Gezellige drukte in Lierop

Nieuws

Op de 79e Fokpaardendag in Lierop waar weer zo’n 1500, veelal plaatselijke, bezoekers op afkwamen gaf de aangespannen sport weer een mooi visitekaartje af. Zo’n 200 paarden en pony’s maakten hun opwachting. Naast de keuringen van diverse rassen, dressuur- en springrubrieken was er podium voor men- en trekpaarden maar zeker ook voor de regionale hackney’s en tuigpaarden.

Eén van de hoogtepunten was het fokklasse kampioenschap regio M/W/Z. Dit bracht zes merries in de baan. De zesde plaats ging naar Karin (v. Granaat) met Cor van Dijk terwijl Kumalya van Henri van Weeghel in handen van Pien Jansen op de vijfde plaats belandde. Kiranda VB (v. Fabuleus) en Marcel van Bruggen mochten als vierde opstellen en de eerste drie werd uitgenodigd voor de finale. De als derde binnengeroepen Jaantje (v. Cizandro) van Gebr. den Otter werd, gereden door Robbie van Dijk, ook definitief derde. De echte strijd ging tussen de dit jaar al eerder als kampioen gehuldigde en ook nu weer dansende Jarina (v. Delviro HBC) van Jan Thijs met Harry Claassen aan de leidsels en de wat ruimer optredende Jirzela-C (v. Plain’s Liberator) van en met Etienne Raeven. Twee heel verschillende merries met alle twee hun eigen charmes. Eenmansjury Henk van Dieren koos voor de door Hilbert Meijering gefokte Jarina en hiermee werd de door Hans Castelijns gefokte Jirzela-C reserve kampioene. Als uitleg prees hij beide merries maar gaf ook de reden van voorkeur: “Jarina is een merrie met heel veel uitstraling en heel veel zelfhouding maar zou het voorbeen meer uit mogen rollen. Jirzela beschikt over veel beweging maar is in houding wat minder en werd gereden met opzet. De als derde geplaatst Jaantje is ook een heel mooie merrie maar miste een meer dragend achterbeen.”

Zowel Jirzela als Jarina schreven eerder op de dag al een rubriek op hun naam. In de lage limiet wist Jirzela al te overtuigen en kwam de meeste tegenstand van Kumalya (v. Fantijn) van Henri van Weeghel met Wim Jansen aan de leidsels. Zij werd in eerste instantie als sterke tweede binnengeroepen door omroeper Wil Haarman. De voorlopige derde plaats was voor King Thomas van Ammerlaan met Marcel van Bruggen in de showwagen. Tijdens het overrijden zakte Kumalya wat af en wisten Cizandro-zoon King Thomas en Marcel van Bruggen de tweede plaats te veroveren, zonder dat de koppositie van Jirzela in gevaar kwam.

De grote limiet kwam rechtstreeks op naam van Jarina en Harry Claassen. Hierbij vormde de schimmel Incognito (v. Wentworth Ebony) de grootste opponent in handen van Wim Jansen. Ook hier ging het witte lint naar Gebr. den Otters Jaantje met Robbie van Dijk. De ereklasse werd gewonnen door Unaniem (v. Renovo) en Etienne Raeven met op de tweede plaats Freedom (v. Patijn) met Wim Jansen, gevolgd door Dondroniem (v. Uromast) van en met Martien Verboord. Met Cilardo pakte Yvonne Raeven de derde overwinning van de dag voor Stal Raeven, zij wonnen de damesklasse. Hier ging de tweede plaats wederom naar Stal Jansen. De ook sterk bewegende en altijd opvallende Incognito zorgde hier voor in handen van Pien Jansen. De derde plaats was voor de Waldemar-nakomeling Darvin van Kees van Herpt, deze werd gepresenteerd door Anja Meulenbroeks. Jupiler en Anita van Steenis sloten de rij.

Friezen

Bij de Zuidelijke Friezen is er dit seizoen een hoofdrol weggelegd voor de zich telkens weer optimaal presenterende Felle-nakomeling Zwier in eigendom van Hoskam en voorgesteld door Marcel van Bruggen. In de openklasse waren ze weer heer en meester en was er wederom een fraaie tweede plaats te noteren voor Alke-dochter Tooske R. van Jan Raaijmakers met Dort Jan Raaijmakers aan de leidsels. Weike fan ‘e Hynsteblom (v. Beart) van Anita van Kempen werd in de openklasse derde met Cassandra Spierings. In de damesklasse schoven zij een plaatsje op maar was de hoofdrol ook voor Zwier met Anita van Steenis die eerder dit seizoen ook al het dameskampioenschap wonnen. De derde in dit gezelschap was Weike’s stalgenoot Diamant Tr. van de Sprong (v. Andries) met Fleur van Kempen die in de openklasse vierde werd met vader Piet.

Hackney’s

De vier hackneyrubrieken kwamen alle vier op naam van Els d’Achard. In de zeven deelnemers tellende lage limiet voerde zij met Heartland Sgt. Pepper de ereronde aan. Hier liep de Baron’s Tycho-nakomeling Highsand Sunday in handen van Johan Snijders naar de tweede plaats en de derde plaats ging naar Heartland Hippy Hippy Shake en Bud Bongers. Bud werd in de hoge limiet tweede met Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) en moest hiermee achter Heartland Lamborghini en Els d’Achard aansluiten maar dit had ook andersom gekund. Voor Millmasters Filly (v. Rooy’s E Tieske) en Gerard Meulemeesters was er een fraaie derde stek te verdienen. Here I Am overtuigde in handen van Els weer het meest in de ereklasse en het was de als derde uitgenodigde overrijder Stefke-H van Jos Havermans die met Femke Kimenai nog een plaatsje hogerop kwam in de finale. Daarmee werden Five Oaks Victorious (v. Björclenn van de Mast) en Bud Bongers derde. In de damesklasse ging de overwinning naar Heartland He’s Never To Late met Els d’Achard en wisten Stefke en Femke Kimenai opnieuw het rode lint te bemachtigen. Zus Rianne mocht daarna met Eagle’s Performer opstellen op de derde plek.

Foto: Kampioen Jarina van Jan Thijs met Harry Claassen (Foto Johnny van Ingen)