Titels voor Veerman en Sweens

Nieuws

De 159e Gronings Ontzet vond dit jaar plaats op zaterdag 27 augustus. De strijd in de ereklasse ging niet alleen om  de Zilveren Martini Toren ook werd het Nederlands kampioenschap ereklasse verreden in Groningen.  Negen combinaties kwamen in de baan om te strijden om deze titel. En strijden dat hebben ze gedaan. Een zeer mooie strijd waarbij de kopgroep erg sterk was. Wendelrose in handen van Mark de Groot mocht mee overrijden en werd vijfde. Robbie van Dijk presenteerde de goedgekeurde dekhengst Cizandro en werd vierde achter Business en Lambertus Huckriede. Deze combinatie kon helaas hun titel niet vast houden en moesten Harry van Middelaar met Brandy en kampioen Leendert Veerman met Besterly Amadeus voor laten gaan. Van het begin tot het einde klom Amadeus erin. Hij liep een foutloze koers en maakte elke pas af. ‘Gehoopt maar echt niet verwacht’ reageerde Leendert Veerman. Na drie keer reserve kampioen was het nu dan eindelijk en zeer terecht zijn beurt!

Niet alleen de ereklasse schreef Veerman op zijn naam, maar ook met Amadeus en Eribo won hij de tandem rubriek. Dochter Manon had Eribo goed voor elkaar en zij won de dames klasse.

De lage limiet werd gewonnen door Manno-dochter Funita van Jaap van der Meulen, gereden door Henk Hammers. Harry van Middelaar presenteerde in deze limiet Heres GSM van Seinen uit Punthorst. Een chique combinatie waar hij over de benen misschien wel de beste was, maar er af en toe wel uit was. Falco van A.J. van Dijk, gereden door Lambertus Huckriede mocht genoegen nemen met de derde plaats voor Primeval Atlanta met Derk Jan Mekkes.

Eebert en Robbie van Dijk deden goede zaken in de hoge limiet. Tijdens overkamping wisten ze hun koppositie te behouden en de sterk bewegende Dinie 2 van Plaisier gereden door Henk Hammers achter zich te laten. Harrie van Middelaar reed fokproduct Den Roos naar de derde plaats voor, regionale rijdster Fokkelien Oldenburger met haar Evert V.

Dat Manon Veerman de damesklasse had gewonnen was hiervoor al geschreven. Zeer sterk tweede werd Linda Boelens met Elnino B (v. Atleet ) een combinatie die gedurende de koers steeds meer een combinatie vormde. Hanneke van Wessel mocht nu op de derde plaats opstellen met haar vaders fokproduct Briljant W.

Ook stond op het programma de finale van de tweespan competitie. Een strijd die eigenlijk al bekend was, maar de combinaties moesten nog wel starten. Met Falco en Finalist won Lambertus Huckriede deze competitie, voor Ulle Haarsma met Endré en Elburg. Derk Jan Mekkes moest alleen deze wedstrijd starten en uitrijden. Hij had met zijn span Primeval Atlanta en Primeval Geneve de hoeveelheid punten al binnen en wist op het thuisconcours de erelinten mee te nemen.

In de ereklasse tweespannen ging de overwinning mee naar Tjerkwerd. Ulle Haarsma spande Zavanno en Sunlight naast elkaar en dat liep als een trein! Derk Jan Mekkes werd tweede met Primeval Wizzkid’s Gonda en Primeval Atlanta. Een derde plaats was er voor Leendert Veerman met zijn Besterly paarden Amadeus en Eribo.

Niet alleen de nationale tuigpaarden kwamen aan bod in Groningen, ook de regionale rijders die ’s ochtends eerst op de Ossemarkt waren kwamen aan bod. De eerste overwinning ging overtuigend naar Wonder van de Ursahof met Margreet Bosma. Lucy Stevens reed Wervelwind van Lammert Tel naar de tweede plaats voor Saturday met Tineke Rozeveld en Evert V met Fokkelien Oldenburger.

In de ereklasse won zeer verrassend de merrie die sinds kort over is naar deze klasse: Etiena (v. Morocco Field Marshall) gereden door Harm Jan Veenstra. Wonder van de Ursahof streed goed mee voor de overwinning maar moest de voorlopige koppositie afgeven en genoegen nemen met de tweede plaats. Wervelwind, ditmaal gereden door zijn eigenaar Lammert Tel, volgde op de derde plaats en de kopgroep werd gesloten door Jan van der Vegt met Atillos.

