen en dus kwam er veel publiek naar manege Gaasterland waar CH Rijs werd gehouden. Er stond voor elke aangespannen discipline een kampioenschap op het programma en dit leverde drie aansprekende kampioenen op.

Voor het VTN randemkampioenschap kwamen vier langspannen de baan in en deze konden in één keer geplaatst worden. Drie paarden voor elkaar rijden is niet voor iedereen weggelegd maar het is Ule Haarsma, Leendert Veerman, Jan Jordans en Derk Jan Mekkes wel toevertrouwd. Haarsma had Jidaperty, Imposant en Elburg voor elkaar gezet en dit liep goed voorwaarts en was qua kleur, type en bewegingsvorm de mooiste eenheid. Haarsma werd dan ook kampioen voor Veerman met Haarman, Equifirst Eribo en -Amadeus, die zeker goed meededen maar iets minder als eenheid optraden. Haarman was op het laatste moment als achterpaard ingezet en was iets onwennig in deze rol. Het drietal van Jordans liep ook vlot hun rondjes en werden derde voor het langspan van Mekkes.

In de ereklasse deden aan aantal toppers niet mee. Dekhengst Delviro HBC en Harry van Middelaar wonnen de wedstrijd. Zij versloegen in de finale Equifirst Amadeus met Leendert Veerman  en Business Lambertus Huckriede met. Nellie Schep nam plaats achter Brandy in de damesklasse en wist deze wedstrijd winnend af te sluiten, hoewel Anneke Borkent met Renvyle Imondro ook best had kunnen winnen. Verrassend goed was het optreden van Deborah Dat met Gentenaar van Jan Jordans, zij werden keurig derde.

Knaller PSH won opnieuw de competitie met Marcel Ritsma , met Kianita van G. Kamphost werd Henk Hammers tweede. Hammers werd ook tweede in de limietklasse tweespannen met Jivirona en Havana van de combinatie TerLaak/Mekkes. Ule Haarsma won deze wedstrijd met Jidaperty en Kolonel. Leendert Veerman won voor de 14e keer op rij de ereklasse tweespannen met Eribo en Amadeus. Haarsma werd nu tweede met Celebration en Imposant. De limietklasse leverde winst op voor Just Lucky met Lambertus Huckriede, hij wist Innovatief met Mark de Groot achter zich te houden.

Fries ras

Voor de tuigpaarden Fries ras werd het kampioenschap voor fokmerries verreden. Negen zwarte parels gingen de strijd aan waarvan er vijf naar de finale gingen. Auckje fan ‘e Alde Ryd van de familie Lemstra werd met Sybren Minkema kampioen. Zij liet veel ruimte in de voorhand zien en trad ook achter voldoende onder. De jury vond het moeilijk om tot een juiste plaatsing te komen maar was wel unaniem over Auckje. De enige van de vier overgebleven deelnemers die een constante verrichting gaf was Jilkjen van de Weidhoeve met Jelle van der Weide. De merrie was deftig en trad vrij en blij op en maakte geen misse pas. Toch zette de jury haar vijfde en dat begreep ook het publiek niet. Het publiek kon haar keuze ook doorgeven via internet en had Jilkjen op de tweede plaats. Daar stond nu Bommelsteijns Valentina van Jaap van der Meulen met Henk Hammers. In de finale sprong zij er regelmatig uit en Hammers had moeite haar in balans te houden. Elisabeth M met Hendrik Eppinga werd derde voor Zafirah van de Lits met Albert Minkema.

Sybren Minkema was succesvol in Rijs want hij won met Sven B. ook de nieuwelingencompetitie en  met Sven en Nane 492 in het span ook de tweespanrubriek. In de competitie was de tweede plaats voor Rommert 498 met Pieter Okkema. Udo de Haan met werd met Rinse PJ en Ysbrand PJ tweede bij de spannen. Hunk van Demi van Nispen won met Henk Hammers de competitiewedstrijd om de Provincie Fryslan prijs en Berber van der Veer won met Het Swarte Paerd Sierd PJ de Young Riders competitie. Nynke Bouma en Wylster 463 wonnen de damesklasse.

Hackney’s

Zes dames streden om het kampioenschap hackney’s gereden door dames. Na een eerste selectie mochten ze ook alle zes deelnemen aan de standshow. De beste drie waren Brookfield Olympic Dreams met Anneke Borkent, Heartland He’s Never To Late met Els d’Achard en Leyrun Headliner met Ilse Sweens. Never To Late was in de ogen de jury de minste van de drie en werd dan ook derde. Headliner waardeerde zich op in de standshow en de finale en liep met veel afdruk en ruimte zijn wedstrijd. Voor de winst was hij net niet constant genoeg en dat was Brookfield Olympic Dreams juist wel. De merrie was heel deftig in het front en ging en hoog en ruim door de baan. Elke pas werd mooi afgemaakt en in het juiste tempo, was de toelichting van de jury.

Black Benson won met Demi van Nispen opnieuw de limietklasse grote maat en ook in de ereklasse werd door |Demi het oranje rozet bemachtigd met Magic Eclipse Flash Dance. Here I Am en Els d’Achard wonnen de ereklasse kleine maat weer heel overtuigend en Femke Kimenai won met Stefke-H de wedstrijd voor Young Riders. Lambertus Huckriede wist met Ardingly’s Hot Chocolate de limietklasse kleine maat te winnen als ook de tweespannen met Brookfield May Way en -Olympic Dreams.