Geslaagde comeback CH Tolbert

Nieuws

Twintig jaar na de laatste editie van het concours voor tuigpaarden in Tolbert stond zaterdag 15 juli toch weer een aangespannen evenement op het programma. Plaats van handeling was het uitstekende terrein van de HJC manege. Zowel regionale KWPN tuigpaarden als Friese tuigers waren van de partij. De bijzonder goede rubrieken werden onder ideale omstandigheden verreden en dat onder toeziend oog van een niet onaardig aantal bezoekers voor een eigenlijk nieuw evenement. Concoursrijder Anton Harkema zette met enkele medestanders één en ander op poten en werd van meerdere kanten lof toegezwaaid. In een tijdsbestek van zo’n vier uur werd het programma vlot afgewerkt.

De middag ging van start met een grote groep limietklasse Friezen waarvan de jury er vijf liet over rijden. Mooi verheven en prima bewegend was de winst voor Egberdina’s Lodewijk van Willem Vogelenzang en gereden door Sale Visser. Dankzij ruim gangwerk ging plaats twee naar Het Swarte Paerd Sierd PJ van de gelijknamige stal en combinatie Wijbenga en van der Ark in handen van Udo de Haan. Egberdina’s Sven van Jeen Mulder werd met Susan Bouwman derde. Deze liet een goede houding zien en wat minder ruime gangen. Albert Minkema had het best bewegende paard voor de wagen waarmee hij vierde werd, maar deze was te vaak nog niet recht gesteld. Stal de Mersken Martin met Marijn Zwart werd vijfde. Vervolgens zes combinaties die over reden in de lage limietklasse tuigpaarden. Met een machtige houding en zeer goed gangwerk was de winst terecht voor Darno van Freerk Helmus. Hugo van Alberd van Dijk toonde zich zeker de eerste omloop heel tuigtypisch in een mooie houding. In de finale wist hij dit nog niet helemaal vol te houden. Gorita van Klaas Buist werd derde. Deze werd gefokt door familie Cazemier en zij werden door de organisatie in het zonnetje gezet. Hedde en Jetske Cazemier ontvingen een foto en bos bloemen. Vier dames en vooral hun Friezen wilde de jury in hun klasse voor een tweedemaal bewonderen. Egberdina’s Henk in handen van Susan Bouwman toonde zich vanuit een goede achterhand en met daarbij voldoende houding. Feitse GL met Leslie Agricola was heel best over de benen en nu iets wisselend in houding. Vier van de acht jeugdrijders onder begeleiding wilde de jury graag een tweede keer zien. Cetrienes met Gylian Nijenhuis waardeerde zich in de finale op door er in beweging nog een schep bovenop te doen en groeide ook in houding. Darno met Janynke Hoek begon zeer sterk en was de eerste omloop de betere, in de finale gaven ze iets toe op de uiteindelijke winnaar, maar behaalden wel de stijlprijs!

Vijf van de elf ereklasse Friezen kwamen voor een tweedemaal aan de toeschouwers voorbij. Er werd fel gestreden in de zeer sterke kopgroep. Feitse GL redde het nu wel extra bewegend de concurrente net voor te blijven. Andries fan ‘e Huchten met Gaatze Bosma was in houding iets minder verheven, maar wel ijzersterk in beweging. Drie tuigpaardrijdende dames prepareerden hun paarden ten tweede male. Het was kersvers kampioen El Nino B met Linda Boelens die achter de sterkste was, rondom heel tuigtypisch is en net even luxer is dan Evert V met Fokkelien Oldenburger die in beweging zeker niet minder ging. Deze werd tweede. Hilda de Vries met Egberdina’s Arwyn en Gaatze Bosma met Jan fan ‘e Huchten bleken bij de Young Riders aan elkaar gewaagd en maakten elkaar sportief gezien het leven zuur. Samen reden ze over en Hilda verwierf de voorkeur. Bij de tuigpaardfokmerries een finale met drie, maar uiteindelijk met twee, doordat Saturday van Jan Rozeveld een ijzer verloor en hierdoor tussentijds de strijd moest staken. In een zeer voorname houding en heel goed van achteren gaand reed Linda Boelens Celony naar de zege. Faroda met Albert ten Berge gaf zich niet makkelijk gewonnen en werd tenslotte tweede. Bij beide bloedgroepen kwamen vier tweespannen in de baan. De Friezen stonden onder aanvoering van Susan Bouwman die Lodewijk en Sven als een beste eenheid showde. Christiaan en Feye van de Fabiënnehoeve in handen van Udo de Haan gaven in hegemonie nog iets toe en werden keurig tweede. Cetrienes en Contant met Rony Beuving groeiden bij de KWPN’ers tijdens de wedstrijd in hun rol van topspan. Naast gelijkheid in hun opvallende kleur en aftekening was ook het royale gangwerk mooi gelijk. Voor (mede) haar Egberdina Hoeve reed Susan Bouwman de welbekende zwarten Unitas en Armanie voortvarend naar plaats twee. In beide rubrieken hoefde niet over gereden te worden.

Even daarvoor werd Berend en Truus Tjoelker een naar Berend vernoemde oeuvre prijs uitgereikt. Een daarbij behorende deken zal jaarlijks aan een rijder met bijzondere staat van dienst toegekend worden.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.oypo.nl/rijkvanvulpen