Mooie rubrieken op sfeervol stratenconcours Rolde

Nieuws

Het Topgazon stratenconcours presenteerde dit jaar weer een aansprekend programma en werd door de ingeschreven combinaties verguld met fraaie tuigrubrieken. Het gemoedelijk en sfeervolle concours had Harry de Jong als hoofdjurylid en kreeg bijstand van de nationale rijders Lambertus Huckriede en Harry van Middelaar.

De kersverse winnaar van de competitie, de dag ervoor nog gehuldigd in Norg, Gerianne M. (v. Unieko) met Peter Stevens pakte de eerste winst in de lage limiet. “Een chique verschijning, mooi van achteren aantredend en zeer tactmatig” was het commentaar van de jury. Harm Jan Veenstra volgde met Gesiena (v. Atleet). Gesiena groeide in de wedstrijd en pakte dravende op de klinkers net even beter aan dan wanneer ze meer in het midden op het zand draafde. Favoriet (v. Vaandrager HBC) als derde geplaatst mocht iets meer oprichting tonen. In de hoge limiet was het Buurman Baasje (v. Vaandrager HBC) met Bea Dijk, die een topverrichting liet zien. “Een tuigpaard zoals het bedoeld is, hij rijst heel mooi, maar Bea, jij moet nog wel even recht gaan zitten” was het lovende maar kritische commentaar van Lambertus Huckriede over Bea Dijk die inderdaad een poging deed het opspattende zand te ontwijken door iets meer zijwaarts te gaan zitten. De goedlachse Nathalie Buwalda pakte een nette tweede plaats met Vayacondios (v. Larix) nadat ze in de finale net even meer geslotenheid toonde dan de als derde geplaatste Zitella 2 (v. Manno) met Deborah Kuiper. De stijlprijs was wel voor laatstgenoemde.

In de ereklasse werd de glimlach op het gezicht van Nathalie Buwalda nog een beetje groter toen ze met Like to Win (v. Milano) overtuigend en sterk aan de wedstrijd begon en hem winnend afsloot ten koste van de eveneens sterk over de benen gaande Cetrienes (v. Vulcano) met Rony Beuving. Ook Wonder van de Ursahof (v. Patijn) met Gert Boverhof en Zonnevorst (v. Manno) met Eelke de Vries mochten mee overrijden in de finale maar kwamen iets te kort in kracht. De kopposities van de damesklasse tweewielig leek sterk op die van de ereklasse met dien verstande dat het nu Cetrienes was die op kop kwam te staan en Like to win daarachter. De bonte, gereden door Els Nijenhuis, werd door de juryleden geroemd als ‘op en top damespaard’ met mooie rustige bewegingen en dat was ook doorslaggevend in hun beslissing.  De laatste te jureren rubriek was voor de tuigpaarden onder het zadel met opnieuw Buurman Baasje die ‘de baas’ was. Deze was het meest tuigtypisch en ging het meest zitten in beweging. Benderose M. (v. Udo) pakte iets meer bodem maar kwam in front net iets te kort en eindigde op twee, voor Cetrienes die iets te gehaast in zijn beweging was.

Naast de shownummers met twee tuigpaardspannen voor de spider en tuigpaarden aan de fiets waren er ook weer tuigrubrieken voor de Friezen. Hierin waren de paarden van Jelle van der Kooi en Mechteld Jonker uit Sint Nicolaasga het meest opvallend en succesvol. In de limietklasse pakte de steeds beter in vorm komende Vincent (v. Jasper) de winst . “Mooi tuigtypisch, goed over de benen met veel front” zo omschreef de jury het paard. Binke (v. Dries) die ook al zo voortvarend het seizoen doorloopt eindigde in handen van Maaike de Jong op plaats twee. Ook hier veel tuigtypisch talent en fraai gesloten in front. Mechteld Jonker mocht als derde meerijden in de finale met Marije Marit H. (v. Jasper). Ze konden de goede start van de rubriek niet helemaal volhouden. De merrie werd iets lang. In de ereklasse was het Lutger 436 (v. Onne) die voor de tweede maal op rij de Henk Emmens trofee mee naar huis mocht nemen. Lutger bleek opnieuw zeer sterk in het front, maar mocht in de ogen van de jury nog wel iets rustiger gereden worden. Toch kon de nummer twee, Pieter Okkema met Ulbe van de Noeste Hoeve (v. Beart) nog niet helemaal op tegen de sterke bewegingen van Lutger. Ulbe mag nog iets meer op eigen benen lopen van de jury. De Jasper nazaten Vincent en Marije Marit H. waren in de damesklasse opnieuw te sterk voor de rest. Deze keer was het wel Mechteld Jonker die met Marije Marit op kop kwam. “De merrie pakt veel bodem, is mooi rechtgesteld en bleef sterk doorgaan”, aldus de jury. Vincent, gereden door Luciel Ellens zakte in front iets af en werd tweede maar liet wel Binke (v. Dries) achter zich omdat Binke steeds een beetje scheef over de baan draafde. In de rubriek voor Friezen onder het zadel waren Marije Marit H. en Mechteld Jonker opnieuw succesvol maar Harmina Holwerda met haar eigen Petrus P.J. (v. Heinse) was beter. Met name in houding en front had deze meer uitstraling en won derhalve de rubriek. Hilda de Vries eindigde met Udo fan ‘e Huchten (v. Arjen) achter Mecheld Jonker op een derde plaats.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink

Fotobijschrift: Buurman Baasje van Bea Dijk was goed op dreef in Rolde