Bennekom weer best

Nieuws

Gedurende de ochtend miezerde het af en toe in Bennekom maar dat deerde geen van de drie showpaarddisciplines. De 114e editie van dit concours hippique op het fraaie landgoed Hoekelum werd aangespannen geopend door de kleine maat hackney’s.

(Kwaliteits)volle hackneyrubrieken

De goed op dreef zijnde nationaal debuterende Heartland Heartbreaker schreef hierbij in de limietklasse de overwinning op zijn naam met Els d’Achard aan de leidsels. Ook nu weer werd hiervoor op het scherpst gestreden door geduchte tegenstander Brookfield Olympic Dreams in handen van Anneke Borkent. Stefke-H en Kees Kimenai voelden zich ook als een vis in het water op deze fraaie baan en wisten met hun sterke optreden de derde plaats te bezetten. Als vierde van de tien deelnemers mocht de fraaie Conviction’s Black Pearl met Roel Smits opstellen. De kwaliteitsvolle ereklasse werd ook overtuigend door Els aangevoerd met crack Here I Am van Gebr. van Wanrooij. Hierbij betraden 13 combinaties de baan met in deze rubriek in de breedte sterkte combinaties. De eerste vijf mochten overrijden en het was wel duidelijk dat Here I Am dit zou winnen. Spannender was het wie er als tweede mocht opstellen. De aansprekende Brookfield My Way en Anneke Borkent maakten daar aanspraak op maar ook de wat ruimer bewegende Heinhuis Tycho met Jan van Rooij aan de leidsels. De jury besliste in deze volgorde. De damesrubriek werd onomstotelijk een prooi voor Leyrun Headliner en Ilse Sweens die een fraaie presentatie lieten zien met veel balans en regelmaat in een mooi tempo. De door Els d’Achard voorgestelde Heartland He’s Never To Late doet zijn naam eer aan en zal niet snel te laat komen. In een minder hoog tempo zal hij zijn passen nog mooier kunnen afmaken. De tweede plaats was nu zijn deel, nipt voor Brookfield My Way en Anneke Huckriede. In de vier deelnemers tellende openklasse grote maat wisten Plain’s Beau en Dirk Jan Beijerinck hun voorgaande overwinning niet te continueren, de vierde plaats was hun deel. Ook Plain’s Inkspot en Andriene van de Laar herhaalden hun huzarenstuk in De Bilt niet en werden als derde binnengeroepen. Ditmaal lag de focus op de twee krachtige dekhengsten Magic Eclips Flash Dance met Demi van Nispen en regerend keuringskampioen Matteo met André Veltkamp. Zij maakten er een geweldige wedstrijd van die in het voordeel van Flash Dance werd beslecht.

Klinkende overwinning Fantijn

In de ereklasse tuigpaarden werd vooraf ook zo’n spannende ontknoping verwacht door de grootheden Fantijn in handen van Linda Boelens en Eebert van de Gebr. van Manen met Robbie van Dijk aan de leidsels. Door een blessure bleef laatstgenoemde afwezig en danste Fantijn in volle overtuiging onbedreigd naar een klinkende overwinning tijdens de finale die werd aangekondigd als ‘het toetje’. Qua beweging kwam Dendrini van Familie Kooyman met Henk Hammers het dichtst in de buurt maar zij liet in het front te veel steken vallen.

Dit deed Idol ditmaal niet en hiermee was zijn winst in de lage limiet een onbedreigd feit. In handen van Mark de Groot trad hij groots en imponerend op. Renvyle Imondro mocht in handen van Lambertus Huckriede als tweede opstellen en verwees hiermee de in de finale wat front verliezende Image HBC met Harry van Middelaar naar de derde stek. Van Middelaar wist in de hoge limiet Gardenia HBC wel weer door haar hele lijf te laten swingen, dit optreden werd beloond met de overwinning. Henk Hammers weet meteen aan het begin van dit seizoen met Heliotroop van Joop van Wessel ook sterke optredens te verzorgen en kwam hiermee dicht in de buurt van Bommelsteijns Hubert van Jaap van der Meulen, met Lambertus Huckriede aan de leidsels. Deze mochten uiteindelijk voor hen opstellen op de tweede plaats.

