Fraaie kampioenschappen in Luttenberg

Nieuws

Voor de regionale tuigpaardrijders van de regio Midden West Zuid stond in Luttenberg de finale van de nieuwelingencompetitie op het programma. Kees Kimenai hoefde de finale niet te winnen met de zwarte Lakei PvK (v. Dylano) van de familie Paijmans om het eindklassement te winnen. Dat deed hij wel en was daarmee de terechte winnaar met 30 punten. Zoals vaker waren Lakei en Lendoline van Wout Liezen, gereden door Henk Hammers elkaars grootste concurrenten en dat was in Luttenberg niet anders. Voor Lendoline was er een tweede plaats in de finale en zo werd deze zwarte ook tweede in het eindklassement met 28 punten. Piet Lijffijt met Landheer (v. Fantijn) behaalde de derde plek en werd met 25 punten ook derde in de eindstand. In de eindstand stond Lex met Wim Jansen vierde, 23 punten, en Menderose met Harry Claassen vijfde met 19 punten. In de kleine limiet was Marcel van Bruggen met King Thomas de winnaar voor de deftig bewegende  Korose (v. Fantijn) met Mart Helmus.  De met grote ruime passen bewegende Memories MCM van Berry Kulk werd gereden door Manon Veerman derde.  Siebe te Bokkel kwam vanuit een tussengroep bij de kopgroep en steeg door naar de vierde plaats met Misty-Rose. Vijfde werd Albert ten Berge met Kereda die sterk begon maar daarna teveel foutjes maakte voor een hogere klassering. De overwinning ging in de grote limiet naar Nico Calis met Jara (v. Cizandro) van Johan Kramer en was daarmee Linda Boelens met Icanita de baas. De derde plek was voor Pien Jansen met de sterk bewegende Joker en daarna mocht Mark de Groot de zoon van Dylano, Jericho van Egbert Kruiswijk opstellen. Marcel Ritsma werd met Ivo PSH (v. Saffraan) vijfde voor Mart Helmus met Kennedy. De kwaliteit in de ereklasse lag bijzonder hoog met een groot aantal toppaarden. El Nino (v. Atleet) van Martien Verboord werd alleen maar beter in de finale met zes en pakte verdiend de overwinning. De vos maakte zich mooi in het front en ging hoog van de vloer. Marcel Ritsma handhaafde zich als tweede met Gerran PSH (v. Atleet) van Pos en met Elegant (v. Waldemar) moest Cor van Dijk twee plekken inleveren. Vierde werd Wim Jansen met Freedom (v. Patijn), vijfde Hanneke van Wessel met Briljant en zes Rony Beuving met Cetrienes (v. Vulcano). De op één na laatste competitiewedstrijd voor de nieuwelingen van regio Noord kreeg een even verrassende als terechte winnaar in Jetisem (v. Ditisem) van Rony Beuving. De vos ging goed vierkant en heeft geen hulp nodig om het front er op te zetten. Niek Alting moest genoegen nemen met een tweede plaats voor Luitenant (v. Fantijn). Harry van Middelaar werd derde met Mendrini (v. Cizandro) van Harold Dekker en Manon Veerman reed de in de eerste omloop heel imponerende Lord Liberty L (v. Fabuleus) naar de vierde plaats.

Naast de regionale rijders waren ook de nationale rijders aanwezig. Voor hen stond het kampioenschap voor de Ereklasse op het programma en wel de belangrijkste onderdeel van de dag voor hen.  Zeven deelnemers gingen de strijd met elkaar aan voor de winst in het kampioenschap. Er mochten er vier overrijden voor de titel. Mark de Groot ging met Dylano als voorlopig eerste voorop, Harry van Middelaar volgde met Gardenia HBC, Lambertus Huckriede daarna met zijn limietpaard Renvyle Imondro en ook Henk Hammers mocht mee met Heliotroop (v. Colonist) van Harco en Grietje Naber. Vier toppaarden die zich in de eerste omloop geweldig lieten zien. Heliotroop als enige zonder opzet, had de hals er fier opstaan en ging met afdruk rond. Imondro showde zoals altijd spectaculair en met veel inzet en Gardenia was mooi in het front en maakte lange ruime passen. Dylano maakte zich steeds groter met zijn lange hals en klom er geweldig in. In de finale bleef Dylano imponeren en maakte geen fouten. De jury koos uiteindelijk unaniem voor Dylano als de nieuwe kampioen van Nederland. Gardenia werd reserve kampioen en Imondro werd derde voor Heliotroop. Zowel de nationale eenspan- als tweespancompetitie reden de finale in Luttenberg. Bij beide was de uitslag van de finale bepalend voor de eindoverwinning. De vier besten in deze competitie streden ook nu om de overwinning in deze finale. De overwinning en hoogst aantal punten gingen naar Lindrini. De bruine merrie klom er meer en meer in. Mondiaal eindigde als tweede. Latino pakte op de valreep nog de derde plek in de eindstand door ook in deze laatste wedstrijd derde te worden. Martin Morero werd iets te snel gereden en werd daarom vierde en ook vierde in het klassement. Etienne Raeven won met de bruinen Cilardo en Lorton de finalewedstrijd en won daarmee de tweespancompetitie. Drie spannen deden mee aan deze competitie en ook hier was het spannend. Na een eerste selectie stond Raeven derde achter de spannen van Leendert Veerman en Martien Verboord, maar tijdens het overrijden vormden zijn paarden de meeste eenheid in zowel houding als beweging en dus was de winst terecht. Action Quality Jannes en -Kroonjuweel van Veerman werden tweede voor Jonkheer en El Nino van Verboord. In de eindstand stond Veerman één punt achter Raeven en één punt voor op Verboord.

