Buitenseizoen 2019 is geopend!

Algemeen

Traditiegetrouw stond, na eerst al jaren op koninginnedag, koningsdag weer in het teken van het openen van het aangespannen buitenseizoen op concours hippique De Bilt, ditmaal voor de 38e keer.

Het werd een editie waar af en toe de regen parten speelde maar er werd genoten van mooie sport en Robbie van Dijk bleek één van de succesvolste tuigpaardrijders van de dag te zijn. In de lage limiet liet hij de bruine Jack Sparrow (v. Cizandro) van Jan van Manen in een beheerst tempo zijn fraaie passen mooi af maken en behaalde hiermee het oranje lint. Op de tweede plaats mocht de Westelijke competitiewinnaar van 2018 opstellen. Deze Eebert-zoon Ilardo van Harry Schuit wist vorig jaar in Doornspijk de nieuwelingenklasse op zijn naam te zetten in handen van Roelof van ‘t Oever en werd nu voorgesteld door Henk Hammers. De derde plaats was voor Toon van Doorns Icanita (v. Colonist) met Harry van Middelaar aan de leidsels. In de tussenlimiet reed Robbie van Dijk de Cizandro-dochter Jaantje van Gebr. den Otter naar het tweede geld. Hier moesten zij de met grootse passen optredende schimmelhengst Idol (v. Manno) met Mark de Groot voor zich dulden. De tweede Cizandro-nakomeling in deze top drie is Renvyle Imondro die met Lambertus Huckriede als derde mocht opstellen. De hoge limiet kwam op naam van Gardenia HBC (v. Victory), in eigendom van de HBC Stal, met rijder Harry van Middelaar. Tweede werd hier Heliotroop (v. Colonist) van Jaap van der Meulen met Henk Hammers aan de leidsels die de paarden met oornetjes voorstelde. Collega dekhengst Dylano (v. Plain’s Liberator) eindigde met rijder Mark de Groot als derde in deze sterke rubriek.

De strijd in de ereklasse ligt, na het vertrek van Brandy, dit seizoen helemaal open en werd in De Bilt een prooi voor de sterk optredende Atleet-zoon Eebert van Gebr. van Manen die de feestelijke dag voor Robbie van Dijk compleet maakte. Als zeer fraaie tweede mocht zijn oud-stalgenoot Fantijn (v. Patijn) opstellen met Linda Boelens aan de leidsels. Beide hengsten waren aan elkaar gewaagd en maakten er een aansprekende show van! In de damesklasse wist Linda met El Nino B (v. Atleet) te overtuigen en mocht in de eerste omloop meteen als eerste opstellen. Als tweede werd Colonist-zoon Heliotroop met Hanneke van Wessel aan de leidsels binnengeroepen met als derde Renvyle Imondro (v. Cizandro) met Anneke Borkent, gevolgd door Havana (v. Bentley) met Hanneke Mekkes. De eerste twee werden uitgenodigd om over te rijden. Hoewel er in De Bilt een official in de baan aanwezig was ter controle van de paarden, werd door één van de grooms van de dames erop geattendeerd dat de mond van Heliotroop bloed vertoonde. Daarop werd deze uit de wedstrijd gehaald. De wijze waarop dit tot stand kwam, viel niet bij iedereen in goede aarde.

Hackney’s

De kopplaatsen van de meeste hackneyrubrieken werden weer verdeeld onder de stallen van Huckriede/Borkent, die de drie limietklassen domineerden, en d’Achard waarbij Els zegevierde in de ereklasse kleine maat en damesklasse groep 1. De openklasse grote maat en damesklasse groep 2 werden een prooi voor een combinatie die dikwijls dicht bij de overwinning leek te zijn maar dan uiteindelijk toch niet. Lukte het aan het eind van het vorige seizoen al eens, nu begonnen Plain’s Inkspot (v. Plain’s Question Mark) en Andriene van de Laar het seizoen meteen sterk en constant, en werd dit ook beloond. Zij zetten zowel de openklasse grote maat als groep 2 van de damesklasse op hun naam. De grote zwarte maakte zijn sterke passen goed af en hield zijn hoofd meestentijds ook mooi recht. Het tweede fokproduct van Teun Middelman dat in de acht deelnemers tellende openklasse optrad, de statige Plain’s Beau (v. Plain’s Black Magic), werd in handen van Dirk Jan Beijerinck fraaie tweede. Op de derde plaats mocht de Plain’s Liberator nakomeling Tivoli Amarillus opstellen met fokker en eigenaar Gerard Zwartjens aan de leidsels.