Twee Cizandro’s in top drie

In de nieuwelingenrubriek verschenen negen debutanten in de baan waarvan een aantal nog wat onwennig maar potentie is er zeker. Vijf van hen mochten zich opmaken voor de finale en het was de in de eerste omloop als vierde binnengeroepen, door Lammerse gefokte, Knaller PSH (Cizandro x Talos x Hovenier) van Hans en Corrie Pos die wist te knallen en als winnaar uit de bus kwam gereden door Marcel Ritsma. Met de meest vaste tred van dit viertal en sterke bewegingen kon Knaller dit niet ontgaan. Dekhengst Jesse James (Unieko x Marvel x Factor) verruilde zijn voorlopige eerste plaats voor de tweede, in handen van mede fokker en -eigenaar Mark de Groot. De tweede Cizandro-nakomeling die de top drie domineerde betreft de door Jan Achter de Molen gefokte Kuliena (mv. Patijn x Waterman) uit de stam van dekhengsten Indigo (v. Renovo) en Bravour (v. Unicum). Zij showde zich nog wat onwennig maar beschikt zeker over potentie net als de door Wim Ruinemans gefokte Fantijn-nakomeling Kolonel (mv. Vaandrager x Hofmeester) die door eigenaar Ule Haarsma werd voorgesteld en Equifirst Jack-S (Eebert x Stuurboord x Manno) uit de sterke Burgastam van Cees van Dijk, in handen van Leendert Veerman.

Meerspancompetitie

Naast de gebruikelijke spanrubrieken krijgt ook de vorig seizoen ingestelde Anemone’s Horsetrucks meerspancompetitie dit jaar een vervolg en beet het spits af in Bennekom met drie klavertje drie aanspanningen. Twee daarvan waren aan elkaar gewaagd, de winst ging uiteindelijk naar Ule Haarsma met zijn mooi gelijk opgaande vossen Celebration, Elburg en Imposant. Leendert Veerman, die deze dag door verschillende welwillende collegarijders werd geassisteerd in de baan, stuurde de Equifirstpaarden Amadeus, Eribo en de jeugdige Jannes als volleerd trio naar de tweede plaats, gevolgd door Henk Hammers met het gelegenheidstrio Business, Heliotroop en Haarman.

Joppe niet te kloppe(n)

Een aantal nationale Friezenrijders ondernam de reis naar Bennekom, dit leverde geen volle rubrieken op. In een mooie cadans en met een ruim wegzettend voorbeen liep Sven B. in handen van Sybren Minkema naar de meeste punten in de nieuwelingencompetitie en pakte hiermee de Ria van Wijlen oeuvreprijs. Tjibbe P.J. en Udo de Haan vormden hierbij de grootste opponenten en bezetten de tweede plaats.

Minkema voerde ook de limietklasse aan met Nane 492 van Germ Aise Bouma. Tilburgs zadelkampioen Hunk met Demi van Nispen mocht nu als tweede opstellen met Henk Hammers in de sjees, voor Het Swarte Paert Sierd P.J. en Udo de Haan. Met Udo aan de leidsels debuteerde Rinse P.J. in de ereklasse en eiste daar meteen de derde plek op. MGPNGP Mario fan Bokkum moest even op gang komen maar was er daarna achter ook goed bij maar kon, ook in de finale, niet op tegen de sterk optredende Joppe van Nienke Schrale die in handen van Henk Hammers niet te kloppen bleek. Joppe won en Mario mocht met Sybren Minkema als tweede opstellen. Met sterke bewegingen klom Tsjalle 454 er ook in maar hield gedurende de course zijn tong uit de mond en bleef scheefgesteld wat een hogere klassering in de weg stond, hij belandde met Age Okkema op de vijfde plaats voor vader Pieter die Geert van de Noeste Hoeve voor de sjees had ingespannen. Daarvoor nestelde zich Filou S.B. met Jolanda Schreuder die in de damesklasse buiten de ring belandde, gelukkig zonder ernstige verwondingen te veroorzaken. Van de overige drie combinaties pakten Wylster 463 en Nynke Bouma hier de winst waarbij Rinse P.J. en Berber van der Veer de meeste partij gaven en fraai tweede werden.

De twee nog overgebleven tweespannen van De Haan en Okkema sr maakten er voor het publiek een mooie show van. Dit deden ook de kinderen en Shetlanders van Het Zesspan die tweemaal met veel plezier hun kunsten vertoonden in een aansprekende carrousel- en á la flèche show.

Foto: Knaller PSH (Foto Johnny van Ingen)