Teade en Emerson sterk in Tolbert

Nieuws

Voor Maatschap Alting uit Jipsingboertange begon 24 maart het seizoen 2017 sterk met viermaal winst op de tuigpaardenavond van Indoor Tolbert. Gentleman (v. Saffraan) wist de hoge limietklasse te winnen evenals de zadelrubriek. Emerson was onverslaanbaar in de ereklasse en de damesklasse. Bij de Friezen waren vooral hoofdrollen weggelegd voor GPD Teade en Douwina van de Goede Ree.

In de lage limiet reden een zestal paarden waarin de wakkere GSM Home Alone (v. Cizandro), gereden door Susan Bouwman de meeste elegantie en recht gesteldheid liet zien. Jurylid Harry de Jong mistte bij Cantenaar ietsje stelling en dat was ook wat zo bij Ininkie, gereden door Marcel Ritsma. Zij werden tweede en derde. Met de stelling van Gentleman met Niek Alting zat het wel goed. Deze combinatie reed mee in de hoge limiet en liet er daar uit. De tuiger liet een mooie afdruk zien en was mooi in balans. Het succes ging voor Niek nog even verder in de ereklasse alwaar Emerson (v. Manno) een hele sterke en vooral constante indruk maakte. “Als vanouds” zei Harry de Jong. “Goed door de rug en duidelijk zichtbaar dat het paard plezier in het werk heeft.” In beweging een sterk optreden van Emerson die Like to Win (v. Milano) met Nathalie Buwalda en Only the Lonely (v. Manno) met Evelien Corbeek de baas was. In de voorlopige opstelling nog een tweede plaats voor Like to win maar in de overkamping werd de iets geopende mond als storend gezien en schoof Only the Lonely naar het tweede geld. In de damesklasse een combinatie van rijtuigen tweewielig en vierwielig. Opnieuw was het Emerson die veel schoudervrijheid, ruimte en houding liet zien. Hij werd gereden door Manon Veerman en pakte de koppositie. “Niets op aan te merken… voorbeen goed, achterbeen goed en prima in houding”, laat jury Harry de Jong weten. Cetrienes liep in een hoger bewegingsritme maar was wel heel sterk in zijn beweging en pakte een nette tweede plaats waarbij Only the Lonely naar een derde plek werd verwezen. Bij de tweespannen ontbrak het nog veel aan bevestiging. Geen enkel span liet een perfecte presentatie zien. “Ik kon eigenlijk overal wel een opmerking bij plaatsen” zei de jury. Vulcano-zonen Cetrienes en Contact met Rony Beuving waren in beweging het meest sterk en gelijk. In hoofd/hals houding nog niet helemaal. Gerard van der Meulen pakte met het iets eenvoudigere maar correcte span Wapenaar (v. Reflex M) en Gentenaar (v. Bakboord) de tweede stek. In de afsluitende zadelrubriek zagen we bij velen heel veel expressie en krachtige bewegingen. Mooi om te zien hoe paarden in deze rubriek soms net een schepje meer kunnen laten zien. Manon Veerman pakte met Gentleman de zege. De combinatie liet vooral een mooi beheerst tempo zien waarbij het paard de passen goed kon afmaken. Els Nijenhuis, aanvankelijk nog tweede met Cetrienes liet een sterke presentatie zien maar moest in Evelien Corbeek met Only the Lonely toch haar meerdere erkennen als het gaat om de tweede plaats. Ook Nathalie Buwalda mocht met Like to Win mee overrijden maar bleef vierde staan.

