Prolongatie titel klavertje drie door Udo de Haan

Nieuws

Voor de tweede achtereenvolgende keer was het de man uit Beetsterzwaag die de titel bij de klavertje drie formaties pakte. Ook dit jaar ging zijn deelname niet zonder slag of stoot. Net als vorig jaar kampte Bommesteijns Eelco (v. Beart) met problemen en kon niet meedoen. In 2013 koos Udo voor zijn gepensioneerde oogappel Keimpe om toch deel te kunnen nemen en dit jaar viel deze beurt toe aan de veertienjarige Bommelsteijns Christiaan (v. Feitse). Deze hengst heeft ook al het nodige meegemaakt maar heeft sinds zijn vierde levensjaar niet meer aangespannen gelopen. In de dressuursport kennen ze hem wel en heeft hij onder Alexa van Schilhout en Nienke Schrale al vele topprestaties geleverd. Bommelsteijns Christiaan leek wel zin te hebben in een ‘verzetje’ en liep wonderwel naast naamgenoot Christiaan P.J. (v. Andries). Ondanks het hoogteverschil tussen beide paarden, bleken ze in beweging toch zeer gelijk te kunnen lopen. Zet dan Wopke van de Demro Stables (v. Haitse) voorop en hoppa, daar heb je een kampioenstrio. Het kampioenschap, wat uit veiligheidsoverwegingen werd gesplitst in twee groepen had acht deelnemers waarvan er vier terugkwamen. Naast Udo de Haan, waren dat Feike Holtrop, Frits de Jong en Sybren Minkema. Laatstgenoemde reed Lieuwe (v. Ulbert) van Bauke de Boer samen met het span Jesse R. (v. Brandus) en Douwe van R. (v. Maurits). Deze combinatie kan ook terugkijken op een goed verlopen wedstrijd derhalve had de jury graag gezien dat de combinatie nog iets meer een geheel zou vormen. Ze werden wel reservekampioen. Feike Holtrop pakte dankzij een zeer enthousiaste Egberth van de Zonschate (v. Jasper) als voorpaard en een redelijk constant lopend span bestaande uit Andries H. (v. Goffert) en Bettina H. (v. Jasper) een derde plaats. Frits de Jong had ondanks de fraaie voorwaartse drang van zijn trio, de pech dat zijn rechterachterpaard liever wat galoppeerde en derhalve op een vierde plaats werd gezet.

Het tweede aangespannen kampioenschap op de zaterdagmiddag van de paardendagen Tytsjerksteradiel ging om de titel in de regionale ereklasse. In een mooie constante en vrijwel foutloze presentatie pakte Marcel Heuker met Lutger 436 (v. Onne) de titel nog voor Topgazon Sam E. (v. Ulbert) met Margé Emmens. Age Okkema presenteerde de krachtige maar soms iets uit balans zijnde Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) en werd derde nog voor Herbert (v. Ulke) van Wim van Heusden en gereden door Jerry Hamming.

De strijd bij de Young Riders ging in aanvang tussen Ulbe van de Noeste Hoeve (v. Beart) en Sjerp 446 (v. Andries). Ulbe had het echter zwaar en blesseerde zichzelf enigszins waardoor hij zijn presterend vermogen verloor. Sjerp 446 ging hem voorbij in klassering maar kreeg van de jury een opmerking wegens het af en toe rijden met de mond open. Hier profiteerde Herbert van en die schoof vervolgens in de klassering door naar de eerste plaats met Deborah Kuiper als rijdster. Ze ontvingen tevens de stijlprijs.

Sybren Minkema behield in de KFPS-nieuwelingencompetitie zijn ongeslagen status met Filou S.B. (v. Tjalf) en Susan Bouwman pakte met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) een tweede overwinning in de Provinsje Fryslân Priis, welke op de zes grote concoursen in Friesland wordt verreden. De fraaie stelling en de beste bewegingen van Tjaarda 483 (v. Time) waren goed voor een overwinning in de ereklasse terwijl stalgenoot Minne van de Egberdina Hoeve dankzij een mooi front en eveneens sterke bewegingen de winst pakte in de damesklasse. Het volgende succes voor stal Bouwman volgde in de tweespanrubriek alwaar Claes en Egberdina’s Arwyn, beide zonen van Doaitsen zich het meest presenteerden als span en voor de gelegenheid werden gereden door Jerry Hamming.

Tekst: Johanna Faber

Foto: www.karinshobbyfotografie.nl