El Nino Noordelijk kampioen ereklasse

Nieuws

Voor het derde jaar oprij slaagde de organisatie er zaterdag 1 juli onder leiding van Derk Jan Schepers in om tijdens het concours weekend van Hippisch Holtrijk een succesvol programma neer te zetten voor zowel de tuigpaarden als de Friezen. Voor het eerst dit jaar waren er twee showblokjes georganiseerd voor de hackneyrijders die in grote getalen waren gekomen. En toezegging hebben gekregen dat er volgend jaar ook wedstrijden te verrijden zijn voor hun.

Om 20.00 uur stond het moment de suprême gepland. Het kampioenschap voor de ereklasse tuigpaarden. Elf combinaties gingen met elkaar de strijd aan, waaronder twee gekwalificeerden vanuit de hoge limiet. Dit betreft Gesiena met Harm Jan Veenstra en El Nino B met Linda Boelens. Laatst genoemde combinatie deed goede zaken en wist al voor het overkampen aan kop te komen en deze positie te behouden. Dit betekent dat El Nino B en Linda de nieuwe kampioenen zijn in de ereklasse.

‘El Nino beschikt over heel veel uitstraling. Hij beweegt het meest natuurlijk, is mooi in zijn balans. Hij beschikt over een expressief voorbeen gebruikt en treedt van achteren goed onder.’ Aldus de Jury. Favoriet in deze rubriek was Niek Alting met zijn imponerende Emerson. Hij deed niet veel onder van de kampioen. ‘Emerson beschikt over een mooi front maar mag nog iets meer door het lichaam heen bewegen’ vertelde de jury.

Lammert Tel deed verdienstelijk mee met Wervelwind zij werden derde voor Gesiena met Harm Jan Veenstra. In de hoge limiet ging de winst mee naar Orvelte. Annemarie Beugel won met hun eigen fokproduct Gerianne M (v. Unieko ), deze merrie beschikt over veel beweging maar mag nog iets rijker zijn in het front. Concurrentie kwam van Evita (v. Reflex M ) met Grietje Naber. Jan van der Vegt opteerde voor de derde plaats en eindigde voor Deborah Kuiper die de kopgroep sloot met Zitella II.

Acht competitie paarden betraden de hoofdring. Krachtig en zeer stoer showde Iowa. De hoogste eer ging deze dag naar hem en hij werd weer gereden door Klaas Buist. Alberd van Dijk werd tweede met Hugo, voor Grietje Naber die samen met Irona steeds meer een team gaan vormen.

Manon Veerman stelde Emerson perfect voor en wist de koppositie te behalen. Annemarie Beugel werd tweede met Gerianne M. Voor Joyce Hoving, die Faroda van W. v. Schadewijk netjes voor stelde. Deze combinatie won ook de extra prijs voor het schoonste geheel.

Bij de tweespannen was de jury er in één keer uit. De winnaar was iets verrast, echter presenteerde hij zijn span erg netjes. Anton Harkema won deze rubriek met Dock en Timberly, gevolgd door Wapenaar en Cantenaar met hun vaste rijder Gerard van der Meulen. Susan Bouwman volgde met de zwarten Egberdina’s Armanie en - Unitas voor Aaldert Berghuis me de vossen Bonjovi en Favoriet.

De Friese tuigpaarden mochten een viertal rubrieken verzorgen in Grolloo. Egberdina Hoeve domineerde weer in de limietklasse. Daar waar Egberdina’s Sven (v. Tsjalke) in handen van Susan Bouwman nog een iets voorzichtige start maakte in deze klasse pakte hij het daarna heel sterk op en bleef mooi vast de wedstrijd doorrijden. Zijn houding was uitstekend. Sale Visser sloot direct aan met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus). Deze hengst had veel ruimte in de beweging en was eveneens mooi constant. Men zou kunnen zeggen dat Feike Holtrop vervolgens ‘best of the rest’ was. Hij reed de steeds verder verbeterende Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) naar plek drie. Zowel de ereklasse als de damesklasse waren best moeilijk te plaatsen. De kwaliteit was uitstekend en de meeste paarden waren goed in vorm maar de jury koos voor Andries fan ‘e Huchten (v. Arjen) met Gaatze Bosma als winnaar van de ereklasse. “Hij liep mooi constant, was goed in houding en was ook goed in het achterbeen”, aldus de juryvoorzitter. “De tweede wilden we graag iets mooier over de rug zien gaan, hij miste iets souplesse”, daarmee doelend op Feitse GL (v. Aan) met Leslie Agricola aan de leidsels. In houding bleef Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) in handen van Margrietha Algra eigenlijk de hele wedstrijd zeer imponerend. Het achterbeengebruik was echter ietsje minder dragend aldus de jury en derhalve een derde stekje voor hen. In de damesklasse toonde Feitse GL iets meer lossigheid, had hij veel balans en zelfhouding en leverde hem dat met Leslie Agricola een mooie eerste plek op. Susan Bouwman sloot aan met Egberdina’s Henk (v. Reinder) nadat deze ook heel veel ruimte in beweging liet zien maar in de achterhand ietsje minder sterk was. Jetske van Diphoorn met Maaike de Jong begon sterk in de damesklasse, maar na een poosje zakte het fraaie ietsje weg “ze mag ietsje geslotener worden, ze werd nu wat langer”, zei de jury nadat zij een derde stek aan haar toe hadden gewezen. Een drietal tweespannen mocht overrijden waarbij vooral het span van Pieter Okkema en het span van Susan Bouwman opvielen. Kijkend vanaf de zijlijn zag men vooral bij Egberdina’s Sven en Egberdina’s Lodewijk het meest één paard lopen en was daar de meeste eenheid. Maar kijkend recht van voren over de diagonaal zag de jury het linkerpaard ietsje hangen tegen de boom en vond dat bezwaarlijk genoeg om hen naar een tweede stek te verwijzen en het soms iets minder gelijke maar wel ruimgaande span Karsten van de Noeste Hoeve (v. Stendert) en Ulbe van de Noeste Hoeve (v. Beart) langszij te laten gaan in de einduitslag. Peter van Veenen was met Jetske van Diphoorn en Binke de derde overrijder en werd ook als derde geplaatst.

Tekst: Anouk Kemkes (T) & Johanna Faber (F)

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com