Gardenia Topsportmerrie 2017

Nieuws

De Nationale Tuigpaarden Dag was zaterdag 12 augustus weer teruggegaan naar één wedstrijdbaan en kreeg een geheel nieuwe jas aan omdat men kon meeliften op de dressuurbaan van het WK Jonge Dressuurpaarden dat van 3 tot en met 6 augustus in Ermelo was gehouden. Een kleinere baan omzoomt met een grote VIP tribune en een grote publiekstribune gaven extra glans aan deze tuigpaardendag. Jammer dat het regende, maar de grote finales aan het eind van de dag konden gelukkig wel in de zon afgewerkt worden.

De finale der Nationale, of te wel, de strijd om de Greet Bergstra bokaal, kreeg een prachtige winnaar in de schimmelmerrie Gardenia (v. Victory) van de HBC stal, die niet door Harry van Middelaar werd gereden maar door gelegenheidsrijder Robbie van Dijk. Harry had zich ook met Masters Den Roos (v. Tendens HBC) gekwalificeerd voor deze grote finale en aangezien de vos zijn eigen paard is, werd Robbie van Dijk gevraagd Gardenia te rijden. Robbie had zich overigens zelf ook met twee jonge paarden, Ilina (v. Cizandro) en Ilanda (v. Eebert),  geplaatst voor de finale, maar in overleg met de eigenaren werd besloten deze niet te starten. Robbie had dus de handen vrij en nam plaats achter Gardenia. Harm Jan Veenstra was met Inanda (v. Patijn) van Willem Clevering kampioen bij de 4-jarige merries geworden en kwam ook terug in de finale. In de tweede groep 4-jarigen was Grietje Naber kampioen geworden met Irona (v. Aron HBC) en ging ook naar de finale. Ilina en Ilanda werden elk tweede in deze groepen. Gardenia was de kampioen bij de 5- en 6-jarigen en als tweede ging Havana (v. Bentley VDL) mee en ook de nummer drie uit de ze groep, Handini M (v. Cizandro) van Bep van de Brake mocht mee. Bij de 7- en 8-jarigen werd Cor van Dijk met Elegant (v. Waldemar) kampioen, maar zag af van de finale. Joyce Hoving werd tweede met Faroda (v. Larix) en startte wel.  De 9 jaar en oudere merries was een finale op zich en werd gewonnen door Masters Den Roos voor Denrini (v. Manno) gereden door Henk Hammers. Natuurlijk ging Dendrini mee in de finale en de wild card ging naar de nummer drie, Mark de Groot met Wendelrose (v. Manno). Disaronno (v. Victory) met Lubert van Oene viel buiten de boot en dat was heel jammer voor deze indrukwekkende schimmel. Negen finalisten reden af en zorgden voor een spetterende strijd waarin Robbie van Dijk en Gardenia de show stalen. Helemaal rechtgesteld en met veel afdruk en ruimte in haar bewegingen zette de jury haar op de voorlopig eerste plaats gevolgd door Dendrini, Den Roos, Wendelrose en Inanda. Deze vijf gingen uitmaken wie Topsportmerrie 2017 zou worden. Gardenia bleef zich maar showen als een ras tuigpaard en werd uiteindelijk de zeer verdiende winnares. Dendrini had veel gegeven en werd nog net tweede voor Masters Den Roos, die ook foutjes ging maken. Wendelrose liep haar laatste wedstrijd en liet nog eenmaal zien wat ze kon en maakte zich heel deftig en pakte veel bodem. Met een vierde plaats werd ze wel karig bedeeld. Inanda werd vijfde.

Er zijn veel bokalen en andere prijzen te winnen op deze dag en de strijd om de Manno trofee was er ook één om te smullen. Er zou een voorselectie uit twee groepen plaatsvinden, maar de jury wilde niemand sneu behandelen en dus werden alle hengsten uitgenodigd voor de finale, waarin er zes echt terugkwamen. Met Eebert (v. Atleet) van de gebroeders Van Manen en Viggon van Beest, was Robbie van Dijk de grote favoriet, maar kreeg veel concurrentie van Mark de Groot met Dylano (v. Plain’s Liberator) en Klaas Buist met publiekslieveling Indiana (v. Colonist), die in de voorronde veel onrecht was aangedaan met een vierde plaats. Eebert klimt er geweldig in en doet dat heel natuurlijk en met minimale hulpmiddelen. Dylano was in grote vorm en was niet veel minder dan Eebert en Indiana groeide naar een topvorm met veel zelfhouding en een hoge voorhand. Winnaar werd Eebert voor Dylano en Indiana, maar wat een strijd. Icellie werd vierde, Heliotroop VDM vijfde en Ditisem zesde.

De Renovo schaal ging voor de vijfde keer oprij naar Harry van Middelaar met Brandy HBC en Leendert Veerman won met de 3-jarige Jannes W (v. Manno) de Egbert Emmink bokaal. De Young Riders streden om de nieuwe Future Cup. De wedstrijd verliep een beetje chaotisch nadat er na het overrijden met vijf nog een stand show met de eerste twee gereden werd. Dit was niet bekend gemaakt van te voren! Kevin Huckriede stelde Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) heel goed voor en waande zich al winnaar na het overrijden toen hij als eerste werd binnen geroepen voor Manon Veerman met Emerson (v. Manno), Mieke ter Schure met Havanna, Judy Leeuwis met Zuidwester (v. Stuurboord) en Dion ter Berge met Faroda. In de stand show was Emerson heel best en ging hoog van de grond met de hals er bovenop. Hubert kwam moeilijk in balans en leek zijn eerste plaats te verspelen, maar de jury was mild en vond dat Kevin over de gehele wedstrijd het meeste recht had op de grote Cup. Het publiek dacht er merkbaar heel anders over. De jongere jeugd reed onder begeleiding om het junioren kampioenschap en hierin was Mark Veerman met Besterly Eribo (v. Manno) de beste voor Gilian Nijenhuis met Cetrienes (v. Vulcano).

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962