Opmeer reikt vier kampioenslinten uit!

Nieuws

Maandag 7 augustus was in Opmeer de jaarlijkse landbouwshow in combinatie met het groot nationaal concours hippique. Een evenement dat ook nu weer meer dan tienduizend bezoekers trok en een groot succes werd. Voor de aangespannen tuigpaarden waren er vier kampioenschappen te verrijden en leverde vier geweldige winnaars op.

Als eerste gingen de dames hackney rijders  van start en vijf van de acht deelneemster werd gevraagd om de verplichte stand show te rijden. Met de grote maat Plain’s Inkspot beet Adriene van de Laar de spits af en deze liet een keurige verrichting zien met mooie vierkante bewegingen en werd daarmee definitief vijfde. Daarna Ilse Sweens met Leyrun Prestige die er zichtbaar een schepje bovenop deed en een hoge actie in de voorhand liet zien in een mooie stelling. Toen Demi van Nispen met Magic Eclipse Flash Dance, die geschapen lijkt voor een individuele presentatie en zich in een relatief korte tijd spectaculair kan manifesteren.  Els d’Achard van Enschut had Heartland He’s Never Too Late aangespannen en deze overliep zich een beetje wat ten kostte ging van het algehele beeld. Als laatste Anneke Huckriede met Brookfield May Way, die geweldig over de benen ging en mooi terug kwam in het front. De jury kwam er nog niet uit en liet er drie nog een keer afrijden: Anneke, Els en Demi.  May Way liep als een trein, He’s Never Too Late bleef snel lopen en Flash Dance was heel apart en werd uiteindelijk tot kampioen uitgeroepen voor May Way en Never Too late. De jury vond wel dat Flash Dance even op gang moest komen, maar waardeerde zich daarna enorm op en had de meeste allure. Verder sprak men hun waardering uit over de professionele manier van rijden van alle dames. Anneke won met Brookfield Olympic Dreams  overtuigend de limietklasse en Els d’Achard deed dat opnieuw in de ereklasse kleine maat met Here I Am. Andre Veltkamp won met Matteo de limietklasse grote maat en Lambertus Huckriede won de ereklasse grote maat met Renvyle The Real Deal. Hij won ook de wedstrijd voor tweespannen. Voor het regionaal damesklasse kampioenschap kwamen twaalf combinaties in de baan.  Kampioen werd Pien Jansen met de deftige vos Gerran van regio Midden. De meeste concurrentie ondervond ze van twee dames van regio West. Op plaats twee eindigde Evelien Langerijs met Amaretto van Thijs Blankendaal en Annemieke Calis met Cognac werd derde.

Het tweespan kampioenschap tuigpaarden kende een magere bezetting met vier spannen, toch liet de jury het span van Ul;e Haarsma, Celebration en Zavanno, en Leendert Veerman, Besterly Zilver – en Amadeus, nogmaals afrijden voor de wedstrijd die eigenlijk geen wedstrijd was. Het span donkere vossen van Haarsma was zo’n geweldige eenheid in eigenlijk alles dat de titel hun nooit kon ontgaan. De paarden van Veerman gingen hoog van de vloer, maar met name Amadeus had het niet naar de zin, want hij liep constant van de boom weg en met het hoofd in de wind. Ulle werd kampioen en opmerkelijk genoeg was dit voor Celebration en Zavanno de eerste tweespantitel die ze samen wonen. Ze hebben zoveel meerspan kampioenschappen gewonnen, maar nog nooit deze. Na afloop ontstond er wel discussie over de plaatsing van de spannen van Henk Hammers met Besterly Eribo en Briljant en Jan Jordans met Barend en Ferro. Deze liepen met meer eenheid en gelijkheid dan het span van Veerman!  Voorop in het tandem showde Amadeus er weer als vanouds op los en werd Leendert dan ook de winnaar. Henk Hammers pakte met Heliotroop VDM vrij gemakkelijk de openingswedstrijd, de lage limietklasse. In de hoge limiet was Bommelsteyn’s Hubert bijzonder goed in vorm en won deze zware wedstrijd dan ook. De strijd in de ereklasse stond weer bol van emotie met Nederlands vier beste tuigpaarden in de finale. Omdat de tablets even niet werkten moest erop de oude manier gejureerd worden en prompt moest de arbiter beslissen over de winnaar. Hij verkoos Brandy boven Business vanwege de allure en vrijheid van bewegen van Brandy tegenover het iets te mechanisch bewegen van Business. Besterly Amadeus werd derde en Cizandro vierde. In de tweespan competitie ging Etienne Raeven op kop met Dijkgraaf en PrimeVal Bentley VDL. Ze liepen pas hun tweede wedstrijd samen en gingen als een echte eenheid. Linda Boelens won met El Nino de damesklasse en had eerder met Celony ook al de lage limietklasse van regio West gewonnen. In de hoge limietklasse was Berry van de Genugten winnaar met een heel ruim bewegende Edelroos. Hans Robben won de ereklasse met Van Oranje en in de competitie wedstrijd van West ging Nico Calis op kop met Gorbatsjov.

Het Nederlands kampioenschap damesklasse Fries ras werd opnieuw een prooi voor titelverdedigster Jolanda Schreuder met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse). Vorig jaar pakte ze deze titel al in Norg en dit jaar zette de combinatie de succesreeks voort. Louter overwinningen voor dit duo en wanneer Chris fan Wylgster Pragt in de damesklasse aan de kant bleef en Jolanda even achter de leidsels van die andere topper van stal, Filou S.B. (v. Tjalf) zat waren het steeds opnieuw alleen maar oranje rozetten voor hen. In het kampioenschap straalde de kracht er van alle kanten af. Chris liep ontzettend fijn, met heel veel zweefmoment en een prachtig front. Chris kan zijn voorbeen heel mooi en ver wegzetten en komt achter heel sterk mee. De hengst laat eveneens veel souplesse zien en was een duidelijke winnaar in dit dameskampioenschap. Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) met Susan Bouwman reed ook een hele sterke wedstrijd, was ook super in het front maar net ietsje minder ruim. Ze werden de reservekampioen. Nadia den Hollander mag ook beslist trots terugkijken op dit kampioenschap waarin ze derde werd met de fijne Noeste Hoeve Hylke (v. Jisse) die veel balans toonde maar iets dat laatste vonkje wat miste en ook in de ruimte nog wat meer mag geven.

In de limietklasse wist Henk Hammers Joppe (v. Maurus) weer te laten stralen. Zo mooi bergop ging de hengst weer door de baan. Hij won deze rubriek terwijl Chris fan Wylgster Pragt de ereklasse net voor Filou S.B. wist te winnen. Bij het kersverse kampioensspan Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk was het vonkje ook een beetje weg. De vermoeidheid sloeg iets toe. Ze werden nu tweede nadat Sale Visser met Claes (v. Doaitsen) en Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) nu langszij gingen en waarin Udo de Haan met een nieuwe combinatie, bestaande uit Het Swarte Paert Sierd P.J. (v. Dries) met Romke P.J. (v. Alke) bijzonder fraai derde werd. Feike Holtrop wist wel  de tandemrubriek op zijn naam te schrijven met Egberth van de Zonschate (v. Jasper) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries). De juryleden bleken echter over de vijf kandidaten in deze rubriek niet bepaald een evenredig oordeel te kunnen velllen.

Tekst: Geert Bouius (T+H) & Johanna Faber (F)

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962