Special Silver Star hackney kampioen in Exloo

Nieuws

Na 15 jaar wisten vier personen een fantastisch evenement te organiseren. De Noordelijke tuigpaarden, Friezen en hackney’s waren te gast in Exloo op zaterdag 17 juni, op het vernieuwde evenementen terrein. Het betreft aldaar een uitstekende zandbodem, met veel publiek langs de baan en goed georganiseerd. Het kleine bestuur onder leiding van Henk Scherphof heeft dit in een half jaar tijd geregeld.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag, en kijkt stiekem al uit naar de volgende editie. Diverse showelementen en wedstrijden waren in het middag-/avond programma te zien. Halverwege het programma stond het kampioenschap hackney ereklasse gepland. Een spannende strijd met diverse meningsverschillen in en rondom de baan. Na een standshow van vijf deelnemers bleven er twee over die nogmaals de strijd aangingen. Dit betrof Best of Both Worlds met Bart Freriks en Special Silver Star met Jan Boeve. Beide rijders en pony’s deden ontzettend hun best en zetten hun beste beentje voor.  Best of Both Worlds (v. Just Jim) liep zijn zevende officiële wedstrijd en werd vanuit de limiet gekwalificeerd om mee te doen aan dit kampioenschap. Deze pony beschikt over een compleet plaatje. Oortjes erop, sterk in de achterhand, verheven in het front en een mooi voorbeen gebruik. Ze moesten genoegen nemen met de tweede plaats, het kampioenslint had hem ook niet misstaan. Silver Star gaf in het totaalplaatje wat toe op de nummer twee, maar was wel het meest constant in zijn presentatie.

In de lage limiet ging de overwinning naar Nico Kemp met zijn Special Apollo, gevolgd door Chadly met Bart van Veenen.  Overtuigend nummer één in de hoge limiet was Conviction’s Black Nobility van Henry Hutten uit Marienheem. Deze pony heeft niet de mooiste houding, maar gaat vierkant en sterk door de baan. Inge Jansen nam plaats twee in ontvangst met Special Majoor (v. Star Dancer). Amber  Banis sloeg een dubbelslag in de damesklasse. Ze wist deze rubriek te winnen én werd uitgekozen als schoonste geheel. Ze presenteerde Heartland Real Deal voor de showwagen en wist zo Eclipse Fly High met Chantel Freriks achter zich te houden. Cynthia Ardesch voerde de ereronde bij de hackney tweespannen aan met haar mooie span Magic Little King en Ringo Star. Johan Boeve volgde met Boy’s Red Rose en Bingo.

Susan Bouwman wist de eerste ereronde van deze dag aan te voeren met de Cizandro-nakomeling,  GSM Home Alone. Op de hielen gevolgd door Darno (v. Saffraan) gereden door zijn eigenaar Freerk Helmus. Gerard van der Meulen sloot de kopgroep met Gentenaar (v. Bakboord). El Nino B liep in zijn rubriek, de hoge limiet overtuigend naar de winst. De tweede en de derde plaats werd beslist door de arbiter dhr. Bakker en hij koos voor Gesiena met Harm Jan Veenstra, voor stalgenoot Gerianne M met Annemarie Beugel. De ereklasse beschikt over een groep goede paarden. Een tussengroep van drie gingen over en voor het van hand veranderen werd Bea Dijk al opgeroepen om op te stellen en mee te strijden met de kopgroep.  Margreet Bosma en Nathalie Buwalda werden respectievelijk zeven en acht. Strijden om de hoogste eer deden ze met zes. Geweldenaar Emerson liet zich op de zandbodem zeer goed zien en won overtuigend deze ereklasse. Bea Dijk schoof een eind naar voren en werd na de overkamping zelfs tweede, voor Jan Boonstra met Sunlight, gevolgd door Wapenaar met Gerard van der Meulen, Vlam met Marieke Scherphof en Cetrienes met Els Nijenhuis.

