Mooie kampioenschappen in Luttenberg

Nieuws

Op 8 september was het de laatste keer dat de Stichting Nationaal Concours Hippique Luttenberg haar concours in de maand september hield. Vanaf volgende jaar gaat men naar de laatste zaterdag van juni en zal de 15e editie op 29 juni gehouden worden. Onder prachtig sportweer werden 20 rubrieken afgewerkt met drie kampioenschappen en één competitie finale.

De eerste titelstrijd was die voor de fokmerries en spitste zich uiteindelijk toe op Topsportmerrie 2018 Dendrini van de familie Kooyman met Henk Hammers en Topsportmerrie 2017 Gardenia HBC van de HBC-stal met Harry van Middelaar. Beide merries liepen met veel afdruk en ruimte en waren dusdanig aan elkaar gewaagd dat de jury er niet uit kwam en de arbiter inschakelde. Die wees Gardenia aan als kampioen omdat zij iets meer oprichting toonde dan Dendrini. De eveneens krachtig bewegende Disaronno werd in handen van Lubbert van Oene derde.

De strijd om het Nederlands kampioenschap tweespan hackney’s begon dramatisch voor Davy Jordans toen zijn pony’s het op een lopen zetten en zij vroegtijdig uitgeschakeld waren. Alsof dit nog niet genoeg was verloor Lambertus Huckriede net voor het opstellen nog een wiel van zijn spider. Gelukkig had hij een reserve spider en kon de wedstrijd na een kort oponthoud alsnog beginnen met drie aanspanningen. Het span van Lambertus bestond uit Brookfield My Way en -Olympic Dreams en pakte vanaf het begin goed aan. Gelijk in front en beweging liepen ze in hun derde wedstrijd samen, regelrecht naar de titel. Zonder overrijden werd Werner Sweens tweede met Leyrun Headliner en -Tourmaline die iets minder eenheid toonden. Jan Jordans werd met Eagle’s Pocket Rocket en Baron’s Macho derde.

De slotrubriek van de dag was imponerend met vijf vierspannen die afreden om het VTN-kampioenschap. Drie kregen een herkansing en het was Ule Haarsma met Imposant, Elburg, Celebration en Zavanno die het meest overtuigend en pronkend waren in de ogen van de jury en kampioen werden. Een mooie opsteker voor de rijder uit Tjerkwerd na het debacle van Groningen. Derk Jan Mekkes heeft ook veel ervaring in zijn vierspan met PrimeVal Varanno, Wizzkid’s Gonda en Bentley VDL. De jonge Jaims H liep overigens als een ervaren rot mee en dat leverde de reserve titel op. Van het viertal van Leendert Veerman was één van voorpaarden wat onwennig en vond moeilijk de juiste balans en dus werd hij derde. Henk Hammers zijn aanspanning liep ook geweldig en dat van Jan Jordans ook. Zij werden vierde en vijfde.

De enkelspanrubrieken waren verdeeld tussen de regionale en nationale paarden. Mark de Groot won de openingswedstrijd, de lage limiet regionaal, met de Colonist-nakomeling Heineke van Leo Wijkmans. In de tussenlimiet was Anton Kogelman met India spekkoper en Henk Hammers reed in de hoge limietklasse Heliotroop VDM naar de winst. De regionale ereklasse verliep iets chaotisch vanwege haperende tablets die daarna ook aan de kant werden gezet. Winnaar werd Berino met Mark de Groot maar de nummers twee en drie werden na de prijsuitreiking nog andersom gezet! Op basis van de wedstrijd had Wild Rose F met Pien Jansen tweede moeten blijven staan maar de tablets bleken haar toch derde te hebben achter Delviro HBC met Harry van Middelaar.

Mark de Groot deed nationaal ook aardig mee en had in de goedgekeurde hengst Dylano niet alleen de beste van de hoge limietklasse maar ook de beste van de dag! Met veel machtsvertoon liet Dylano het publiek genieten. Hij ging huizenhoog van de grond en was bijzonder deftig in zijn front. De lage limietklasse was eerder al gewonnen door Harm Jan Veenstra met Icellie van Rein Bosch. In de ereklasse waren Business en Lambertus Huckriede de winnaars en Anneke Huckriede won met ECW Imondro de gezamenlijke damesklasse. Ule Haarsma won de ereklasse tweespannen met Celebration en Zavanno en Henk Hammers pakte opnieuw 10 competitiepunten met zijn limietspan Heliotroop VDM en Funita.

Voor de Young Riders stond in Luttenberg de finale van de competitie op het programma met maar liefst negen deelnemers. Kevin Huckriede won de dagprijs met ECW Imondro voor Manon Veerman met Gentleman en Mieke ter Schure met Giantha. In het eindklassement stond dit drietal in dezelfde volgorde en dat betekende voor Kevin dat hij nu twee jaar achtereen winnaar van deze competitie was. Manon won ook nog de stijlprijs.

Bij de hackney’s werd de lage limietklasse kleine maat een onderonsje tussen de broers Johan en George Borkent. Johan won de wedstrijd met May Pleasure die nu veel constanter presteerde dan eerder en dan veel in huis blijkt te hebben. Met Triensje van de Wörmink liet George een meer gedragen show zien die goed was voor de tweede plaats. In de hoge limiet was Anneke Huckriede met Brookfield Olympic Dreams opnieuw de beste en moest manlief met Noddyvyse Magic Moment genoegen nemen met de tweede plaats. In de ere- en damesklasse hield Leyrun Headliner de concurrentie op afstand en won beide wedstrijden met Werner en Ilse Sweens.

De limietklasse grote maat ging naar Lambertus Huckriede met Renvyle Captain Kelly voor Demi van Nispen met Benson. Demi won met Magic Eclipse Flash Dance wel de ereklasse en hierin werd Andriene van Laar tweede met Plain’s Inkspot.

Geert Bouius