Wylster 463 prolongeert dekhengstenbokaal

Nieuws

Eén van de meest spannende rubrieken op het Friezenconcours in Lunteren op 2 mei was de rubriek met Friese dekhengsten voor de concourswagen. Vijf dekhengsten streden om de KFPS/CH Lunteren-bokaal, waarbij Wylster 463 de titel verdedigde. Wylster 463 was opnieuw enorm indrukwekkend. Zijn uiterst ruime voorbeengebruik kan momenteel door geen enkele hengst worden evenaart. Echter Tsjalle 454 in handen van Age Okkema deed een behoorlijk goede poging en was eigenlijk in achterbeengebruik en totaalbeeld sterker. De jury had een zware kluif aan deze rubriek, gaven ze achteraf toe. “Het was eigenlijk zoeken om een foutje”.  Uiteindelijk gaf toch dat ver vooruitgrijpende voorbeen van Wylster de doorslag ten opzichte van het wat betere achterbeengebruik van Tsjalle in ogen van de juryleden. Maurits 437 mocht wel mee overrijden maar kon niet op tegen de ruime en indrukwekkende prestaties van Wylster en Tsjalle. Noemenswaardig waren ook de keurige en veelbelovende optredens in deze rubriek van Wolfert 467 in handen van Jelmer Chardon en Alke 468 met Hendrik Eppinga. 

De deelname was bijzonder groot bij voornamelijk de nationale rubrieken. In zowel de limietklasse als de ereklasse was de kwaliteit bijzonder hoog. Het bleef ook nog eens niet bij één enkel kopnummer, maar een grote groep was in beide klassen zeer aan elkaar gewaagd. In de limietklasse resulteerde dat in een kopgroep van maar liefst zeven stuks. De ruimere bewegingen, het front en de recht gesteldheid van Egberdina’s Arwyn in handen van Susan Bouwman werden met een eerste plaats beloond terwijl Filou S.B, gereden door de jarige Sybren Minkema ook opvallend was maar in beweging net iets te kort kwam. Stal de Merskens Donar met Age Okkema kende een sterk begin van de wedstrijd maar verloor in de finale ietsje in front en werd ietsje langer, aldus de jury en zette hem daarom op de derde plaats. Teleurstellend en niet geheel terecht was de laatste plaats voor Bauke de Boer met Abe H. (v. Jisse) die ondanks een iets naar voren gerichte houding toch over de benen fraaie stukken liet zien.

De nationale ereklasse kende een zestal toppers in de kopgroep. Mooi compact, met een fraaie verzameling en een aansprekend front was het Thorben 466 met Age Okkema die deze topklasse won. Hij liet daarbij collega dekhengst Wylster 463 achter zich, maar ook de daar weer achter volgende Chris fan Wylgster Pragt met Jolanda Schreuder.

Kijkend naar de toekomst van de Friese tuigpaarden werd Sybren Minkema met Imbert van Wylgster Pragt voor de tweede keer in één week tijd op kop geplaatst. Toch kreeg hij deze winst niet cadeau want de arbiter moest eraan te pas komen. “Hij bleef mooi gesloten, had een ruime beweging, een goede hals en van voren en achteren was hij krachtig”. Izak fan d’Ald Loop van de familie van Buuren uit Gouda werd netjes door Age Okkema naar een tweede plaats gereden terwijl Douwe van R. met Jolanda Schreuder derde werd. Susan Bouwman zegevierde ook in de damesklasse met Egberdina’s Arwyn en Sybren Minkema pakte de winst bij de dubbelspanrubriek. Discussies kwamen op gang bij de afsluitende klavertje drie rubriek. Over kopnummer Frits de Jong was men het over het algemeen wel eens, maar de tweede plaats voor Udo de Haan werd betwist. De paarden Christiaan P.J, Kai P.J. en Franke P.J vormen een prachtig geheel maar hun wedstrijd verliep niet geheel vlekkeloos terwijl Jan Bouwman met Minne, Claes en Arwyn bij tijd en wijle meer goede momenten liet zien en het slechts moest doen met een vijfde plaats.

De nieuwelingen regio zuid vormde een veelbelovende groep qua aantal. In kwaliteit zijn ze nog voor verbetering vatbaar. Toch was de fraaie Stal Zadelhoff’s Liekele (v. Uldrik) gereden door Martin Eikelenstam een terechte winnaar. Zijn zweefmoment en lenigere uitstraling zorgden hier voor. Jurjan van de Adelaar (v. Folkert) in handen van Mart van Daal zal waarschijnlijk het komende seizoen een grote concurrent worden voor Liekele. De zuidelijke limietklasse kon de jury in één keer plaatsen en liet daarbij de verheven merrie Hielke op kop staan. Talentvol maar iets minder expressief was Klaske van Visser (v. Stendert) met Edwin Gorter op de tweede plaats. De noordelijke limietklasse kende een fraaie finale tussen Jimmy oet Oale Kloosterveen (v. Norbert) en Udo fan ‘e Huchten (v. Arjen) anderzijds. De iets vastere bewegingen van laatstgenoemde waren doorslaggevend en derhalve mocht Sale Visser als eerste opstellen gevolgd door Age Okkema. De dames regionaal konden de fraai bewegende en imponerende Feitse G.L. (v. Aan) met Leslie Agricola niet verslaan. Evenals in de Young Riders rubriek liet deze combinatie de meest tuigtypische bewegingen zien. Gooitzen Wester zegevierde met Hovenierwester Sterre in de ereklasse regionaal en deed datzelfde in het span met naast Sterre, volle zus Hovenierwester Aalwina.

Als vanouds vormt de tuigrubriek Friezen onder het zadel een spectaculair beeld. Ook hier was de kopgroep erg sterk en was het uiteindelijk de fraai los door het lichaam bewegende Minne van de Egberdina Hoeve met Susan Bouwman die nipt voor Marieke Okkema met Jan fan ‘e Huchten eindigde.

CH Lunteren, dit jaar verreden op een ander veld naast dekstation De Nieuwe Heuvel kenmerkt zich vooral door de grote nationale rubrieken, het fraaie zonnige weertje en de gemoedelijk en het iets knusser aandoende evenemententerrein.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink

Fotobijschrift: Wylster 463 won net als vorig jaar (foto) de rubriek dekhengsten