Brandy HBC kampioen van Nederland

Nieuws

In Drogeham was het dan eindelijk zover, de nationale titelstrijd tussen de allerbeste ereklasse tuigpaarden van Nederland. Alle voorgaande uitslagen ten spijt ging het vandaag om de vorm van de dag. Harry van Middelaar was natuurlijk favoriet met Brandy HBC van het Brandy Consortium, maar ook titelverdediger Leendert Veerman met Besterly Amadeus en Lambertus Huckriede met Business, evenals Robbie van Dijk met Cizandro. In totaal gingen negen paarden van start in het kampioenschap en na de eerste schifting kregen zes een herkansing. Naast de vier genoemde paarden waren dit Mark de Groot met Berino en Ulle Haarsma met Celebration. Brandy keek er fier overheen en bleef vanuit een sterke achterhand goed vierkant in de voorhand en maakte geen fouten. Business ging met hoge grijpende bewegingen door de baan en was achter ook heel sterk en Amadeus danste met veel afdruk maar was er wel eens uit. Dat gold zeker voor Cizandro die tijdens het overrijden zijn kansen op een hoge klassering weggaf en uiteindelijk vijfde werd. Berino streefde hem voorbij met zijn sterke optreden waarbij hij voor en achter goed van de grond ging. Celebration werd zesde. Omdat men van achter naar voren plaatste bleef het spannend, helemaal toen Amadeus de derde plek kreeg toebedeeld. Business en Brandy bleven over en uiteindelijk gaf het meer opwaarts showen van Brandy de doorslag en pakte de zwarte ruin na drie jaar de titel weer terug.

In de laatste wedstrijd van de randem competitie pakte Jan Jordans met Barend, Ferro en Cantenaar de winst na een tweestrijd met Leendert Veerman die Besterly Zilver -Eribo en - Amadeus voor de wagen had. De eindoverwinning was met drie gewonnen wedstrijden voor Ulle Haarsma met Endre, Celebration en Zavanno. Haarsma won ook de tweespanrubriek met Zavanno en Celebration voor Leendert Veerman met Zilver en Amadeus. Beide rijders plaatsen zich hiermee voor Frank Roest Prijs van Drogeham waarin de twee hoogst geplaatste tweespannen van alle disciplines streden om een geldprijs van duizend euro. Leendert Veerman viel het beste in de smaak bij de grote groep lekenjury’s en pakte deze dikste envelop. Kevin Huckriede won met Bommelsteyn’s Hubert de Young Riders competitie voor Manon Veerman met Emerson en Mieke ter Schure met Havana. Lambertus Huckriede pakte met ECW Imondro de winst in de lage limietklasse en Robbie van Dijk en Eebert waren niet te verslaan in de hoge limietklasse. Met ECW Business won Anneke Huckriede de damesklasse.

Bij de hackney’s stond eveneens de finale van de Young Riders op de rol en met de volle buit pakte Tom Folmer met Renvylle Bobby’s Boy de eindoverwinning voor Femke Kimenia met Sir Rinke en Danny Snijders met Leyrun Tourmaline. Met Brookfield Olympic Dreams won Anneke Huckriede de limietklasse kleine maat en met Sunbeam Look at Me was de winnende combinatie in de ereklasse kleine maat. Jan Brinkhuis won de limiet grote maat met Serendipity’s Private Ryan en met Magic Eclipse Flash Dance pakte Demi van Nispen de overwinning in de ereklasse. Ilse Sweens won de damesklasse met Leyrun Prestige en de tweespan rubriek ging naar Lambertus Huckriede met Look at Me en Special Edition.

Titelverdediger Eise 489 (v. Maurits) had met Jelmer Chardon aan het ‘stuur’ nog een flinke kluif aan zijn concurrentie in het kampioenschap voor Friese KFPS-stamboekhengsten. Niet qua aantal, maar wel qua kwaliteit. Slechts vier dekhengsten deden mee, maar zoals de jury zei: “Vier hele beste, met twee echte toppers” en daarmee doelde hij op Eise 489 maar ook op Uldrik 457 (v. Dries) die in handen van Lambertus Huckriede heel veel indruk maakte. Alleen al zijn lange manen maken Uldrik 457 een eyecatcher, maar in beweging was hij ook verrassend sterk. In front was Uldrik heel fraai, in voorbeengebruik ook maar in de achterhand miste de hengst ten opzichte van Eise 489 net ietsje kracht. In front was Eise 489 net een tikkeltje minder verheven maar zijn achterhand gaf hem de uiteindelijke titel, die hij overigens prolongeerde. Wylster 463 werd heel netjes derde met Sybren Minkema en Henk Hammers, die nog maar kort met Wolfert 467 (v. Felle) heeft kunnen rijden werd uitstekend vierde.

