Optimaal Putten

Nieuws

In het avondprogramma, dat overigens om 16.00 uur begon, van het door het Hippisch Verband op 2 juli georganiseerde concours te Putten kwamen de nationaal startende tuigpaarden en hackney’s in actie. Onder vrijwel optimale omstandigheden konden de rubrieken verreden wordden.

Voor de tuigpaarden begon het programma met de enkelspancompetitie. Slechts vijf paarden verschenen in de baan. Ondanks het geringe aantal is de kwaliteit van de groep bovengemiddeld en dat is dan toch een opsteker. Voor het publiek zou het leuk geweest zijn als er zou zijn over gereden, maar gezien de kleine groep was het te begrijpen dat de opstelling in één keer definitief was. Winnaar werd Danno van Henk van der Sluis. Danno valt op door het machtige front en de geweldige bewegingen. Vooral de eerste ronden was het optreden bijzonder indrukweekend. Zeer gelijkmatig en super elastisch showde Fantijn van gebroeders Van Manen zich overtuigend naar de tweede plaats en hij deed dit in handen van Robbie van Dijk. Fiderose van J.H. Gast maakte gereden door Freek Saris ook een beste indruk en werd derde. Met de maximale bezetting werd de limietklasse verreden. Na de eerste omloop werd een tussengroep van drie verzocht eerst over te rijden. Hiervan werden nog twee combinaties aan de kopgroep toegevoegd die hierdoor uit acht aanspanningen bestond. Goed qua houding en ook sterk gaand en zonder fouten te maken won Delviro HBC de strijd. Als altijd was Harry van Middelaar zijn rijder. Misschien wel wat spectaculairder bewegend, maar wat minder constant, was de tweede plaats voor collega dekhengst Eebert van combinatie Van Beest en Van Manen, gereden door Robbie van Dijk. Drukwerk van Piet Lijffijt en Egbert Kruiswijk wist zich in deze sterke rubriek met een derde plaats prima staande te houden. De volgende overkamping voor de tuigpaarden vond plaats in de ereklasse, alwaar vier van de tien hiervoor werden gevraagd. Hoog in het front en rustig de hoge passen afmakend was de winst voor Business van Gerrit Egberink, gereden door Lambertus Huckriede. Als altijd was Brandy van het Brandy Consortium in handen van Harry van Middelaar indrukwekkend in houding en optreden en nam plaats twee voor zijn rekening. Napoleon van Jack Verdonk groeide in de wedstrijd en bedreigde de eerste twee tijdens het over rijden serieus. Stuurboord Landzicht toonde in handen van Mark de Groot goede momenten, maar had nu niet de vorm de eerste paarden echt te bedreigen.

De limiet- en ereklasse tweespannen waren in Putten in één rubriek ondergebracht en dat resulteerde in zes combinaties die in één keer geplaatst werden. Heel goed bewegend, mooi voorwaarts en zeer gelijk in het front wonnen PrimeVal Wizzkid’s Gonda en Varanno in handen van Derk Jan Mekkes de strijd. Tweede werd het Engelse span Alfredo en Zilver met Lambertus Huckriede, die ook goed over de benen gingen, maar in hoofdhouding wat verschilden. Dendrini en Saturday werden door Henk Hammers naar plaats drie gereden. De helft van de damesklasse, ofwel vier van de acht, verreed een overkamping. Business pakte opnieuw de winst en deed dit zich fraai makend in handen van Anneke Huckriede. Cobien van Boven startte namens Henk Fikse Wild Rose F in deze klasse. Dit overtuigde dermate dat de tweede plaats werd bemachtigd! Hanneke van Wessel volgde met vader Joop’s Briljant, gevolgd door Fera Muggen met Ditisem. De zes tandems speelden de slotakkoorden van het CH Putten. Inmiddels bij lamplicht kon Henk Hammers met Briljant en Saturday plaatsnemen op de eerste plaats met de gelijkwaardig showende vossen. Iets minder vast, maar ook goed presterend reed Derk Jan Mekkes Wizzkid’s Gonda en Varanno naar plaats twee, gevolgd door de eveneens voskleurige Cognac van Calis en Zuwalda van Dekker met Nico Calis.

