Emerson met Manon Veerman kampioen onder het zadel

Nieuws

Tijdens de Hynstedagen in Garijp, werd vrijdagavond 21 Juli het kampioenschap tuigpaarden onder het zadel voor de regio Noord verreden. Negen combinaties verschenen er in de baan, helaas moest Gerbrich Elgersma de baan vroegtijdig verlaten met Gerianne M, deze merrie verstapte zich bij het binnenkomen. De eindstrijd ging tussen vier combinaties, die aan elkaar gewaagd waren. Kampioen werd de favoriet van het publiek, en dat was Manno-nakomeling Emerson gereden door Manon Veerman. Deze vos beschikt over zeer veel houding en looplust. “Een combinatie die er uit springt, keurig gereden werd, vierkant over de benen loopt en rijk in het front is.”  Op de voet werd Emerson gevolgd door Els Nijenhuis en de fleurige vos Cetrienes. Deze liet zien wat hij in zijn mars heeft en bewoog zeer sterk, echter moest ze toegeven in het front. Zeer netjes op de derde plaats eindigde Amanda Cazemier met Saturday.

De competitierubriek werd in Garijp gewonnen door Iowa die gereden werd door zijn eigenaar Klaas Buist. “Een minder sterke groep, maar de nummer één sprong er wel uit”, luidde de toelichting. Alberd van Dijk volgde op de tweede plek met de correct gaande Hugo en eindigde voor Niek Alting met de sterk bewegende Icoon. Grietje Naber stond op een iets teleurstellende vierde plaats met haar Aron-nakomeling Irona.

Greet Bergstra herhaalde het nog even in de hoge limiet, want na haar overwinning in het ereklasse kampioenschap, waarvoor deze combinatie gekwalificeerd werd, wist Linda Boelens het oranje lint ook te winnen in Garijp met El Nino B. De donkerbruine Gesiena (v. Atleet) was iets minder constant in haar koersen werd tweede. Grietje Naber presenteerde Evita in deze klasse en reed haar naar de derde plaats.

Dat Emerson in vorm is dit jaar, was ook te zien in de ereklasse deze dag. Hier wisten ze te winnen en Rony Beuving met Cetrienes achter zich te houden. Derde was Zonnevorst van Brinkman, gereden door Rinus de Lange. Laatst genoemde Manno-zoon wist in handen van Sophie Veenstra vervolgens wel de damesklasse voor de tweewielige wagen te winnen. Larix-dochter Vayacondios liep en sterke wedstrijd en wist de nodige concurrentie af te geven aan de winnaar, zij werd in handen van Nathalie Buwalda keurig tweede. Voor Rinus de Lange werd het een succesvolle avond in Garijp. Na een derde plaats in de ereklasse wist hij met Zonnevorst en Ferguson de tweespannen voor de spider te winnen. Eervol op de tweede plaats eindigde Rony Beuving met de Vulcano-nazaten Cetrienes en Contant.

 De nationale hackney’s deden allemaal hun best tijdens deze Hynstedag. Anneke Huckriede sleepte de eerste overwinning van deze dag binnen in de lage limiet. Hier presenteerde ze Brookfield Olympic Dreams. Echter kwam de nodige tegenstand van Werner Sweens met de chique Leyrun Prestige. Een kleine, maar lastige rubriek voor jury was de limietklasse grote maat. Over de nummer één, Serendipty’s Private Ryan van Jan Brinkhuis waren ze het unaniem eens, maar de laatste twee, nummer twee en drie moesten geplaatst worden door arbiter Harry de Jong. Baarzen’s Jagerzoon werd twee met Gijs Rozendaal aan de leidsels, voor Anouk met Theo Wiggerts.

Na een standshow met vijf deelnemers moesten de beste twee nogmaals aantreden in de ereklasse kleine maat. De strijd ging tussen de wat snelle, maar sterk bewegende Sunbeam Look at Me met Anneke Huckriede en Magic Hallmark met Peter van Nispen, die gedurende de wedstrijd iets lang werd in zijn houding. Anneke werd de winnares en Peter werd goede tweede.

In de ereklasse grote maat,ging het precies het zelfde als in de limiet. Over de nummer één was de jury het eens, Renvyle the Real Deal met Lambertus Huckriede won. Deze bruine weet met veel expressie te bewegen en liet Magic Eclipse Flash Dance in handen van Peter van Nispen en Plain’s Beau met Dirk Beijerinck achter zich.

Voor de derde maal op rij kwam ook in de damesklasse de arbiter er aan te pas. Twee combinaties lagen kwalitatief dicht bij elkaar. De overwinning ging naar een zeer chique en tevens sterk bewegende combinatie. Ilse Sweens presenteerde Leyrun Prestige en won met de voorkeur van de arbiter van Anneke Huckriede met Brookfield May Way.

De tandem rubriek bevatte een laag aantal deelnemers. Deze konden daardoor in één keer geplaatst worden. Lambertus Huckriede presenteerde Sunbeam Look at Me en Noddyvyse Special Editon, dit pakte goed uit want zij namen de overwinning mee naar Usselo.

Werner Sweens werd tweede in deze tandem rubriek maar wist wel de tweespannen te winnen met Leyrun Headliner en Leyrun Tourmaline.

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com