Oefenconcours Eext ook geslaagd

Nieuws

Afgelopen zaterdag, 26 september, stond het vierde en tevens laatste oefenconcours voor de aangespannen sport op het programma in Eext. Drie ‘nieuwe juryleden’ Anja Vinke, Klaas Korterik en Lammert Vinke lieten hun kunnen en kennis zien aan het publiek.

In de ochtend en deels van de middag werden alle rubrieken gecombineerd met springrubrieken. Bij de Friezen waren er veel afmeldingen waardoor er geen complete limiet- en openklasse plaats konden vinden. Gezien dit toch een oefenconcours is, werd alles samengevoegd om toch een rubriek te kunnen verrijden. Voor de familie Minkema kan dit korte seizoen niet meer stuk. Met hun fantastische Melle van de Lits wisten ze alles wat er verreden kon worden te winnen. Zowel in handen van Albert in de gemixte rubriek als met dochter Lisa onder het zadel was Melle weer fenomenaal. Hoog van de vloer met takt, regelmaat en balans danste hij in Eext zonder enige twijfel wederom tweemaal naar de overwinning. Met Ysbrand P.J. van de combinatie Wijbenga/v.d. Ark wist Udo de Haan tweede te worden in deze gecombineerde rubriek. Marcel van Bruggen kwam op drie met de nazaat van Tsjalle, Annebel G. van de Sprong, van Anita van Kempen.

Voor Berber van der Veer en Rinse P.J. was er een dubbelslag in de damesklasse. Zonder overrijden wisten ze overtuigend het oranje lint mee naar huis te nemen, en mede door Berber haar nette rijstijl wisten ze ook de prijs voor het schoonste geheel mee naar huis te nemen. Leslie Agricola is ook een bekende in deze klasse met de Aan-zoon Feitse G.L., zij werden tweede.

Zoals genoemd is Albert Minkema succesvol dit seizoen. Met zijn span Melle- en Zafirah van de Lits wist hij de rubriek tweespannen ook te winnen. Echter kwam het span van Udo de Haan dichtbij. Deze zijn wellicht niet zo expressief in beweging maar vertonen wel een luxer beeld. Melle won met Lisa Minkema ongetwijfeld de zadelrubriek waarin Feitse G.L. en Leslie Agricola op twee kwamen, Aylin Frankena reed de merrie Zafirah van de Lits voor het eerst onder het zadel op concours en werd derde voor Setske de Jong met Yde.

Kees Kimenai heeft aan Sir Frans een enorm leuke pony om mee deel te nemen aan de kleine limiet bij de kleine maat hackney’s. In de voorgaande concoursen was al te zien dat ze een goede combinatie vormden en dat resulteerde in Eext in een overwinning. Rob d’Achard volgde op de tweede plaats met Heartland Dreammaker die ook zeker een goede verrichting liet zien, maar ten opzichte van de winnaar een iets snellere manier van lopen had en dan is de smaak van de jury bepalend. In de grote limiet mocht Lammert Vinke optreden als arbiter om de eerste twee op hun plaats te zetten. Dit ging in het voordeel van Els d’Achard met Heartland Lamborghini. Zij wonnen en Anneke Borkent kwam op twee met Noddyvyse I Am Here. Aan Eclipse Soultrain hebben Frank en Margo Arends een goede pony. In handen van Frank werden ze derde in de sterke grote limiet, Margo deed er een schepje bovenop en wist met Soultrain het oranje lint mee naar huis te nemen in de damesklasse. Demi van Nispen kwam aan start met de grote maat Brookfield One and Only, zij werden tweede.

In de ereklasse ging de strijd wederom tussen Here I Am en Brookfield My Way. Respectievelijk werden ze 1 en 2 in handen van Els d’Achard en Anneke Borkent, hoewel de plaatsing ook best andersom had kunnen zijn. Waarin Here I Am sterker was in de beweging was My Way mooier in zijn houding. Roel Smits gaf goed partij met Convivtion’s Challenger en werd derde voor Lambertus Huckriede met Noddyvyse Magic Moment. Demi van Nispen wist met Black Benson wel de Openklasse grote maat te winnen. De plaatsing hier in kon in één keer beslist worden. Mark de Groot kwam met Eclipse Grasshopper op twee.

Zes Youngriders kwamen aan start en gingen met elkaar de strijd aan. Niet alleen voor de eerste plaats, ook voor de stijlprijs die beoordeeld werd door Kevin Vrind. Amy Tewis startte Noddyvyse I Am Here in deze rubriek en met hulp van Lambertus Huckriede deed ze dat niet onverdienstelijk. Zij wonnen deze rubriek. Jopie Schaap kwam op twee met Heartland Magic Man die af en toe iets moeite had om vlekkeloos vierkant te blijven lopen. Desalniettemin lieten ze een goede verrichting zien.

