Hippiade titels Friezen voor Agricola en Okkema

Nieuws

Tijdens de CK van het KFPS, welke vorig weekend te Drachten gehouden werd, werd er behalve veel aan de hand gekeurd, ook een aantal malen in tuig gestreden. Vast onderdeel zijn de finales voor paarden met dressuur- en tuigaanleg, maar tevens kwamen dit jaar enkele Hippiade, danwel KNHS kampioenschappen voor regionaal startende Friezen in de baan. Dat betrof de kampioenschappen damesklasse en tweespannen. In tegenstelling tot bij de tuigpaarden en hackney’s werd er geen ereklasse titel verreden.

In de damesklasse kwamen zes combinaties aan de start. Drie combinaties kwamen op verzoek van de jury nogmaals in actie en het was Leslie Agricola die haar Feitse GL weer zeer tuigtypisch bewegend en met veel front aan het showen had. Over Minne van de Egberdina Hoeve valt weinig minder te vertellen en deze werd keurig tweede in handen van Susan Bouwman. Op plaats drie werd Hilda de Vries met Andries fan ‘e Huchten van Rinder Algra opgesteld. Lutger 436 in handen van Froukje Heuker was titelverdediger, maar bleef dit jaar op plaats vijf steken. Stal Zadelhoff’s Liekele met Melissa van de Heuvel nestelde zich juist voor hen en zesde werd Debora Kuiper met Herbert van Wim van Heusden.

Ook in de tweespanklasse werd er een nieuwe kampioen gehuldigd. Gooitzen Wester was met Hovenierwester Sterre en – Aalwina titelverdediger, maar werd nu derde in de einduitslag. De sjerpen werden omgehangen bij Ulbe fan de Noeste Hoeve en Noeste Hoeve’s Hylke van en gereden door Pieter Okkema. Zijn span vormde een echt en hecht geheel met veel beweging en houding. Voor Susan Bouwman was ook in deze strijd de tweede plaats. Ze reed Claes van Henk de Man en Egberdina’s Arwyn van combinatie Bruggeling/Bouwman, en ook hier was de afstand tot de kampioen niet heel groot. De spannen van Udo de Haan en Feike Holtrop werden op de plaatsen vier en vijf geplaatst.

De beste paarden van het afgelopen seizoen streden gezamenlijk om de Prijs der Besten. Het was Chris fan Wylgster Pragt in handen van Jolanda Schreuder die deze bemachtigde.

In de volgende uitgave van Het Showpaard is een uitgebreid relaas te lezen, ook o.a. over de keuringen en andere items.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: Karin Sevink