Zomerse Fokpaardendag Lierop

Nieuws

De strijd om het laatste kampioenslint van dit seizoen, dat al weer zo goed als voorbij is, werd op 17 september gestreden op de zonovergoten Fokpaardendag in Lierop. Dit betrof het kampioenschap Fokmerrie Midden/Zuid/West. De traditioneel op de derde dinsdag van september gehouden fokpaardendag werd voor de 78e keer worden georganiseerd en kende ook wel koude(re) en natte(re) edities. Ditmaal kan de organisatie terugkijken op een heel geslaagde dag.

In deze strijd mengden zich zeven fokmerries met elk hun eigen specifieke kwaliteiten en dat was goed voor een mooi schouwspel. Vier van hen werden uitgenodigd voor de overkamping en daarbij wist de regionale competitiewinnaar Jirzela-C (v. Plain’s Liberator) haar voorlopige tweede plaats niet te continueren maar zakte met haar eigenaar en rijder Etienne Raeven af naar de vierde stek en was minder sprankelend. Zuidelijk keuringskampioene Jarina (v. Delviro HBC) van Jan Thijs liep weer in haar typische sjieke houding en wist in handen van Harry Claassen juist een plekje op te klimmen en mocht op de derde plaats opstellen. Wim Jansen heeft aan Incognito (v. Wentworth Ebony) niet alleen qua kleur een opvallend paard. Deze schimmel heeft net als haar spangenoot Gerran waarmee ze het regionale tweespankampioenschap al eerder opeiste, een heel vaste manier van lopen en dat bracht haar nu het reserve kampioenschap in handen van een zeer tevreden Wim Jansen. Maar er was nog iemand heel erg tevreden… En dat was Cor van Dijk die zijn voormalige Topsportmerrie Elegant (v. Waldemar) met overtuiging begeleidde naar deze titel. De bruine merrie was daarbij ook fraai in het front en liep een sterke koers.

Het was sowieso een topdag voor Elegant want zij domineerde ook de ereklasse met Cor van Dijk. Daarbij werd Cilardo (v. Ulandro), die ditmaal door Etienne’s vrouw Yvonne werd gereden, sterke tweede terwijl Etienne zelf met Unaniem (v. Renovo) de derde plaats bezette. Zijn derde troef, Dijkgraaf (v. Stuurboord) mocht met Christ Louws als vijfde opstellen en daar tussenin nestelde zich Wild Rose F (v. Manno) in handen van Wim Jansen als de nummer vier.

Cor van Dijk had in de grote limiet ook al zijn rijderskunsten tentoongespreid door de actievolle Cizandro-zoon Helandro B, waarmee hij ook al Zuidelijk kampioen wist te worden, weer op aansprekende wijze naar de overwinning te rijden. Met ruime, flitsende bewegingen en fraai in het front wist Helandro wederom sterk op te treden. Maar ook de familie Jansen had nog een ijzer in het vuur: de Patijn-nakomeling Freedom. Deze werd door Pien Jansen ook vakkundig voorgesteld en liep gedecideerd naar een verdiende mooie tweede plaats. De mooi gemodelleerde Crescendo-dochter Hannalina moest in beide bovengenoemde paarden qua beweging als meerdere erkennen maar werd verdienstelijk derde met haar eigenaar en rijder Ad Bakx. AMFM Dellorto houdt ook van bewegen en mocht ditmaal als vierde opstellen met Marcel van Bruggen. Voor Darvin (v. Waldemar) en Cees van Herpt was de vijfde plaats en zij werden gevolgd door Enziedancy en Cees Embregts.

Met echtgenote Pien Jansen aan de leidsels liep Wild Rose in de damesklasse naar een fraaie derde plaats. Ook hier was het een ‘Van Dijk-paard’ dat samen met Cilardo de dienst uitmaakte, en wel Cizandro-zoon Helandro B. De plaatsing bleef uiteindelijk gelijk aan die van de ereklasse. Cilardo met wederom door Yvonne gereden en ditmaal zat Manoek van Ewijk achter Helandro B. Zo wist Stal van Dijk met een fraai resultaat dit buitenseizoen 2018 af te sluiten.