In de kleine limiet tuigpaarden was het volle bak. Vol met goede combinaties, maar ook extra vol door de vele hindernissen in de baan. Mark de Groot presenteerde de sterk bewegende Jericho (v. Dylano) en won deze rubriek overtuigend. Aan Ivar heeft Harry van Middelaar een sterke troef in deze rubriek. Ivar, de nazaat van Cizandro van Thijs Blankendaal heeft wederom zijn sterke en ruime passen laten zien en zij werden tweede in deze groep van veertien. Julius (v. Eebert) van Stal Haak wordt dit jaar uitgebracht door Nathalie Buwalda. Hoewel ze eerst nog even een ‘match’ moesten worden, dit seizoen viel dat in Eext allemaal op zijn plek. Zij werden derde in de limiet en in de damesklasse moesten ze hun voorlopige eerste plaats inleveren maar werden eervol tweede achter Jack Sparrow PSH van de familie Pos met Margriet van Asselt. Aylin Frankena is een nieuw gezicht in deze rubriek. Zij behaalde onlangs haar rijvergunning en krijgt van goede vriend Richard Hofstra de kans om zijn Anytime uit te brengen in de damesklasse. Een mooi debuut voor hen, zij namen de derde plaats in ontvangst.

Twee oefenrubrieken voor nieuwelingen werden er uitgeschreven. Dat Lindrini van  Familie Kooyman hoge ogen gooit dit jaar, was bekend. Ook hier op de toplocatie in Eext wist ze op grote wijze deze eerste rubriek te winnen in handen van Henk Hammers. Mark de Groot werd tweede met Kenia. Een iets verrassende Freek Saris mocht met zijn Urgent-zoon, die zijn naam Kanjer eer aan doet, de ereronde in de tweede rubriek aanvoeren. Mark de Groot werd net als in de eerste groep tweede, nu met de Dylano-nazaat Latino van combinatie Vink/Kruiswijk/De Groot.

In de tussenlimiet gingen er vijf paarden mee over. Tijdens het van hand veranderen verloor Hertog Jan zijn ijzer. Dit was voor de ‘nieuwe jury’ blijkbaar geen reden om hem op te laten stellen. Ze reden de wedstrijd uit en verbazingwekkend wonnen ze deze rubriek ook en desondanks liet hij een goede verrichting zien. Harry van Middelaar deed er met de vurige Kuliena een schepje bovenop en klom van vier naar twee. Marcel Ritsma moest een plaatsje zakken en werd met de Manno-zoon Jack Daniels PSH derde in deze tussenlimiet. De grote limiet kwam op naam van Renvyle Imondro. Deze Cizandro zoon is onverslaanbaar met Lambertus Huckriede. Enorm ruim in zijn voorhand en met een goed ondertredende achterhand. Met Idol kwam Mark de Groot op twee voor Jack Sparrow PSH met Marcel Ritsma.

De ereklasse was een bijzondere rubriek. Niet om de combinaties of plaatsing maar wel om het feit dat de legende in de tuigpaardensport: Brandy afscheid nam van de sport. In handen van de man die hem op de kaart heeft gezet, Harry van Middelaar, betrad Brandy nog eenmaal de piste om daarna te gaan genieten van zijn welverdiende rust. Bosritjes met zijn eigenaar Toon van Doorn staan voor nu op zijn programma. Opmerkelijk aan hun optreden is dat hoewel Brandy al enige tijd niet meer op stal stond bij Harry, hij nu weer volledig de oude was. Een gouden combinatie die zonder meer zo de ereklasse weer konden winnen! De overwinning in de ereklasse ging nu weer mee naar Wittelte. Leendert Veerman voerde met zijn Action Quality Amadeus de ereronde aan. Gerran PSH werd in handen van Marcel Ritsma tweede. Hij is wat vlotter in beweging, maar was wel mooier in houding en word zonder opzet gereden. Niek Alting met de altijd deftige Emerson werd derde..

Waarin Renvyle Imondro in de grote limiet op grootste wijze wist te winnen deed hij dat in de damesklasse voor de tweewielige wagen opnieuw in handen van Anneke Borkent. Manon Veerman kwam op twee met Emerson en liet haar moeder Renate Veerman achter zich met Action Quality Eribo. In de tweespanrubriek waren de rollen nu een keer omgedraaid. Waarin Leendert Veerman diverse malen de overwinning mee naar huis nam met Action Quality Amadeus en -Eribo moesten ze nu genoegen nemen met de tweede plaats. Gerran en Jack Daniels waren ook zeer goed in vorm. Gelijk tegen elkaar op, mooi in houding en sterk in beweging was de overwinning meer dan verdiend met Marcel Ritsma.

Foto: Sir Frans met Kees Kimenai (Foto: Anouk Kemkes)