Henk Emmens Trofee opnieuw voor Jelle van der Kooi

Nieuws

Margé Emmens en Jessica Boer wisten ook dit jaar er in te slagen om het Topgazon stratenconcours in Rolde tot in de puntjes te regelen en konden zelfs één aangespannen hackney rubriek aan het programma toevoegen. Helaas hadden ze het weer niet in handen en viel er soms flink wat regen. Jurylid van deze avond was Harry de Jong, die samen met gast juryleden Klaas Buist en Jelmer Chardon de paarden beoordeelde op de straat.

Opnieuw wist Jelle van der Kooi de ereprijs - Henk Emmens Trofee - in de ereklasse Fries ras binnen te slepen. Een minder royale deelname van vier deelnemers ging met elkaar de strijd aan voor deze ereprijs. Jelle van der Kooi verdedigde zijn titel van vorig jaar en wist, zonder twijfel, deze opnieuw te winnen met de Jasper-nakomeling Vincent. Vincent beschikt over zeer veel techniek en Jelle wist hem correct en constant te presenteren. Op een zeer mooie tweede plaats mocht Topgazon Sam E opstellen, deze keer niet voorgesteld door zijn eigenaresse en organisator van dit concours Margé Emmens, maar door Harry van Middelaar die voor de eerste keer de leidsels in handen hand van Sam E. Peter van Veenen werd eervol derde met Binke, voor Frits de Jong met Jannes.

De eerste rubriek Fries ras was de limietklasse die werd gewonnen door de altijd stralende Maaike de Jong die haar eigen merrie Jetske van Diphoorn (v. Norbert) naar een overtuigende eerste plaats wist te rijden. De jury prees deze combinatie vanwege hun ‘blijheid’.  Voor Jelle van der Kooi in deze klasse een tweede plek. De Haitse-zoon Xander weet zich met veel expressie te tonen, maar leverde qua constantheid wat in op de winnaar. Mechteld van der Kooi presenteerde Xander in de damesklasse. “Veruit de koploper, een paard dat van achteren naar voren goed beweegt en veel techniek laat zien”, aldus de jury. Stalgenoot Vincent, gereden door Luciel van der Kooi beschikt ook over veel techniek en werd eervol derde voor Maaike de Jong met Binke, die de prijs voor het schoonste geheel in de wacht wist te slepen. Zes combinaties kwamen aan start tijdens de zadelrubriek. Op nieuw een ‘Van der Kooi’ die met de winst naar huis ging. Nu was het Luciel die Xander onder haar had en showde hem met en mooi front en sterke bewegingen en Jetske van Diphoorn met Maaike de Jong achter zich wist te laten. Ook deze merrie beschikt over zeer veel techniek, maar moest op haar front wat toegeven op de winnaar. Mechteld van der Kooi nam met Vincent plaats drie voor haar rekening.

Bij de tuigpaarden lage limiet ging de hoogste eer naar Alberd van Dijk met Hugo, een paard met een mooi front die er goed overheen kijkt. Niek Alting presenteerde zijn Colonist-zoon, Icoon in deze klasse. Icoon beschikt over zeer veel techniek, maar mag in zijn houding nog meer overtuigen, liet de jury weten. Een goede verrichting was toonde ook Ibiza, van en gereden door Marieke Scherphof. Zij waren goed voor plaats drie.

Dat er met vijf deelnemers toch veel kwaliteit was in de hoge limiet, was mooi om te zien. Plaats één en twee moesten door arbiter Jelmer Chardon beslist worden. Hij koos toch wel terecht voor Besterly Eribo die zich in handen van Tinus Hahn best en met een zeer mooi front liet zien op de straten van Rolde. Eervol op de tweede plaats kwam Zitella 2 van Albert Meems uit Assen, gereden door Jerry Hamming. Robin Hoorn mocht met zijn Grandioos ook nog mee overrijden en werden eervol derde.

Met vier combinaties ook in de tuigpaard ereklasse, was de hoogste eer voor de constant bewegende en zich zeer mooi makende Emerson met zijn trotse eigenaar Niek Alting. Bea Dijk gaf goed partij, haar Buurman Baasje weet zich ieder jaar fantastisch te tonen op de straat en werd eervol tweede. Voor Vlam met Marieke Scherphof en Like to Win met Nathalie Buwalda.

Opnieuw wist Emerson te winnen en wel in de damesklasse met Manon Veerman. Net als met Niek, wist Emerson te imponeren en had het publiek op zijn hand. Tevens won Manon de prijs voor het schoonste geheel. Martine Lucas had de leidsels van Hugo in handen en werden tweede voor Buurman Baasje met Bea Dijk. Opvallend is dat de top drie van de damesklasse, ook de top drie was in de zadelrubriek. Hierin werd Buurman Baasje alleen niet gereden door Bea Dijk, maar door Joëlle de Vries.

Voor het eerst kwamen de hackney’s ook aan bod op de straat van Rolde. Er was één rubriek uitgeschreven. Helaas vielen er twee deelnemers af en bleven er maar drie over. Nathalie Buwalda was zeer tevreden met haar eerste prijs. Zij presenteerde de nog maar in drie weken in haar bezit zijnde hackneypony Let me Dance. Stalgenoot Highlighter mist wat uitstraling, maar wist zich goed te laten zien in handen van Kim Koolen. Zij werden tweede voor de 17-jarige Bjorclenn van de Mast met eigenaresse Marlyce de Weerd.

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com