Ook Incognito wist nog een overwinning binnen te halen. Dat deed ze met Wim Jansen overtuigend in de kleine limiet waarin zeven jonge paarden in de baan verschenen. Ook hier acteerde Incognito met vaste tred en daarmee was haar sterke optreden goed voor de eerste plaats. Hiermee staat de teller voor de schimmelmerrie inmiddels op 52 punten. Op de tweede plaats mocht de Manno-nakomeling Haarman van Jan Thijs opstellen die zich ook goed liet zien met Harry Claassen. Noordelijk rijder Albert ten Berge was met Wim van Schadewijks merrie Jamaica (v. Manno) ook naar het Zuiden afgereisd en behaalde hiermee een fraaie derde plaats. Leo Wijkmans betrad in Lierop de baan met zijn Heineke (v. Colonist) en mocht uiteindelijk als vierde opstellen. Cinuwalda (v. Larix) was in handen van Etienne Raeven goed voor de vijfde plaats en de derde Manno-nazaat in dit jeugdige gezelschap, Janissa van H. de Vries, werd in handen van Anita Haverkamp als zesde binnengeroepen. Degene met de minste concourservaring is CLT Jackson, een jonge Eebert, en hij sloot met rijder en eigenaar Christ Louws de rij in deze kleine limietklasse.

Hackney’s

De vier hackneyrubrieken werden gedomineerd door Stal d’Achard waarvan Els drie overwinningen boekte. In de lage limiet wist zij deze te behalen met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow). Ashley Sky en Ad van Gestel waren hierbij goede tweede en het optreden van Millmasters Merente en Gerard Meulemeesters werd beloond met de derde plaats. De hoge limiet werd een prooi voor Heartland Lamborghini (v. Heartland Moonshadow) met Rob d’Achard maar May Fairytale (v. Benthof’s Amir) die van Frank en Margo Arends naar Peter Bruininx is gegaan, deed daar in handen van Peter niet veel voor onder. Dat leverde ditmaal de tweede plaats op. Daarna volgden Eagle’s Performer (v. Heartland Prophet) en Femke Kimenai die daarmee haar vader Kees met de als vierde geplaatste Eclipse Mercy (v. Eclipse Moviestar) voorbleef. In de ereklasse was drafmachine Here I Am weer heer en meester in handen van Els d’Achard en kon hen de zege niet ontgaan. Het optreden van Conviction’s Sunny Boy en Femke Kimenai was goed voor het rode lint en dat behaalden zij samen ook in de damesrubriek waarbij Els met Heartland He’s Never To Late wederom aan het langste eind trok. In de ereklasse waren Five Oaks Wild Fire en Bud Bongers degenen die er met het derde geld vandoor gingen. In de damesklasse was die eer voor Eagle’s Performer en Rianne Kimenai.

Friezen

Bij de Zuidelijke Friese tuigpaarden was het Merle van de Waelhoeve die weer van zich liet spreken. Met mooi afgemaakte passen en een fiere houding mocht zij met Margreet Hendriks van Warbij zowel in de openklasse als de damesklasse de ereronde aanvoeren. Marcel van Bruggen, die de merrie ook wel uitbrengt, had ditmaal voor de openklasse Marijke L. van Van Steenis ingespannen en mocht als tweede opstellen. Tooske R. van Zuidelijk wedstrijdsecretaris Jan Raaijmakers werd door Dort-Jan Raaijmakers naar een nette derde plaats gereden. Jufferke TE van de Sprong werd in handen van Piet van Kempen als vierde geplaatst voor stalgenoot Rinske v.d. B. die met Lotte Hofs aan de leidsels als vijfde werd binnen geroepen. Daarmee kwamen Lobke Uilkje fan Tomas-Hof en Jolmer Langen op de laatste plaats. Ok bij de Friezen was de plaatsing van de eerste twee in de damesklasse gelijk aan die van de openklasse. Ook hier was het optreden van Merle van de Waelhoeve weer het meest aansprekend en kon zij voor de tweede maal het oranje lint in ontvangst nemen met haar eigenaresse Margreet aan de leidsels. In handen van Anita van Steenis wist Marijke L. zich ook wederom aansprekende te presenteren. Deze combinatie werd nette tweede en de derde combinatie in deze rubriek, Rinske v.d. B. en Lotte Hofs mocht ditmaal als derde opstellen.

Janneke Berghuis

Foto: Topsportmerrie 2014 Elegant werd fokmerriekampioen met Cor van Dijk (Archieffoto Janneke Berghuis)