Reality en Phantasy prolongeren tweespantitel

Nieuws

Voor de eerste keer hield Baaium een concours hippique en kreeg meteen te maken met veel deelname en een fraai tweespankampioenschap bij de hackneys. Het was Bert de Rooij uit Ermelo met Gallant Reality en Gallant Phantasy die gehuldigd werd. De combinatie prolongeerde daarmee deze titel die ze vorig jaar in Pingjum veroverden. De meeste concurrentie kregen ze uiteindelijk van Cynthia Ardesch met Magic Little King en Ringo Star. Voor Cynthia was het de eerste keer achter het span op een concours. Het ging erg goed en de verschillen tussen beide spannen waren klein. Toch was de meeste souplesse te bespeuren bij de Gallant pony’s en derhalve waren de kampioenslinten voor de familie de Rooij. Johan Boeve speelde ook een rol om de titel met Boy’s Red Rose en Bingo maar deze bleken uiteindelijk in stelling en hoofd/halshouding iets minder gelijk en daardoor werden ze derde.

In de lage limietklasse was het Agnes Arends die Walk of Life naar de winst stuurde terwijl Peter van den Brink Rider Pro’s Experience in de hoge limiet vooraan mocht neerzetten. In de ereklasse hadden de heren de Rooij ook al succes toen Ramon als eerste werd omgeroepen met Gallant Reality. De combinatie die met nog vier anderen een standshow verzorgde kende een betere eerste ronde, vooral qua achterbeengebruik. Toch lukte het Agnes Arends net niet om Just Jim net zo ruimgaand en opwaarts te laten marcheren en werd daardoor tweede. In de damesklasse greep dezelfde combinatie ook al naar het rode rozet. Karianne van Beusekom pakte daar namelijk zonder al te veel moeite de damesklasse dankzij de zeer ruimgaande en eveneens zeer constante Rider Pro’s Prince.

Bij de Friezen was het wederom Stal Chardons Eise die in handen van Jelmer Chardon de show stal. In de eerste limietgroep pakte hij zonder enige discussie de eerste prijs. Sjerp 446 mocht met Marcel Heuker als tweede opstellen nog voor Franke PJ welke bijna een patent op derde plekjes heeft, gezien de resultaten van eerdere wedstrijden dit seizoen. In de tweede limietgroep was het Christiaan P.J. die met Jan Willem Smit over de meeste cadans beschikte en won. Een zeer nette en verdiende tweede plaats voor Andries fan ‘e Huchten met Hilda de Vries. De ereklasse mondde uit in een zeer fraaie finale met bijzonder sterke combinaties. Toch was het uiteindelijk de sterk gaande en altijd mooi rustig in balans showende Wopke van de Demro Stables die won. Hij liet Topgazon Sam E. achter zich, maar ook routinier Herbert met Jerry Hamming. Maaike de Jong pakte dubbele winst bij de Young Riders dankzij een sterk vanuit de achterhand aantredende Hielke. Daarnaast pakte ze ook de altijd leuke stijlprijs. Nadia den Hollander vestigde zich in deze competitiewedstrijd opnieuw keurig in de kopgroep dankzij de fraai front houdende Ulbe fan de Noeste Hoeve. In de damesklasse liet Topgazon Sam E. zich opnieuw prima zien en spreken zijn houding en ruime draf aan. Wederom was de eveneens ruim gaande Herbert van Wim van Heusden in de kopgroep met een nette tweede plaats nog voor Hiltsje Holtrop met Egberth van de Zonschate. Bij de acht combinaties tellende tweespanrubriek was het Setske de Jong die het winnende span in handen had. Wieger had af en toe een extra aanmoediging nodig maar Setske reageerde alert en had derhalve met Pieter Paul als tweede paard een mooi, doorgaans prima gelijkgaand span in handen. Dit had ook Age Bijl uit Katlijk, echter zijn Manno en Lieuwe waren iets minder flitsend dan de uiteindelijke winnaar.

Henk Prins wist zonder al te veel moeite de eerste limietklasse bij de tuigpaarden te winnen dankzij de met een mooie houding en vriendelijke front dragende Dictus. Ule Haarsma kwam op de tweede plaats met Endre nog voor Gabe van der Bosch met Eelke en Derk Jan Mekkes met PrimeVal Vayacondios. In de tweede limietgroep ontstond een mooie strijd tussen (oud)paarden van stal Haarsma. Varanno had uiteindelijk het meest fraaie voorbeengebruik en pakte in handen van Derk Jan Mekkes de eerste plaats. Cognac van Nico Calis, evenals Varanno een paard wat eerder bij Stal Haarsma stond, bezette plaats twee.

In de nieuwelingenklasse was het was duidelijk te merken dat er nog wel wat oefening nodig is om de goede balans te behouden. Toch was het de grote Fame, gereden door Marcel van Bruggen die het mooiste front hield en de krachtigste bewegingen maakte. In de ereklasse werd veel strijd geleverde in de vijfkoppige finale. De meeste regelmaat kwam van Sunlight met Ule Haarsma en dat was genoeg voor de eerste plaats. PrimeVal Bentley manifesteert zich net in deze ereklasse en pakte direct een nette tweede plaats nog voor Like to win met de zeer tevreden Nathalie Buwalda. In de damesklasse was het Hanneke Mekkes die met Wizzkid’s Gonda de ereronde aanvoerde terwijl Zavanno en Celebration met Ule Haarsma als echt span een mooi geheel in houding en beweging vormden en zo wonnen bij de tweespannen.

Tekst & Foto: Johanna Faber