Nationale top Friese tuigpaarden geeft visitekaartje af

Nieuws

Op het bijzonder fraaie en uitstekend georganiseerde Friezenconcours in Lunteren waren zaterdag 6 mei vooral de ogen gericht op de KFPS-nieuwelingencompetitie alwaar de jonge tuigtalenten hun eerste onderlinge strijd met elkaar aangingen. Dat de kwaliteit in de top hoog is, was al snel duidelijk. De uiteindelijke winnaar, Joppe (v. Maurus) van Nienke Schrale en gereden door Henk Hammers kenden we al vanuit de KFPS sportcompetitie tuigen van afgelopen winter. Maar of hij ook net zo sprankelend zou zijn voor de sjees was natuurlijk afwachten, maar ook hier bleek hij een echte krachtpatser te zijn. Met veel allure, opwaartse houding en sterke actie van zowel voor als achter wist hij opnieuw te overtuigen. Sterke tweede werd Mees 497 (v. Tymon) met Sybren Minkema in de sjees. Hij reed een mooie constante wedstrijd. De jury zou hem heel graag nog ietsje meer zien afbuigen in hoofdhouding. Een andere sterke troef op de derde plaats van deze nieuwelingenrubriek, deze Norbert-zoon Milan, van Stan Derksen en gebroeders Van Manen uit Ede werd door Robbie van Dijk prima voorgesteld. Milan mistte nog wat kracht en soms wat balans, maar zijn debuut voor de sjees smaakt zeker naar meer want hij had er vaak ook hele mooie momenten tussen zitten.

De nationale limietklasse was al net zo sterk en had in Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) een sterke winnaar. De top lag hier ook mooi dicht bij elkaar. Augustinus Hoekstra behield zijn voorlopige tweede plaats met de mooi in beweging gaande en fraai in afbuiging zijnde GPD Teade (v. Tsjitse).  De top van de ereklasse was zo mogelijk nog spannender en lagen de verrichtingen eigenlijk nog dichter bij elkaar. De jury had naar eigen zeggen de grootste moeite om het geheel te plaatsen. Ytsjen (v. Ulke) met Hendrik Eppinga kreeg de voorkeur. De modelmerrie begon de wedstrijd heel sterk en imponerend, maar tijdens de overkamping had ze er wel eens een minder sterk momentje tussen en zou je ook zomaar kunnen zeggen dat bijvoorbeeld Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) of de eigenlijk nog fraaier lopende Filou SB (v. Tjalf) de hoogste plaats wel hadden verdiend. Het geschiedde niet. “Ytsjen is zo krachtig en sterk en mooi in balans. Ze geeft een heel mooi totaalbeeld” aldus de jury. Chris fan Wylgster Pragt pakte de tweede plaats en werd in de daarop volgende damesklasse wel heel overtuigend koploper. Egberdina’s Arwyn en Claes pakten weer de tweespanrubriek en Sybren Minkema wist het meest constant lopende en dus prijswinnende klavertje drie te sturen.

Kwantitatief viel opnieuw de strijd om de KFPS bokaal voor KFPS stamboekhengsten weer wat tegen. Dit jaar deden er vier goede hengsten mee. Wylster 463, Fonger 478, Eise 489 en Uldrik 457. Zowel Wylster als Eise hadden de bokaal al eens gewonnen en bleken ook nu het meest aansprekend in tuig te zijn. De jury zette de met veel front gaande en vooral in de achterhand sterk zijnde Eise 489 met Jelmer Chardon op de eerste plaats en bleek geen overkamping nodig te hebben. Dit was voor Jelmer persoonlijk natuurlijk niet zo erg, maar het concours en het publiek had zeker een mooie extra strijd tussen Eise en Wylster gegund moeten worden. De rubriek had het verdiend, helaas besliste de jury anders en zetten ze Eise, overigens terecht op de koppositie en kreeg Wylster met Sybren Minkema niet de kans om zich nog eens extra te bewijzen.

Bij de regionale rubrieken was er eigenlijk maar eentje die echt domineerde en dat was Feitse GL (v. Aan) met Leslie Agricola. De combinatie pakte oranje in de ereklasse, de damesklasse en de tuigrubriek onder het zadel. De hengst viel steeds weer op door zijn krachtige bewegingen, zijn houding en zijn sterke achterbeengebruik. In stelling zou je hem nog iets rechter willen zien. De noordelijke limietrijders hadden in Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus) een overduidelijke winnaar en in de ietwat moeilijker en kwalitatief wat mindere limietklasse van regio zuid wist Marijke L (v. Folkert) te debuteren en winnen. Marcel van Bruggen reed deze merrie. In regio zuid kan men komend seizoen in de nieuwelingenklasse zeker rekening houden met de bijzonder talentvolle Rienk Jouke W (v. Norbert) van Arno Thomassen uit Lunteren. Rijder Edwin Gorter had dit fraaie koppaard voor de concourswagen en zou met wat extra wedstrijdkilometers beslist tussen de ‘grote namen’ mee kunnen doen. De young riders rubriek telde een heel mooi aantal deelnemers en had in Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) met Hilda de Vries een terechte winnaar daar Arwyn altijd blij en doorgaans met de oortjes vooruit zich mooi laat zien. De zeer sterk in voorbeengebruik zijnde Hunk (v. Tjalf) met de, in de Friezen debuterende Demi van Nispen pakte een zeer verdienstelijke tweede plaats en tevens ook de stijlprijs. Voor te danken aan het blijde gezicht, aldus de jury. Feike Holtrop blijkt steeds succesvoller te worden met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) en had met stalgenootje Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) nu ook nog eens het best lopende regionale tweespan.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink