Exloo huldigt drie spankampioenen

Nieuws

Op zaterdag 15 juni tekende de enthousiaste organisatie van CH Exloo voor haar derde editie op het fraaie terrein bij het Hippisch Centrum Exloo. In Exloo stond voor alle drie disciplines het regionale spankampioenschap op de rol. Het meest spannende kampioenschap vond plaats bij de Friese tuigpaarden. Wimer-zoon Melle van de Lits had hieraan voorafgaand in handen van Albert Minkema voor de derde keer overtuigend de limietklasse op zijn naam geschreven. Met Zafirah van de Lits (v. Hessel) aan zijn zijde lukte het Melle om ook de spantitel te bemachtigen. Mooi recht en in balans stuurde Albert Minkema hen naar de overwinning hoewel de geroutineerde Jasper fan ’e Stjelpdyk (v. Norbert) en spangenote Bettina H. (v. Hinne) zeer goed partij gaven en in het voorbeen meer ruimte toonden. Zij werden in handen van Feike Holtrop waardige reserve kampioenen. Overigens was dit de eerste maal dat Albert Minkema met een kampioenssjerp om gehuldigd werd, een mooie ervaring!

Cynthia Ardesch kende dat gevoel al maar beleefde opnieuw die kick. In het enkelspan zijn ze minder overtuigend maar Magic Little King (v. Stardust Boy van ’t Stedeke) en Ringo Star (Noble Rebel) wisten zich als span nu ook weer optimaal te profileren en dan is het moeilijk om die eenheid en uitstraling te evenaren. Ditmaal kwam de presentatie van Rocky-nakomeling Ponderosa’s Obsession en Ricky In The Rain, vader en zoon, het meest in de buurt en zij mogen zich met hun eigenaar en rijder Wouter Wouters een jaar lang regionale reserve kampioenen noemen.

Bij de zes tuigpaardspannen was niet meteen een duidelijk winnaarsduo aan te wijzen. Qua beweging leek de performance van Inara (v. Colonist) en Isabella Teusje C (v. Waldemar) het meest overtuigend maar als eenheid zijn er wel wat verschillen. Uiteindelijk belandden zij met hun eigenaar Rony Beuving op de derde plaats, als laatste van de overrijders. Het was Icoon (v. Colonist), die net als  Melle van de Lits ook een individuele overwinning liet noteren, en wel in de damesklasse met Manon Veerman aan de leidsels, die samen met Equifirst Jack-S (v. Eebert) van Leendert Veerman met Niek Alting de ereronde mocht aanvoeren. Gaandeweg de course raakten ze steeds meer op elkaar ingespeeld en ook voor Niek Alting is hiermee het eerst behaalde kampioenschap een feit. Dit leverde hem overigens een nat pak op toen hij door enthousiastelingen werd ‘gedoopt’ in de waterbak van één van de marathonhindernissen…

Icoon maakte ook weer zijn opwachting in de klavertje drie formatie met de geroutineerde Amadeus en Eribo in de tweede wedstrijd van de Rondje Drenthe competitie om het bronzen Bartje beeld. Sloten ze dit in handen van Leendert Veerman in Eext winnend af, ditmaal was de vierde plaats hun deel. Zes aansprekende aanspanningen maakten hun opwachting in deze door de provincie gesponsorde fraaie rubriek. De overwinning ging nu naar het bedreven drietal Elburg, Celebration en Imposant die in handen van Ule Haarsma het meest overtuigden. Met Elburg en Celebration voerde Haarsma ook de ereronde bij de tweespannen aan met vader en zoon Bentley VDL (v. Larix) en Jaimsin handen van Derk Jan Mekkes in hun kielzog.

Net als in Eext was er ook in Exloo beroering over de wijze van jureren in sommige overige rubrieken waarbij een happy athlete niet als uitgangspunt werd genomen, eveneens werd het gebruik van een opzet en/of druk en het in balans gaande paard niet altijd meegewogen.

Foto: kampioensspan Melle- en Zafirah van de Lits met Albert Minkema (Foto Johnny van Ingen)