Ook de fokmerries gaven weer een zeer mooie strijd. Er kwamen 11 deelnemers aan start waarvan er maar liefst zeven kwaliteitsvolle merries mochten overrijden. Chique, deftig en vrolijk gaat Gerianne M door de baan. Peter Stevens mocht haar opstellen op de eerste plaats. Concurrentie kwam er van Nico Calis jr met zijn bruine Handini M. Harm Jan Veenstra moest nu deze twee merries voor laten en nam met Gesiena genoegen met de derde plaats. Jan Tienkamp kwam met zijn Dinkie ook goed mee in deze sterke rubriek. Zij werden vierde voor Cendrini V met Jan van der Vegt, Benderose M met Annelies Adriaansen en Deborah Kuiper met Zitella 2

Showrubriek enkel en dubbelspan voor de boeren wagen werd ook beoordeeld door de jury. Ditmaal wel op de oude manier! Vlot geplaatst en in één keer op de juiste plek. Jan Rozeveld nam het oranje lint mee, die aan zijn Saturday hing. Kampioene Bi-Jenny moest nu genoegen nemen met plaats twee voor Benderose M met Annelies Adriaansen.

Bij de hackney’s werd gestreden om het kampioenschap vierspannen. Helaas kwamen er maar drie aanspanningen in de baan. Waarvan de combinatie van Lambertus Huckriede vroegtijdig de baan moest verlaten, bleven er twee over. Normaal gesproken rijden die de koers uit, in dit geval moesten ze nog van hand veranderen. Maar tijdens dit kampioenschap gebeurde dat niet. ‘Om ongelukken te voorkomen plaatsen wij ze gelijk‘ was het commentaar van de jury. Werner Sweens werd kampioen met vier zwartjes; Leyrun Headliner, Leyrun Tourmaline, Lowlands Revalation en Indigo. Jan Jordans werd tweede met Freddy, Baron’s Macho, Knowledge Miss Carolien en Royal Fasika.

In het begin van het programma wist Stal Huckriede wel te winnen. Met Noddyvyse Special Edition won Lambertus Huckriede de limiet klasse kleine maat. Zijn vrouw Anneke zat hem op de hielen en mocht met Brookfield May Way opstellen op de derde plaats. Werner Sweens en Duval’s Prestige  waren goed voor de derde plaats. Een teleurstellende rubriek grote maat limietklasse met maar drie aanspanningen! Baarzen’s Madam Solei won overtuigend in handen van Jerry Vierwind deze rubriek. Gevolgd door Drewsherne Duncan met Lambertus Huckriede en Anouk van Theo Wiggerts.

Gestreden werd er om de eerste drie plaatsen in de ereklasse kleine maat. Eén dame en twee heren gingen de strijd nog één keer met elkaar aan. Anneke Huckriede wist beide heren achter zich te houden en showde Sunbeam Look at Me super. Leyrun Headliner mocht opstellen op plaats twee voor Heartland Real Deal van P.J. Vughts gereden door Bart van Veenen.

Magic Eclipse Flash Dance wist te imponeren en won zijn rubriek ereklasse grote maat. Met Renvyle the Real Deal mocht Lambertus Huckriede opstellen op de tweede plaats, voor Plain’s Beau met Dirk Beijerinck. Een bescheiden vierde plaats was er voor spectaculair bewegend en uitstralende Secret Jesse James die werd gereden door zijn eigenaar Patrick Hoogerwaard. Ook de damesklasse ging mee met Magic Eclipse Flash Dance, dit maal voorgesteld door Demi van Nipsen. Sunbeam Loot at Me kwam op plaats drie met Anneke Huckriede, voor Ilse Sweens en Leyrun Headliner. Deze combinatie wist nog wel de ereprijs voor het schoonste geheel mee naar huis toe te nemen.

Lambertus Huckriede deed goeie zaken in Groningen. Zo ook bij de tweespannen hackney’s. Met Noddyvyse Star Step en Eagle’s Daylight nam hij het oranje lint mee naar Usselo. Het rode lint ging mee naar Riel. Werner Sweens eindigde op de tweede plaats met Leyrun Headliner met Leyrun Tourmaline.  Roy Jordans presenteerde het span van zijn vader; Baron’s Macho en Royal Fiska. Zij mochten als derde opstellen.

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com