4 nieuwe KFPS hengsten

Nieuws

Een week na de geplande datum werd vandaag, op zaterdag 21 november, alsnog door de huidige hengstenkeuringscommissie van het KFPS het laatste deel van het Centraal Onderzoek van de Friese hengsten afgenomen. De vier kandidaten die hiervoor nog in de race waren, twee zonen van Hessel, één van Alwin en één van Jehannes werden voorgesteld door Udo de Haan en Ito Werkman en behaalden alle vier het felbegeerde dekbrevet.

Beant 517

De herkansende vierjarige Hessel-zoon Beant fan de Lege Geaën uit Lobke fan de Lege Geaën (model sport v. Tsjalle) heeft in een jaar tijd veel aan kracht gewonnen. Werd hij vorig jaar nog niet goed genoeg bevonden, ditmaal kon het fokproduct van Thys Fopma met een fraaie cijferlijst worden ingeschreven als stamboekhengst onder de naam Beant 517. Beant komt voort uit stam 103 en is momenteel ook nog in eigendom van Fopma die zich een succesrijke fokker mag noemen.

Fryso 518

Ook Beants later ingestroomde halfbroer, Foppe van de Pôle (v. Hessel) uit Marrit van de Pôle (ster v. Jisse) mag zich voorbereiden op de dekdienst onder de naam Fryso 518. Fryso is nog steeds in eigendom van zijn succesvolle fokkers Familie Annema en is een telg uit stam 121.

Dedmer 519

De hengst Alwin werd in dit CO vertegenwoordigd door zijn zoon Dedmer fan Klaeiterp door de combinatie De Vries werd gefokt uit Wealtsje A (model v. Teeuwis). Eigenarencombinatie Tjalling de Boer/Kramer zag deze aansprekende hengst goedgekeurd worden en hij gaat voortaan door het leven als Dedmer 519.

Foeke 520

Ook de door Anton Schut gefokte Jehannes-zoon Danny van de Olde Mette Moate uit  Hadewich (ster preferent v. Onne) heeft het Centraal Onderzoek met goed gevolg afgelegd. Bij goedkeuring werd hij omgedoopt Foeke 520 en is in eigendom van Jasper van Manen en Willem Lokhorst.

Lees in het aanstaande magazine van Het Showpaard meer over deze nieuwe lichting stamboekhengsten.

Foto: De vierjarige Beant 517 (Foto: Karin Sevink)