Het kampioenschap klavertje drie wat in Norg geen doorgang kon vinden door een tweetal ongemakken werd in Drogeham alsnog verreden. Nu met een zestal kanshebbers. Het mondde uit in een prachtige kampioensstrijd. De wedstrijd verliep vlekkeloos en had een paar heel sterke formaties. De zieke Jan Bouwman werd in dit kampioenschap vervangen door Henk Hammers die met Claes, Egberdina’s Arwyn en Egberdina’s Sven een prachtig geheel vormde maar net niet mee mocht overrijden. Sybren Minkema, Frits de Jong en Feike Holtrop mochten dat wel. Het achterspan van Sybren Minkema miste wat oprichting en allure en pakte een tweede stek, nog wel voor Frits de Jong die aan Vincent (v. Jasper) een heel mooi voorwaarts voorpaard had, maar die ook wat oprichting miste. De jury had hierover enige verdeeldheid maar Frits werd toch derde. Feike Holtrop bleek van meet af aan de juryleden op zijn hand te hebben met voorpaard Egberth van de Zonschate (v. Jasper) als sterke blikvanger. Het achterspan, bestaande uit Bettina H (v. Jasper) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) deden samen heel goed werk. De titel ging verdienstelijk en erg gegund naar de veehouder uit Baaium. “Wat een geweldige combinatie. Van begin tot eind was het goed bij hen. Het span mooi gelijk en de strengen van het voorpaard precies goed” aldus de juryleden over de nieuwe kampioen.

In de lijn der verwachting, pakte Henk Hammers eigenlijk op zijn sloffen de KFPS-nieuwelingencompetitie met Joppe (v. Maurus). De finale was met zes overwinningen en ook winst in deze finalewedstrijd een gelopen race voor de hengst die eigenlijk als menpaard bij Henk Hammers werd gebracht omdat dressuurrijden in de hogere klasse gezien zijn leeftijd nog even niet kon. Trotse eigenaresse Nienke Schrale kan het nog steeds maar amper bevatten. Robbie van Dijk werd met Milan (v. Norbert) derde in de finalewedstrijd maar eindigde in het eindklassement netjes als tweede met twee puntjes voorsprong op Mees 497 (v. Tymon) met Sybren Minkema.

De finale van de KONAG/HORSESCAN Young Riders competitie was ongekend spannend met Demi van Nispen en Hilda de Vries als koplopers met evenveel punten beginnend aan de finalewedstrijd. Ook de plekken drie en vier werden bezet door rijders met exact hetzelfde puntenaantal. Zoals verwacht wisten Hunk (v. Tjalf) en Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) weer de wedstrijd naar hun hand te zetten. Hunk was weer heel spectaculair in houding en voorbeengebruik. “Er is geen mooiere voorhand te bedenken dan deze” zei één der juryleden. Toch maakte de nieuwkomer in de tuigsport nog wel af en toe een foutje en begon het in de achterhand iets teveel te rommelen. Egberdina’s Arwyn bleef de hele wedstrijd constanter maar werd wel in een iets te hoog tempo gereden vond de jury. “Dit moet je niet met een hoog tempo oplossen” werd door de jury genoemd. Toch bleek de constantheid en vooral ook het krachtigere achterbeengebruik de doorslaggevende factor te zijn en werd Hilda de Vries in de overkamping op één gezet en was daarmee automatisch de finalewinst ook voor hen. Hunk als tweede en de strijd om de derde en vierde plek werd door Gaatze Bosma en Maaike de Jong goed uitgevochten met Gaatze Bosma met Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) als uiteindelijke winnaar en Jetske van Diphoorn (v. Norbert) als vierde.

De limietklasse mondde uit in winst voor de sterk over de benen gaande Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) met Sybren Minkema terwijl partner Jolanda Schreuder met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) de ereklasse won en vervolgens ook de damesklasse met Filou SB (v. Tjalf). Feike Holtrop sloot de toch al zo succesvolle dag nog mooier af met winst in de tweespanrubriek.

Tekst: Geert Bouius (T+H) & Johanna Faber (F)

Foto: Geert Bouius