Norg; een jaar van uitersten

Nieuws

De veertigste editie van het nationale concours in Norg op dinsdag de 25 juli kan de boeken in als opnieuw zeer geslaagd. Vier kampioenschappen stonden op het programma, maar met het eerste kampioenschap ging één en ander goed mis. Dit betrof het kampioenschap klavertje drie Fries ras. Voor aanvang van de wedstrijd ging de aanspanning van Sybren Minkema op de loop doordat één van de paarden zijn hoofdstel kwijtraakte. Eén van de sponsoren bood hem spontaan 3000 euro aan om één en ander te laten repareren. Na aanvang van de wedstrijd vertrok ook het span van Udo de Haan. Daarop werd het kampioenschap verder afgelast. Of dit elders nog verreden zal worden was gisteravond nog niet bekend.

Vervolgens stond de nationale titelstrijd in de damesklasse tuigpaarden op het programma. De eerste twee combinaties bleken aan elkaar gewaagd. El Nino B met Linda Boelens begon zeer sterk aan de wedstrijd, waarbij de vos veel houding en beweging toonde. In de finale zakte deze wat af in de voorhand. Imondro van Engbers in handen van Anneke Huckriede kwam juist pas echt op dreef tijdens de overkamping waarbij deze zich voor mooi oprichtte en met macht ging, maar achter toegeeft op de kampioen. Endré met Jacobien Postma en Besterly Eribo met Renate Veerman volgden in deze volgorde.

De regelmaat en gelijkheid van Egberdina’s Unitas en – Armanie in handen van Susan Bouwman werden in het Noordelijk tweespan kampioenschap niet verbeterd en zo werden deze terecht de nieuwe kampioenen. Cetrienes en Contant met Rony Beuving verspeelden mogelijke kansen op de titel tijdens de overkamping om niet echt lekker in het ritme te komen. Gentenaar liep door omstandigheden nu naast Wapenaar en dat bezorgde Gerard van der Meulen namens Joop Witlox de derde plaats van de drie die over reden.

Vervolgens liepen de vijf beste ereklasse hackney’s grote maat een standshow en volgde nog over rijden met de beste drie. Peter van Nispen reed zelf voor het laatst met Magic Eclipse Flash Dance, hierna zal Demi de leidsels in de ereklasse van hem overnemen. Het werd een meer dan waardig laatste optreden van deze twee. Fantastisch bewegend, de passen goed afmakend en met het front er goed op werden zij kampioen en onttroonden Sir Arie van André Veltkamp. Ook Sir Arie bleek in uitstekende doen, was groots in houding en best over de benen. Jan van der Westen reed in Norg zijn laatste wedstrijd en deed dit met het behalen van een derde plaats met Shanie Strikeler en had eerder deze dag al de limietklasse gewonnen met Shanie’s zoon Raffles. Met het stoppen van Jan wordt een heel tijdperk afgesloten. Uiteraard werd even bij dit feit stilgestaan.

Waar gehakt wordt vallen spaanders leert het gezegde ons. Echter waren de spaanders in de hoge limietklasse wel wat groter dan gebruikelijk doordat een magistraal optreden van Dylano met Mark de Groot slechts de vijfde plaats opleverde in een overigens zeer sterk deelnemersveld dat werd aangevoerd door Dendrini in handen van Henk Hammers die haar met heel veel beweging toonde.

De openingsrubriek om vier uur was gewonnen door Heartland He’s Never To Late in handen van Els d’Achard. Joppe in handen van Henk Hammers won vervolgens opnieuw de competitierubriek bij de Friezen en Icellie in handen van Harm Jan Veenstra deed hetzelfde bij de KWPN tuigpaarden. Egberdina’s Henk was in de limietklasse Fries ras een maatje te groot voor de concurrentie en vervolgens bleef topper Here I Am met Els d’ Achard opnieuw ongeslagen in de ereklasse kleine maat. Gesiena werd hierna winnaar in handen van Harm Jan Veenstra van de Noordelijke fokmerrierubriek. De limietklasse tweespannen stonden vervolgens onder aanvoering van Ulle Haarsma’s Endré en Idealist en won Els d’ Achard nogmaals en wel de damesklasse met opnieuw Heartland He’s Never To Late. Een vorstelijk de wereld in kijkende Brandy met Harry van Middelaar overtroefde een soepel swingende Besterly Amadeus met Leendert Veerman. De tweespannen Fries ras vormden een door de eerdere omstandigheden, kleinere rubriek. Daarbij overtroefde Feike Holtrop’s span dat van Jan Bouwman. Leyrun Headliner en Leyrun Tourmaline met Werner Sweens zetten de concurrentie in de tweespannen rubriek op achterstand en wonnen de finale met drie. Een zeer voorname Emerson met Niek Alting won de Noordelijke ereklasse, waarbij Wonder van de Ursahof met Margreet Bosma goede tweede werd. Eise 489 met Jelmer Chardon was in de ereklasse weer ontketend en bleef iedereen voor, te beginnen met Sybren Minkema met Filou SB. Leendert Veerman mocht zonder overkamping de ereronde tweespannen ereklasse aanvoeren met Besterly Amadeus en – Zilver. Na een mooie finale was Wonder van de Ursahof met Margreet Bosma net iets te sterk voor Zilver D en Ada Donck. In de damesklasse Fries ras was het vervolgens Jolanda Schreuder die de ereronde aan mocht voeren en Susan Bouwman achter zich hield. Voordat ook dit jaar het sprookje van Norg van start ging, presenteerden zich eerst nog een drietal tuigpaard randems, waarna de hackney tandems nog aantraden.

Tekst & Foto: Rijk van Vulpen