Dendrini Topsportmerrie 2018

Nieuws

De 34e Nationale Tuigpaarden Dag werd afgelopen zaterdag 11 augustus weer een geweldig tuigpaardfeest. In de afsluitende Finale der Nationale maken de allerbeste merries van Nederland er een waar spektakel van met absolute winnares van de Greet Bergstra bokaal: Dendrini (v. Manno) van Michael en Henriette Kooyman, gereden door Henk Hammers.

Tien van de twaalf geselecteerde aangespannen merries reden af in de finale en de beste vijf gingen daarna uitmaken wie de titel van Topsportmerrie een jaar lang mag dragen. De omgekeerde plaatsing voorziet het spel van extra spanning en het was Disaronno van A. de Leeuw die met Lubebrt van Oene op de vijfde plaatst mocht opstellen. Een deftige India kwam met Antoon Kogelman op de vierde plaats, vlak achter Topsportmerrie 2017 Gardenia HBC met Harry van Middelaar. Beide paarden maakten foutjes die een hogere klassering in de weg stonden en de arbiter zette ze zo neer. Bleven Funita van Jaap van der Meulen en Dendrini over. Met beide had Henk zich gekwalificeerd voor de finale en liet eerstgenoemde rijden door Lambertus Huckriede die zich wel raad wist met de fraaie donkere vosmerrie. Funita ging voor hoog van de vloer en heeft een geweldig front. Achter mag ze iets krachtiger zijn. Dendrini was deze dag in supervorm met haar altijd sterke achterhand en hoge ruime voorhand. Het front er mooi op en met zoveel tact en regelmaat was deze blije Dendrini niet te verslaan. Zij won de titel Topsportmerrie 2018 en Henk Hammers kreeg de Greet Bergstra bokaal uitgereikt door Greet Bergstra zelf die altijd de ereronde meerijdt.

Manno trofee

Vijf tuigpaardhengsten streden om dit bronzen beeld van Manno en het was Mark de Groot die het van Kees van der Maat overhandigd kreeg. Dylano van de combinatie De Groot/Black Horses BV was met Mark de Groot de publiekslieveling vanwege zijn machtige optreden. De zich grootmakende zwarte hengst ging met veel machtsvertoon door de baan en liet een hoge grijpende voorhand zien en was achter ook heel sterk. Robbie van Dijk reed Eebert van de gebroeders Van Manen naar de tweede plaats voor Bommelsteijn’s Hubert, van Jaap van der Meulen, met Lambertus Huckriede. Deze drie reden de finale. Met Delviro HBC werd Harry van Middelaar vierde en Thomas van der Weiden reed Idol van Black Horses BV naar plaats vijf.

Renovo schaal

Alle vijf voorgaande edities werden gewonnen door Brandy van het Brandy consortium met Harry van Middelaar maar dit jaar kwam deze succesvolle combinatie niet verder dan de derde plek. Vier van de elf beste ereklasse paarden mochten overrijden voor de zilveren Renovo schaal en het was  Cizandro van de gebroeders Den Otter en Van Manen die met Robbie van Dijk de show stal en dus de wedstrijd won. Cizandro is in alles een hengst en maakt zodoende nog weleens een bokkesprong maar daarnaast is het ook een geweldig tuigpaard dat met veel zelfhouding en afdruk een zeer tuig typische verrichting gaf. Fantijn van Lammert Tel is ook een geweldenaar met zijn hoge ruime manier van showen en werd met Linda Boelens tweede. Business van Gerrit Egberink liep met Lambertus Huckriede zeker niet slecht maar kon tegen het geweld van de andere drie niet op en werd vierde.

Jeugd

Sinds 2001 wordt er op de NTD gestreden om het kampioenschap tuigpaarden gereden door junioren. Dit jaar waren er negen deelnemers die onder begeleiding van een volwassene meededen aan dit kampioenschap. De jury nodigde Lieneke Wiering met Amaretto van Thijs Blankendaal, Dorian Donck met Fontana en Lieke Lueks met Ditisem van opa Jan Muggen voor de finale waarin laatstgenoemde uiteindelijk gehuldigd werd als kampioen. Lieke is ondanks haar jonge leeftijd al heel ervaren en rijdt het hele jaar al goed met de KWPN-dekhengst Ditisem. Ook nu was ze heel ontspannen en liet de hengst in een mooie cadans en balans zijn wedstrijd lopen en dat was meer dan voldoende voor de winst. Fontana was in de voorhand heel spectaculair in handen van Dorian en hij werd dan ook tweede voor Lieneke en Amaretto.

De Young Riders kunnen sinds vorig jaar de Future Cup winnen. Een grote beker die alle acht deelnemers graag zouden winnen maar na een eerste selectie was het aantal kanshebbers geslonken tot vier. Deze reden een individuele standshow waarna de definitieve plaatsing was. Voor Sander Hoogenberg met Jennytou van Henk Minkema was de vierde plek. Mieke ter Schure werd met Giantha van Wout Liezen derde en met Gentleman van Niek Alting mocht Manon Veerman als tweede opstellen. Winnaar werd net als vorig jaar Kevin Huckriede die in ECW Imondro van Alfons Engbers de terechte winnaar had. De bruine ruin maakte geen fouten en liep krachtig en mooi gedragen.

Egbert Emmink bokaal

Drie 3-jarige tuigpaarden kwamen na twee voorselecties opdraven om deze wisselprijs te winnen. Na een beoordeling aan de hand en in tuig was nu de finale waarin de paarden allen nog een keer in tuig werden gepresenteerd. Het was de dansende Kiek An M (Eebert x Patijn) die met Marieke Scherphof tot winnaar werd uitgeroepen. De platenbonte vos liet veel zweefmoment zien en veel balans. Tweede werd Kerro (Cizandro x Jonker) van Brian Franken met Henk Hammers en Thomas van der Weiden werd met King Thomas (Cizandro x Nando) derde.

Geert Bouius