Campinggevoel op CH Uithuizen

Nieuws

Op de eerste zaterdag van augustus vond het concours in Uithuizen plaats. Er werd de rijders een ander programma gemaild dan dat de organisatie daadwerkelijk handhaafde. Gelukkig was het mooi weer en was het campinggevoel aanwezig. De grasmat van Uithuizen was nog niet zo lang geleden gedraineerd, maar niet gevlakt. Dit resulteerde op een enorm hobbelig veld, waardoor het voor de juryleden enorm lastig was om goed te kunnen beoordelen. Gelukkig was er één recht stuk dat redelijk goed was, waar de heren de paarden op hun best konden zien.

Regio Noord beschikt over een mooie groep nieuwelingen die de finale gingen rijden in Uithuizen. Voorafgaand was de winnaar nog niet bekend, gezien er twee heel dicht bij elkaar lagen en de daguitslag bepalend was. Harm Jan Veenstra won met Joy (v. Eebert) deze dagwedstrijd, en een einduitslag van 50 punten maakte hen ook de winnaar van deze competitie. Op de hielen gevolgd door Susan Bouwman, die vlak voor Uithuizen eerst nog met de Friezen mee reed in Rijs. Susan presenteerde Jongleur GSM van Jan Thijs Seinen. Deze Atleet-zoon werd derde in de dagwedstrijd. Maar met een mooie 48 Punten pakten zij de tweede plaats in, in de einduitslag. Tussen de uiteindelijke derde en vierde geplaatste zat ook maar één punt verschil. Grietje Naber was met Hunita goed op dreef en pakte de tweede plaats in de dagwedstrijd, en met 40 punten de derde plaats in de einduitslag. Op de vierde plaats in de dagwedstrijd en in de einduitslag, mocht Henk Minkema zijn Jennytou van ’t Hooge opstellen met 39 punten.

Dat er bij regio Noord veel sportiviteit is, was te zien. Niet alleen de hooggeplaatsten waren enthousiast richting het publiek, ook de laatstgeplaatsten heften hun zweep omhoog tijdens de bekendmaking van de einduitslag.

In de lage limiet ging de overwinning naar Patijn-zoon Hugo. Een paard met een mooi front, maar mag in zijn beweging nog sterker aantreden. Grietje Naber kwam zeer dicht bij en reed haar Hunita naar een eervolle tweede plaats. Rony Beuving doet steeds meer bovenin mee met zijn donkerbruine Isabella Teusje C, een merrie met sterke bewegingen. Harm Jan Veenstra begon de wedstrijd goed, helaas pakte Jesiena het op het zeer hobbelige veld niet meer goed aan en werden ze vierde. Zij sloten de kopgroep.

Zes combinaties gingen de strijd met elkaar aan in de grote limiet. Het overrijden met twee, Inanda en Celony was een echte strijd. Ze waren aan elkaar gewaagd, en de verschillen waren minimaal. Met de Patijn-merrie Inanda van Willem Clevering pakte Harm Jan Veenstra de winst. Celony van Linda Boelens liep ook een sterke course en werd tweede. Contant met Rony Beuving werd derde voor Robin Hoorn met zijn Grandioos. Voor Gerben Greidanus en G-Star was er een vijfde plek. Gerard van der Meulen sloot de rij met Gentenaar van Joop Witlox.

Niet alleen in de grote limiet was de kop aan elkaar gewaagd, ook in de ereklasse moesten er nog twee mee over. Echter had het in één keer beslist kunnen worden. Deze ereklasse kende helaas maar vier deelnemers. In handen van Linda Boelens had Fantijn net iets meer balans en constantheid dan de tweede geplaatste, waardoor zij het oranje lint mee mochten nemen. Albert Lueks reed een perfecte course met Ditisem, hoewel de hengst er af en toe even uit sprong. Met Wapenaar kwam Gerard van der Meulen op drie. Marieke Scherphof volgde met Vlam op de vierde plaats.

Zoals de strijd in de ereklasse tussen Linda en Albert ging, ging het in de gecombineerde damesklasse tussen Fera en Lucy. Door middel van een arbitrale beslissing ging, terecht, het oranje lint naar de zeer sterk bewegende Ditisem met trotse rijdster Fera Lueks. Fantijn deed niet veel onder voor de winnaar, echter was Ditisem iets meer in balans. Maar met Lucy Stevens aan de leidsels wist Fantijn de tweede plaats te bemachtigen. Martine Lucas volgde op drie met Hugo. Joyce de Boer kwam goed rond met Habibi, die goede stukken liet zien en wellicht een plekje hoger niet had misstaan.

De grote limiet ging ook tussen Inanda en Celony, ook de fokmerrierubriek ging tussen deze twee merries. Met de sterke ruime passen won Inanda deze rubriek met Harm Jan Veenstra aan de leidsels. Linda Boelens werd tweede met Celony. Irona en Grietje Naber mochten ook mee over, de derde plaats was hen toegekend voor Marieke Scherphof met de Unieko-dochter Ibiza.

Anouk Kemkes