Slechts twee driejarigen en één vijfjarige hengst aangewezen

Nieuws

Vandaag zaterdag 4 februari werd in Den Bosch tijdens de slotdag van de KWPN stallion show de tweede bezichtiging van de tuigpaardhengsten gehouden. Dertien hengsten kwamen voor de jury en slechts drie werden er voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo aangewezen. In veel gevallen ontbrak het aan beweging in de voorhand en kracht in de achterhand. Tevens werd de moederlijn vaak als te zwak beoordeeld.

De vijfjarige betreft Bocellies Matteo (Bocellie x Rambo van de Schonenberg) van André Veltkamp en werd gefokt door Mies Jansen. Deze stamt van moederszijde uit een volbloed hackney. Doordat deze in de limiet ‘bovengemiddeld presteert’, lichtte juryvoorzitter Johan Haminga toe, kan hij met een verkort onderzoek volstaan. De keuze voor deelname aan de kampioenskeuring was dit jaar niet heel ingewikkeld. Beide driejarige hengsten namen hieraan deel. Kampioen werd de degelijke mooi gelijnde tuigtypische en best bewegende vos Jesse James (Unieko x Marvel) van en gefokt doorstal Landzicht en inmiddels in mede-eigendom met Jan Vink. Julius van Hapert (Cizandro x Tendens HBC) van en gefokt door familie Castelijns is de jeugdige goed bewegende reservekampioen met aansprekende houding.

Vier hengsten van de jaargang 2016 werden in tuig getoond. Twee waren niet in deze presentatie te zien, maar wel in de Oregon Trofee. Deze strijd telde zes deelnemers en daarvan wilde de jury er drie over zien lopen. Winnaar werd Eebert in handen van Robbie van Dijk die er extra in klom en met zeer veel beweging zich voornaam showde. Hij heroverde deze trofee nu op Delviro HBC in handen van Harry van Middelaar die naast best bewegen ook weer heel mooi in het front was. Op plaats drie eindigde Heliotroop VDM in handen van Henk Hammers die goed partij wist te geven. Zonder overkamping werd Icellie met Harm Jan Veenstra vierde, gevolgd door Ditisem met Albert Lueks en Hertog Jan met Mark de Groot.

In de komende uitgave van Het Showpaard een uitgebreide terugblik op de hengstenkeuring!

Tekst & Foto: Rijk van Vulpen