De verrassende winnaar in de competitierubriek was Alberd van Dijk met Hugo. Iowa met Klaas buist werd tweede voor Icoon (v. Colonist) met Niek Alting. Deze combinatie had misschien wel de meeste fans langs de zijlijn, echter mocht hij nog iets mooier zijn in zijn houding, de beweging is perfect!

Opnieuw wist Linda Boelens het oranje rozet mee te nemen naar huis, zijn won met El Nino B de damesklasse voor de tweewielige wagen. De jury was er in één keer uit en daarmee werd  Susan Bouwman met Egberdina´s  Armanie tweede voor Wonder van de Ursahof met Margreet Bosma. Patijn-nakomeling Inanda van Willem Clevering won in handen van Harm Jan Veenstra de rubriek fokmerries. Linda Boelens presenteerde voor het eerst Vulcano-nakomeling Celony en dat resulteerde in een tweede plaats. Gerard van der Meulen liet Witlox’s vossen Wapenaar en Gentenaar gelijk naast elkaar lopen en wonnen de tweespannen rubriek. Manon Veerman sloeg een dubbelslag met Emerson van Niek Alting. Zijn wonnen zowel de damesklasse voor de vierwielige wagen als ook de rubriek tuigpaarden gereden onder het zadel.

In de vijf rubrieken voor Friese tuigpaarden was er veel succes voor de Egberdina Hoeve van Jan en Susan Bouwman. Met Minne van de Egberdina Hoeve (v. Beart) wist Susan Bouwman de ereklasse te winnen. Het mooie totaalbeeld en de looplust lagen hieraan ten grondslag. In deze klasse een hele goede tweede plek voor Leslie Agricola die Feitse GL (v. Aan) voorstelde. Feitse was in de achterhand zeer sterk en won het daarop ten opzichte van de als derde geplaatste Claes (v. Doaitsen) met Hilda de Vries.

Stal Bouw zegevierde ook in de tweespanrubriek waarbij opnieuw Susan Bouwman aan de leidsels zat. Het nieuwe span Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus) naast Egberdina’s Sven (v. Tsjalke) doet het bijzonder goed. De beide paarden hebben heel veel exact gelijke stukken in hun presentatie. Prachtig mooi gelijk in voorbeengebruik en ook in hoofdhouding bijna elkaars evenbeeld. Een tweede succes in deze rubriek voor team Bouwman doordat ook Sale Visser met Egberdina’s Henk (v. Reinder) en Minne van de Egberdina Hoeve (v. Beart) het heel goed deed en op de tweede plek kwam te staan. Sale’s partner Hilda de Vries pakte voor het team de derde oranje rozet in de KONAG/HORSESCAN Young Riders rubriek welke ze reed met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen). Deze winst zat voornamelijk in het fraaie front van Arwyn wat de doorslag gaf volgens de jury. Jetske van Diphoorn (v. Norbert) eindigde hier als tweede, voor Gaatze Bosma die Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) reed.

Udo de Haan ontving eveneens een oranje rozet nadat hij in de limietklasse op fraaie wijze met Het Swarte Paert Sierd PJ (v. Dries) de wedstrijd won. “Wij vonden hem sterk in zijn gehele vertoning, zowel in de voorhand als de achterhand. Het geheel had een mooie uitstraling en een fraai totaalbeeld. Het bekoort ons zeer”, aldus de juryleden. Voor de achter iets minder aantredende Egberdina’s Henk (v. Reinder) was er een tweede plaats. Ook hier zat Susan Bouwman aan de leidsels. Hilda de Vries achter Egberdina’s Lodewijk completeerde de top drie van de limietklasse. In de damesklasse was het nu wel Leslie Agricola die de ereronde mocht aanvoeren. Het front en de opnieuw weer zeer sterk in de achterhand zijnde Feitse GL wist prima te overtuigen, met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) als aansprekende tweede, ook hier zat Susan Bouwman weer aan de leidsels. Op front en oprichting moest Maaike de Jong met Jetske van Diphoorn haar meerderen erkennen in Feitse GL en Egberdina’s Arwyn. 

Tekst: Anouk Kemkes (hack. & tp) & Johanna Faber (Fr)

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com