In de damesgroep die Inkspot aanvoerde, wisten Heartland Yahooti (v. Sky King) en Priscilla Schaap de tweede plaats te bemachtigen. De andere groep dames kreeg een spannende strijd om de navolgers van de winnaar Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) en Els d’Achard. Uiteindelijk kreeg Renvyle Bobbys Boy met Anneke Huckriede de voorkeur boven Conviction’s Challenger van Roel Smits die door Corina Hoogerwaard werd voorgesteld. Anneke Borkent schreef, zoals genoemd, zowel de lage als de hoge limiet op haar naam met respectievelijk Noddyvyse I Am Here (v. Heartland Prophet), voor Betuwe’s Magic Mystery (v. Nikie uit Laren) met Dirk Jan Beijerinck, en Renvyle Bobbys Boy die op de hielen werd gezeten door Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wörmink) met Roel Smits aan de leidsels. In de tussenlimiet was het Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) die in handen van Lambertus Huckriede als eerste werd opgesteld. Ook dit was een fraaie rubriek met acht deelnemers. De tweede en derde plaats ging naar een Heartland pony; Lamborghini (v. Heartland Moonshine) met Els d’Achard aan de leidsels, mocht als tweede binnenkomen en Magic Man (v. Heartland Equality) met Joop Schaap als derde. De vierde plaats ging naar Fairview Emperor-zoon Janis van de Kiefkampen die werd voorgesteld door zijn eigenaar René Koning.

Friezen

De Friese tuigpaarden begonnen fris aan het nieuwe seizoen, voor hen was er voorafgaande aan het buitenseizoen alleen een (onderlinge) indoor in Sint Nicolaasga gepland. Het aantal Friezendeelnemers in De Bilt was ook nog niet zo groot. In de limietklasse betraden vier jonge paarden de feestelijk versierde baan waaronder twee nakomelingen van Wimer 461. Zij overheersten in deze rubriek waarbij ook nu weer het sterke optreden van Sven B. er bovenuit stak. In handen van Sybren Minkema liep hij onbedreigd naar de overwinning. Halfbroer Melle van de Lits wist met eigenaar Albert Minkema de tweede plaats op te eisen. In de vijf deelnemers tellende ereklasse ontspon zich een mooie strijd tussen, met name, de eerste drie. Het was Maurus-nakomeling Joppe, in eigendom van Nienke Schrale, die in handen van Henk Hammers het meest wist te overtuigen en het oranje lint in ontvangst mocht nemen.

Mario fan Bokkum (v. Jasper) is ook één van de deelnemers die verbonden is aan het dressuurproject Mei grand prix nei grand prix en draagt nu het voorvoegsel MGPNGP. Sybren Minkema reed hem in de ereklasse naar het tweede geld. Partner Jolanda Schreuder werd hiermee met Filou S.B. (v. Tjalf) naar de derde plaats verwezen. Zij pakte met Mario wel de overwinning in de damesklasse. Een mooie opsteker na de aderlating door het overlijden van Chris fan Wylgster Pragt waarmee Jolanda zo vaak de ereronde mocht aanvoeren. De tweede plaats werd opgeëist door Binke (v. Dries) van Fam. van Veenen met als rijdster Maaike de Jong en de rij werd gesloten door Jasper fan ’e Stjelpdyk (v. Norbert) die werd gepresenteerd door Hiltje Holtrop. Samen met spangenoot Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) schreef Jasper fan é Stjelpdyk de eerste outdoor tweespanrubriek van 2019 op zijn naam in handen van Feike Holtrop. En met Egbert van de Zonschate (v. Jasper) als tandemgenoot pakten zij ook de dikste envelop in de tandemrubriek. Beide keren waren het Melle van de Lits en Zafirah van de Lits (v. Hessel) die met Albert Minkema aan de leidsels de tweede plaats veroverden.

Foto: Tweevoudig winnaar Plain’s Inkspot met Andriene van de Laar (Foto Johnny van Ingen)