De hackney’s gingen, na omruiling van de eerste twee rubrieken, als eerste van start in het avondprogramma. Drie van de zes grote maat limietklasse hackney’s werden verzocht een tweede keer af te rijden. De strijd spitste zich toe op Chestnut’s Real King van Jack Verdonk, gereden door Johan Borkent en Magic Eclipse Flash Dance met Peter van Nispen. Real King maakte vrijwel geen fouten, toonde een vriendelijk beeld met veel houding en veel actie. De overwinning was hiermee hun deel. Iets wisselender, maar ook weer extra bewegend was plaats twee voor Flash Dance en namens Ulle Haarsma reed Lambertus Huckriede de ook prima over de benen gaande Dropshot naar plaats drie. Zeven van de vijftien deelnemers aan de limietklasse kleine maat werden aan een tweede beoordelingsronde onderworpen. Dit leverde een bijzonder mooie strijd op met niet al te grote verschillen in de kopgroep. Winnaar werd Here I Am van gebroeders Van Wanrooij, gereden door Els d’ Achard. Here I Am zette de hals er heel mooi op en klom er in beweging goed in. Madonna van George Borkent gaf nu in houding iets toe, al was het gangwerk meer dan goed. Heartland Pocket Rocket met Anneke Huckriede wist de derde plaats te veroveren. Vier van de zeven grote maat ereklasse hackney’s verreden vervolgens hun finale. Het was nu weer Magic Wentworth Ebony van gebroeders Van Nispen die gereden door Lambertus Huckriede extra optrad met veel front en daarmee beslag legde op de eerste plaats. Goede tweede werd Shanie Strikeler van Jan van der Westen, die ook rondom sterke bewegingen toonde. Sir Arie van André Veltkamp liet zich goed zien, maar niet helemaal zoals eerder dit seizoen. Secret’s Jesse James met en van Patrick Hoogerwaard hoorde zeker ook bij de kopgroep en werd vierde. In de ereklasse kleine maat werd door zes van de tien aanspanningen over gereden. Dit leverde een nieuwe winnaar op. Het was Magic Hallmark die in handen van Peter van Nispen voor de verrassing zorgde. Deze zeer luxe verschijning heeft een bijzonder mooie hals en gebruikte deze ook heel mooi en hij heeft daarbij zeer veel beweging in huis. Eerder dit seizoen toonde de uit Engeland afkomstige Hallmark zich ook al wel opvallend, maar is nu duidelijk in vorm gegroeid. Op het einde gaf hij in houding overigens wel iets toe op de nummer twee en dat was de sterk gaande Magic Victory van dezelfde eigenaren als Hallmark en als altijd gereden door Lambertus Huckriede. Leyrun Headliner met Werner Sweens trad heel goed op en werd derde, gevolgd door Heartland Bust Your Buttons met Rob d’ Achard, Heartland Look at Me met Anneke Huckriede en Highway’s Spring die nu eens door Robbie van Dijk werd gereden.

Drie van de zeven hackneyrijdende dames kregen een tweede kans hun kunnen, althans dat van hun hackney’s, te tonen. Anneke Huckriede reed Magic Victory in een heel mooie houding en zeer fraai er in klimmend naar de winst. Leyrun Headliner was in handen van Ilse Sweens opnieuw op dreef en werd tweede, voor Five Oaks Discovery van Piet Graumans in handen van Yvonne van Velsen. Overigens maakten ook de direct definitief geplaatste Heartland Lisa en Eclipse Flash Dance een goede indruk, zonder daarmee de laatste twee combinaties te kort te willen doen. Bij de hackney’s geen tweespanrubriek, maar alleen nog eentje voor tandems. Een vrijwel vlekkeloze en aansprekende verrichting gaven Leyrun Bandito en Leyrun Miss Blue in handen van Werner Sweens en pakten daarmee de zege. Heartland Pocket Rocket en Magic Look at Me volgden met Lambertus Huckriede op de tweede plaats, gevolgd door Boy’s Red Rose en Bingo met Johan Boeve.

Tekst: Rijk van Vulpen

Bijschrift foto: Danno van Henk van der Sluis won de competitierubriek ( www.oypo.nl/rijkvanvulpen )