Hippiade vol verrassingen

Nieuws

Zaterdag 19 augustus werden voor de tuigpaarden en hackney’s de Hippiade kampioenschappen op de Nieuwe Heuvel in Lunteren verreden tijdens de NHS keuring. In het ochtendprogramma werden vooral de hackney’s aan de hand gekeurd en om vijf voor twee ’s middags kwamen de kleine maat hackney’s in actie om de eerste Hippiade titel. Het werd een dag met verwachte en onverwachte kampioenen.

Vijf van de twaalf hackney’s liepen de verplichte standshow, waarna een overkamping met drie volgde. Het leek er op dat Heartland Bust Your Buttons van de broers Van Wanrooij en gereden door Rob d’ Achard zich samen met Heinhuis Tycho van Frits Heinhuis in handen van Jan van Rooij zich serieus in de titelstrijd zouden mengen, maar voor hen eindigde na de standshow het avontuur al met een vierde en vijfde plaats. Van de drie overgebleven pony’s maakten twee Zuidelijke limietpony’s de sterkste indruk. Het was Conviction’s Challenger met Roel Smits die zich in houding voornaam presenteerde en daarbij mooi correct gesteld ging en hoog van de vloer kwam. Leyrun Prestige met Ilse Sweens showde zich ook meer dan voornaam en werd sterk bewegend tweede. Voor Special Silver Star met Jan Boeve was plaats drie. Deze liet ook sterke momenten zien en wisselde deze af met momenten waar hij wat minder constant was.

Ook vijf van de tien tuigpaarden in het ereklasse kampioenschap kregen een tweede kans. Emerson met Niek Alting stond voorlopig eerste, maar verloor een ijzer tijdens de overkamping wat inhield dat hij niet verder kon komen dan de vijfde plaats. Wild Rose F was voor Henk Fikse al regelmatig succesvol op de Hippiade en in handen van nieuwe eigenaar Dries van Beekhuizen timmerde hij dit seizoen al regelmatig aan de weg. Pieken op het juiste moment is een kunst en dat was in Lunteren het geval. Mooi in houding en met veel kracht gaand werd hij uitgeroepen tot ereklasse kampioen. Westelijk limietpaard Fantast met Willem van der Gugten naderde hen dankzij het imposante front dicht en werd tweede, gevolgd door Etienne Raeven met Cilardo die ook alleszins tuigtypisch optrad en Freek Saris met een best gaande Urgent.

Ook bij de hackney dames werd er door vijf rijdsters een standshow gereden. Veruit favoriet was Here I Am van de broers Van Wanrooij in handen van Els d’ Achard. Bij de kleine maat hackney’s in Nederland is dit momenteel de topper. Zijn favorietenrol maakte hij meer dan waar. Verheven in het front en er machtig in klimmend en vanachter mooi ondertredend was er maar één die de titel verdiende. Zo luidde na de standshow dan ook het oordeel van de jury en werd hij meteen als kampioen aangewezen. Toch werd er nog over gereden en dat ging om de plaatsen twee en drie. Super deftig en heel hoog van de vloer gaand werd Heartland Major met Angela van Mierlé tweede voor Special Major en Inge Jansen die in hoogte van de beweging toegaf, maar wel wat ruimer ging. Sunny Boy en Femke Kimenai werden na de standshow definitief als vierde geplaatst en zij bleven Agnes Arends voor die met Just Jim plaats vijf kreeg toebedeeld. Bij de tuigpaardrijdende dames was de animo wat minder groot en verschenen er vijf voor de jury. Voor drie bleek de strijd nog niet gestreden. Niet de jongste meer, maar het was toch weer Söndral van familie Klinkhamer die met dochter Susanne de titel binnenhaalde. Söndral begon wat minder overtuigend aan de wedstrijd, maar was tijdens de finale helemaal op dreef. Goed over de benen en de hals er bovenop bezorgde hij Susanne haar eerste Hippiade titel. Only the Lonely met Evelien Corbeek liet een tegengesteld beeld zien. Deze begon zeer goed aan de wedstrijd, maar was in de finale minder overtuigend in beweging, al was hij wel het meest recht gesteld van de finalisten. Cognac met Annemieke Calis aan zijn leidsels zat de eerste twee dicht op de hielen en werd als derde opgesteld.

De tweespannen hackney’s zouden ook om een Hippiade kampioenschap strijden, maar door uitval van enkele combinaties bleven er drie over en dat is er reglementair één te weinig. Derhalve werd het als reguliere rubriek verreden, waarbij de arbiter Cynthia Ardesch als winnaar aanwees en Rob d’ Achard daarmee naar plaats twee verwees. Bij de tuigpaarden kwamen er vijf van de negen aanmeldingen daadwerkelijk in de baan. Het waren de op alle fronten mooi gelijke Varanno en Wizzkid’s Gonda in handen van Derk Jan Mekkes die de winst niet konden ontgaan, dit na overkamping met het span van Joop Witlox in handen van Gerard van der Meulen. Hij reed Wapenaar en Gentenaar ook in een mooie houding, maar met mindere regelmaat dan de fraaie kampioenen.

Naast Hippiade kampioenschappen waren er ook kampioenschappen voor zowel de kleine als ook de grote maat dekhengsten te verdienen. Allereerst waren dat de kleine maat hengsten die met zes de strijd aangingen. Na een standshow voor allen volgde een overkamping met de beste drie van dat moment. Het was Heinhuis Tycho van Frits Heinhuis die ook nu door Jan van Rooij werd voorgesteld en won. Netjes in houding, voor hoog van de vloer gaand en achter ijzersterk marcheerde deze naar het kampioenschap. Leyrun Headliner met Werner Sweens had de eerste omloop teveel moeite om goed in balans te komen. Naar mate de wedstrijd vorderde, werd dit steeds beter en liet hij extra momenten zien. Goed genoeg om tweede te worden voor Brookfield May Way van Rachel Kuipers in handen van Anneke Huckriede. Voor het kampioenschap grote maat kwamen vijf hengsten in de baan. Magic Eclipse Flash Dance is in goeden doen niet te kloppen. En dat was hij! Demi van Nispen reed hem in een rustig tempo, waardoor hij zijn machtige passen geweldig af kan maken. Het goede front daarbij maakt het plaatje compleet. De strijd ging vooral om de plaatsen twee tot en met vijf. De tweede plaats werd behaald door Renvyle the Real Deal van Fitzpatrick en gereden door Lambertus Huckriede. Ook deze liet zien over een goede houding te beschikken en qua beweging ook veel in zijn mars te hebben. Bocellie’s Matteo met André Veltkamp kon de vorm waarmee hij startte nog niet helemaal volhouden, maar spreekt als totaalplaatje ook bijzonder aan. Dirk Beijerinck met Plain’s Beau en Patrick Hoogerwaard met Secret’s Chocolate Inspiration volgden in deze volgorde. Naast de diverse kampioenschappen werden er tevens een aantal reguliere rubrieken verreden.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.oypo.nl/rijkvanvulpen