Het Friese Tuigpaard huldigt eerste kampioenen

Nieuws

Op de warme ‘hynstedagen Tytsjerksteradiel’ op Sumarreheide bij Garijp werden de eerste twee kampioenschappen van 2017 bij de Friese tuigpaarden verreden. De regionale dames mochten beginnen. Bij afwezigheid van Stal Bouwman wegens showrijden in Aken waren er nu acht deelneemsters aan dit kampioenschap. Van deze acht die volgens de jury wellicht door de spanning veelal iets te haastig en onrustig aan het kampioenschap begonnen waren er vier die mee mochten in de overkamping. Het meest stabiel, constant en met het mooiste tuigtypische beeld liet Feitse GL (v. Aan) van Fetze Schotanus en Leslie Agricola zich zien. Leslie Agricola reed de sterk in voorbeengebruik en goed van achteren meekomende hengst naar de welverdiende kampioenstitel. Hiermee kopieerde Leslie de gang van zaken uit 2015. Ook in dat jaar werd ze in deze klasse kampioen, op hetzelfde concours. De meeste concurrentie kreeg Leslie nu van Margrietha Algra die Andries fan ‘e Huchten (v. Arjen) voorstelde. In front was hij prima, in beweging was hij iets minder krachtig dan de uiteindelijke kampioen. Toch was Andries in achterbeengebruik weer sterker dan Topgazon Sam E (v. Ulbert) met Margé Emmens. Topgazon Sam E kende een lange blessuretijd en loopt dit jaar voor het eerst weer een paar wedstrijden mee. Het kampioenschap in Garijp was tot op heden beslist zijn beste optreden van dit jaar. De oude vorm van enkele jaren terug was er nu weer, maar tegen Feitse GL kon Sam nu niet op. Trijnie Duin mocht met Floris T (v. Tsjalke) ook mee overrijden. Deze ging wel steeds beter maar in tempo toch ietsje te hoog.

Het tweede kampioenschap werd in de rubriek tandems verreden. Deze keer een vijftal deelnemers. Dit seizoen won Frits de Jong eenmaal en Udo de Haan in verschillende samenstellingen tweemaal. De wedstrijd lag eigenlijk nog best open. Toch viel het duo van Sybren Minkema, bestaande uit Douwe van R (v. Maurits) met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse)  direct al in positieve zin op. Beide paarden liepen goed recht voor de sjees en dit bleven ze de hele wedstrijd foutloos doen. Het was dan ook dit duo wat door de jury als kampioen werd gehuldigd. “Er werden geen foutjes gemaakt, de strengen bleven mooi op maat en het geheel zag er flitsend uit”, aldus de jury. Over de combinatie Marcus (v. Mewes) met Jannes (v. Norbert) van Frits de Jong en Egberth van de Zonschate (v. Jasper) met Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) met Feike Holtrop bleek de jury wel verdeeld en moest de arbiter hier het laatste woord in geven. Deze koos voor Frits de Jong op een tweede plaats om de simpele reden dat dit duo technisch beter werd gereden. Feike Holtrop werd zodoende derde.

In de KFPS-nieuwelingencompetitie pakte Joppe (v. Maurus) met Henk Hammers opnieuw de volle tien punten nadat Milan (v. Norbert) met Robbie van Dijk en Mees 497 (v. Tymon) met Sybren Minkema hem wel flink partij gaven maar beide iets minder bergop liepen dan Joppe. Jolanda Schreuder deed goede zaken in de limietklasse, in de strijd om de Provincie Fryslân Priis. Hierin presenteerde ze Douwe van R en was vooral de ruimte in de beweging een doorslaggevende factor. Stalgenoot Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) is in front wat minder verheven en volgde op de tweede plaats, voor Jetske van Diphoorn (v. Norbert) met Maaike de Jong, die in beweging heel sterk is, maar in front verhevener mag. De ereklasse werd onbedreigd gewonnen door Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon, terwijl Filou SB (v. Tjalf) met Jolanda Schreuder de damesklasse won. Hunk (v. Tjalf) met Demi van Nispen imponeerde opnieuw bijzonder in de KONAG/HORSESCAN Young Riders competitie. “De afwikkeling van het voorbeen is prachtig. In de achterhand scoort hij een voldoende” zei de jury. Feike Holtrop sloot de middag af met winst bij de tweespannen met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) naast Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries).

Tekst: Johanna Faber

Foto: www.karinshobbyfotografie.nl