De nationale en regionale fokmerries streden om de Geert Jansman bokaal, een wisselprijs die definitief gewonnen werd door Harry van Middelaar met Gardenia HBC. Van Middelaar en Gardenia wonnen de grote bokaal namelijk voor de derde keer oprij. Met de groots bewegende India werd Tjeerd Haarsma tweede en derde werd Linda Boelens met Celony. Harry won ook de kleine limiet met Ivar van Thijs Blankendaal. Ule Haarsma heeft zijn nieuwe aanwinst It is Em eindelijk waar hij de vos wil hebben en won overtuigend de grote limietklasse. Met grote passen walste It is Em door de baan en had de hals er geweldig opstaan. Marcel Ritsma werd opnieuw tweede, nu met Jack Sparrow PSH. Met Idol werd Mark de Groot derde en met India kwam Tjeerd Haarsma op de vierde plaats. Ook in de damesklasse was It is Em de beste, nu met Ineke van der Meulen aan de leidsels, die ook de extra prijs voor het schoonste geheel won. Vijf dames kregen een herkansing en Annemieke Calis klom met Jara van de derde naar de tweede plaats. Dit ging ten koste van Manon Veerman met Emerson. Renate Veerman en Action Quality Eribo werden vierde voor Hanneke van Wessel met Funita, ook van Manno. Leendert Veerman won de tweespannen met Action Quality Eribo en -Amadeus voor Marcel Ritsma met Jack Daniels PSH en Gerran PSH, Henk Hammers eindigde met Funita en Heliotroop als derde. In de slotshow presenteerde Richard Hofstra een tandem dat bestond uit Any Time en Let’s Be en Leendert Veerman een randem met zijn Action Quality vossen Eribo, Kroonjuweel en Amadeus.

Ook de hackney’s waren aanwezig tijdens CH Luttenberg. Els d’Achard werd voor de vierde keer op rij nationale kampioen hackney’s kleine maat met de onverslaanbare Here I Am van Fam. van Wanrooij. De zes beste ereklasse hackney’s van Nederland gingen de strijd met elkaar aan waarin titelverdediger Here I Am opnieuw de grote favoriet was. Vier pony’s werden uitgenodigd voor de verplichte standshow waarin Anneke Borkent met Brookfield My Way zich als eerste mocht laten zien. Met Leyrun Headliner was Ilse Sweens de volgende.  Lambertus Huckriede wist met Noddyvyse Magic Moment van de gebroeders Rast ook alles uit de kast te halen waarbij de pony ook een hoge actie ontwikkelde. Here I Am liep een foutloze standshow en daarmee leek de titel al binnen. Toch wilde de jury de drie besten nog een keer tegen elkaar zien. Dit waren Headliner, Magic Moment en Here I Am. Het maakte allemaal niet uit voor Here I Am, nog eenmaal liet hij zien waarom hij de kampioenstitel verdiende. Magic Moment werd reserve kampioen en Headliner werd derde.

Amy Tewis won het dameskampioenschap met Noddyvyse I Am Here van haar opa J. van Kooten. Met Highway’s Dream Boy van Wim Schutte werd Inge Jansen heel mooi tweede voor Margo Arends met de hoog van de vloer gaande Eclipse Soultrain. Bij de Young Riders reed Amy Ardingly’s Hot Chocolate van stal Huckriede naar het kampioenschap. Ze won nipt van Femke Kimenai met Stefke-H die ook in grote vorm was. Derde werd Jopie Schaap met Heartland Magic Man. Vijf deelnemers reden de standshow waarin Jarin Vos met May Pleasure vierde werd en Naomi Mouw vijfde met Eclipse Formidable van Jarin Vos. In de ereklasse was Amy Tewis dichtbij haar derde overwinning met Conviction’s Black Nobility maar het was Henri Hutten met Noddyvyse Casanova die met de overwinning aan de haal ging. Casanova is in type mooier en liet een constante show zien. Anneke Borkent won de damesklasse met Brookfield Olympic Dreams voor Els d’Achard met Heartland Heartbreaker en Emmy Hoogendoorn met Sambouca. Gijs Rozendaal wist met Black Sparrow  de openklasse grote maat te winnen. Black Benson werd tweede voor Mark de Groot eindigde met Eclipse Grashopper.

Foto: Ereklassekampioen Dylano met Mark de Groot (Foto Anouk Kemkes)