Vier kampioenen gehuldigd in Norg

Nieuws

Afgelopen dinsdagavond 26 juli werd in Norg weer het grote jaarlijkse nationale concours gehouden voor de drie showpaarddisciplines. Het fantastische terrein dat omzoomt wordt door veel publiek leent zich bij uitstek voor het verrijden van kampioenschappen. Van die mogelijkheid wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt en derhalve stonden dit jaar weer drie nationale titels op het spel en één regionale.

De kampioenenparade begon met de strijd om het tandem kampioenschap voor KWPN tuigpaarden. Drie aanspanningen wilde de jury nogmaals zien. Het was Leendert Veerman met zijn Besterly Eribo en – Amadeus die de vijf concurrenten het nakijken gaf. Voorpaard Amadeus was duidelijk in zijn element en showde er lustig op los, daarbij goed ondersteund door Eribo. De regelmaat van het winnende tandem miste bij de nummer twee en dat werd Ulle Haarsma met Celebration voor de wagen en Elburg die zijn best deed voorop. Derk Jan Mekkes had PrimeVal Atlanta voor de wagen en PrimeVal Wizzkid’s Gonda als blikvanger voorop. Vervolgens waren de tuigers van regio Noord aan zet. Fokkelien Oldenburger won vorig jaar met Evert het kampioenschap damesklasse met tweewielige wagens. Aan hen de taak de titel te verdedigen en dat eden ze zo overtuigend dat deze een jaar verlengd kon worden. Voor Susan Bouwman met Egberdina’s Armanie was de tweede plaats en als derde kon de dit seizoen nieuwe combinatie Margreet Bosma met Wonder van de Ursahof opstellen.

Stal Huckriede domineert als jaren de ereklasse kampioenschappen bij de hackney’s. Voor heel veel behaalde titels is Magic Victory van familie Van Nispen ‘verantwoordelijk’. Victory die in binnen en buitenland in totaal 36 kampioenschappen won, nam in Norg gepast afscheid en mag van zijn pensioen gaan genieten. Maar de broers Van Nispen hebben inmiddels nieuwe troeven in handen en zo kon toch weer een kleine maat ereklasse kampioen van hun stal gehuldigd worden. Het is Anneke Huckriede die Sunbeam Look at Me namens hen in het kampioenschap startte. In een bijzonder voorname houding en zeer best bewegend mochten zij zich de huldiging vervolgens laten welgevallen. Een kadootje kregen ze niet, want na de standshow van vijf, reden er drie nogmaals af en de meeste weerstand voelden ze van Here I Am van de broers Van Wanrooij en gereden door Els d’ Achard. Door de resultaten in de limietklasse was Here I Am ook voor de titelstrijd geselecteerd en kwam heel dicht in de buurt van het kampioenschap. De Van Nispen’s hadden overigens meer ijzers in het vuur. Als derde eindigde Peter van Nispen met Magic Hallmark en na de standshow werd Demi van Nispen als vierde geplaatst met Salina. Jan van Rooij reed namens Frits Heinhuis Baron’s Tycho naar plaats vijf.

Jolanda Schreuder maakte dit seizoen met Chris fan Wylgster Pragt al vaak een meer dan goede indruk. Ook in de titelstrijd van het damesklasse kampioenschap Fries ras was Chris weer heel best in vorm. In een heel voorname houding en rondom heel best over de benen kon het niet meer misgaan. Egberdina’s Arwyn werd Susan Bouwman was goed voor een heel eervolle tweede plaats en als derde werd stalgenoot Claes opgesteld na de overkamping met de vijf beste van deze dag. Maaike de Jong Binke van Peter van Veenen werd vierde en vijf werd Margrietha Algra met Jan fan ‘e Huchten.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto’s: Karin Sevink