Bij de Friese tuigpaarden pakte Goedkope Paardedekens Teade (v. Tsjitse) een dubbele zege. Met Richard Hofstra pakte hij een limietklasse. De combinatie had de afgelopen maanden al meer van zich laten spreken in de KFPS sportcompetitie. Nu werd de zegereeks voortgezet. “Fantastisch goed, voorbeen en achterbeen prima, mooi soepel en met veel souplesse vanuit het schouder. Het paard laat ook veel looplust zien. Het enige wat ik de rijder wil meegeven is het feit dat hij beslist niet harder moet gaan rijden” aldus een tevreden Harry de Jong. Susan Bouwman pakte met Egberdina’s Henk (v. Reinder) een nette tweede plaats. In beweging ontliep hij de winnaar niet zoveel. In houding wel een beetje. Henk zou iets opwaartser mogen gaan. Mewes 438 (v. Teeuwis) met Hendrik Eppinga liet zich ook uitstekend zien, met eveneens sterke gangen. Ook hier de opmerking dat het paard iets te diep liep. Hendrik Eppinga had ook in de eerste limietgroep een troef. Hij nam daar de debuterende Fonger 478 (v. Olgert) mee. Een mooi debuut waarbij zijn stelling als positief werd genoemd. Echter de merrie Jetske van Diphoorn (v. Norbert) was net even sterker in beweging en won de rubriek. Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) voerde in handen van Susan Bouwman de sterke ereklasserubriek aan. De rubriek werd in één keer geplaatst met een eveneens sterk in beweging gaande Egberth van de Zonschate (v. Jasper) met Hiltje Holtrop op de tweede plaats, voor Jelle van der Kooi die eindelijk weer met Vincent (v. Jasper) kon starten. Vincent pakte de bewegingen weer goed op maar mocht in houding en front nog wat vriendelijker. Binke (v. Dries) had wat moeite met de stelling en werd vierde. Tetske Douma had een half jaar niet meer achter GPD Teade gezeten en reed in Tolbert voor het eerst weer met hem in de damesrubriek. Beslist niet onverdienstelijk want ook in deze rubriek liet Teade zich super zien. Claes (v. Doaitsen) met Susan Bouwman kon in beweging goed meekomen, maar in totaalbeeld scoorde de combinatie net ietsje minder. Wederom liet Hiltje Holtrop een nette wedstrijd zien waarbij ze nu Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) in de damesklasse reed en een derde plek toegewezen kreeg omdat Jasper soms toch iets te diep neigde te gaan. Feitse GL (v. Aan) met Leslie Agricola liep over de benen heel goed maar liet een iets te onrustig totaalbeeld zien en werd vierde. Stalgenoten Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) en Jasper fan ‘e Stjelpdyk van Elbert-Wim Andela hadden behalve een ritje over de weg nog niet eerder naast elkaar gestaan, maar wisten in handen van Feike Holtrop nu wel  de tweespan rubriek op hun naam te schrijven. “Het was een mooi plaatje waarbij de paarden mooi naast elkaar liepen. Ze waren goed in het front en prima in de bewegingen” aldus Harry de Jong. Wederom hier een tweede plaats voor Susan Bouwman en een derde stek voor Peter van Veenen.

Bijzonder opvallend was het optreden van Monique van der Meij die met Douwina van de Goede Ree (v. Norbert) een keertje meedeed in de tuigrubriek onder het zadel. Monique proefde vorig jaar in Rolde en Workum aan deze rubriek toen ze daar met Djoerd 473 reed. Nu had ze de talentvolle Model- en sportmerrie Douwina van de Goede Ree mee. Monique deed heel erg haar best om de merrie te laten pieken, weer wat terug te nemen en vervolgens weer opnieuw sterk te laten vertrekken. Het was geen gemakkelijke wedstrijd met soms ook wel een flinke onbalans voor de merrie, maar veelal pakte de merrie de wedstrijd bijzonder sterk en krachtig op. Ze ging bij het aanzetten echt zitten en bouwde de lange lijn mooi rustig op. Feitse GL (v. Aan) zat ook heel goed in de wedstrijd maar was in het voorbeengebruik een tikkeltje korter en werd in handen van Leslie Agricola nu tweede, voor de eveneens uitstekend gaande Minne van de Egberdina Hoeve (v. Beart) met Susan Bouwman. 

Tekst: Johanna Faber

Foto: www.johannafaber.nl