Oefenconcours Exloo

Nieuws

Een week na de start van het korte concoursseizoen vond het Oefenconcours in Exloo plaats. Op een prachtige locatie bij de manege lag het terrein er fantastisch bij. Alle disciplines kwamen weer aan start. Ditmaal werd er alvast gejureerd volgens het nieuwe plan. Jurylid Wibo van Dijk betrad de baan  te samen met de ‘nieuwe’ juryleden Chantal van Dijk, Thomas van der Weiden en Peter Stevens.  Kritiek op deze jury op de wijze van plaatsing was er zeker niet, alles was goed te volgen.

Bij de tuigpaarden ging Harry van Middelaar net als de week ervoor aan kop in de kleine limiet met de ruim bewegende Ivar van Thijs Blankendaal. Deze bruine Cizandro-nakomeling wist zich op te waarderen tijdens het overrijden, maakte de passen nog groter en trad vanuit de achterhand sterk onder. Wim Jansen moest tijdens het overrijden een plaatsje inleveren en werd met de Eebert-zoon Jonkheer, die beschikt over een deftig front en zeer sterke bewegingen, tweede in deze rubriek. Niek Alting volgde op de derde plaats met zijn schimmelmerrie Glennis Grey. Nathalie Buwalda deed met de Eebert-zoon Julius goede zaken en werd vierde. 

Voor Lambertus Huckriede was er een overwinning in zowel de tussenlimiet als de grote limiet met respectievelijk Just Lucky en Renvyle Imondro. In de kleine limiet gaf Nico Calis zeer goed partij met Cizandro-dochter Jara van Johan Kramer. Harry van Middelaar kwam op de derde plaats met eveneens een dochter van Cizandro, Kuliena van Toon van Doorn. Grietje Naber gaf in de grote limiet goed partij met Irona, zij werden tweede. Deze donkere dochter van Aron bewoog met zeer grote en ruime passen door de baan, mooi in haar front en met een sterk gebruik van het achterbeen. Derk Jan Mekkes kwam met de zwarte Roelofsen Horse Trucks Havana op de derde plaats.

Tijdens de ereklasse ging de strijd om de eerste en tweede plaats tussen schoonvader en schoonzoon, Leendert Veerman en Niek Alting. Leendert presenteerde zijn Action Quality Amadeus, welke dansend door de baan ging en met veel afdruk van de vloer. Niek Alting kwam op twee met zijn deftige Emerson. Hanneke van Wessel deed goed mee met de door haar vader gefokte Briljant. Bij de damesklasse voor de tweewielige wagen was het opnieuw Renvyle Imondro die zijn beste beentje voor liet zien en in handen van zijn rijdster Anneke Borkent overtuigend naar het oranje lint liep. Hanneke van Wessel werd nu eervol tweede met Briljant voor Manon Veerman met Emerson. Bij de damesrubiek met de showwagen was de hoogste eer voor Rianne de Vries met de Vulcano-dochter Celony van Lammert Tel. Hoe langer de course duurde hoe mooier en beter ze werd. Hanneke Mekkes kwam met Roelofsen Horse Trucks Bentley VDL op de tweede plaats. 

Een pronkstuk van de dag was de nieuwelingenklasse. Vijf paarden kwamen in de piste en het publiek was laaiend enthousiast! En terecht! In Tolbert schitterde de merrie Lindrini van de Familie Kooyman al, maar in Exloo deed ze er nog een extra schepje bovenop. Met een mooi front, en zeer sterke bewegingen liep ze zonder enige twijfel naar de overwinning. Plaats twee moest beslist worden door de arbiter, Chantal van Dijk, zij koos Apollo (v. Fantijn) in handen van John Donck voor Lexus (v. Sir Arie) met Wim Jansen.

Bij de tweespannen was het opnieuw Leendert Veerman die met zijn Action Quality Amadeus en - Eribo de meeste eenheid vormden. Gelijk in houding en beweging. Opnieuw mocht Chantal fungeren als arbiter en plaats twee en drie beslissen. Hier koos ze voor de vossen van Derk Jan Mekkes. Niek Alting kwam hierdoor automatisch op de derde plaats. 

Hackney’s

Bij de hackney’s was de eerste overwinning voor Dirk Jan Beijerink met Betuwe’s Magic Mystery in de lage limiet. Willeke Rozendaal kwam hier op twee met de nakomeling van Sunbeam Star Step, Chestnut’s One and Only. Anneke Borkent was met haar Noddyvyse I Am Here succesvol in de hoge limiet. Hierin wisten zij het oranje te bemachtigen. Voor Frank Arends was er de tweede plaats met Eclipse Soultrain. Joop Schaap kwam vanuit Den Haag richting het hoge noorden en behaalde een nette derde plaats met Heartland Magic Man.

Bij de grote maat hackney’s was het Black Benson die met veel takt en regelmaat de overwinning binnen sleepte in handen van zijn rijdster Demi van Nispen. Dirk Jan Beijerink was ook succesvol en werd tweede met Plain’s Beau. Voor Frank Arends was het al een feestelijke dag in Exloo. Hij vierde hier zijn verjaardag, en met de overwinning in de ereklasse met May Dream was het een extra feestje! May Dream deed er tijdens het overrijden een extra schepje bovenop. Hij maakte zich groot en met zijn ruime voorhand en een krachtig achterbeengebruik liep hij overtuigend naar de winst. Voor Anneke Borkent was er de tweede plaats met Brookfield My Way. Voor stalgenoot Noddyvyse Magic Moment was er de derde plaats, hij werd gereden door Lambertus Huckriede.

In de damesklasse was er wel weer een overwinning voor Anneke Borkent. Met de kleine dappere Olympic Dreams wist zij deze damesklasse te winnen. Demi van Nispen presenteerde de merrie One and Only van Joey Peters en werd tweede. Margot Arends vormt met Eclipse Soultrain een perfecte combinatie. Zij werden derde. 

Friezen

Bij de Friezen wist Sofi Vaïsanen opnieuw twee rubrieken op haar naam te schijven. Samen met Sven B. vormt ze een perfecte combinatie en weet hem in het juiste ritme, de sterke ruime passen te laten zetten. Met een mooi front en veel takt en balans schreven ze de limietklasse en damesklasse op hun naam. Sybren Minkema behaalde met Ulbe 506 een tweede plaats in de limiet waarin Zafirah van de Lits op de derde plaats kwam met Albert Minkema.

Waarin Minkema in de limiet een derde plaats in ontvangst mocht nemen was er in de ereklasse de overtuigende winst. Met Melle van de Lits is Minkema een fantastisch duo dat op handen gedragen werd door het publiek. In een beheerst tempo met een waanzinnig voorbeengebruik liep Melle zonder enige twijfel naar de winst! MGPNGP Mario fan Bokkum liet zich ook bijzonder goed zien in handen van Sofi Vaïsanen en werd tweede voor Udo de Haan met één van de PJ paarden van Stal Wijbenga/v.d. Ark, Rinse P.J.

Zoals boven al genoemd wist Sofi Vaïsanen twee rubrieken op haar naam te schrijven met Sven B. Ook in de damesklasse waren ze onverslaanbaar. Berber van der Veer gaf zeker goed partij met Rinse P.J. maar tegen de kracht in het achterbeen en front van Sven B. kon Rinse P.J. niet op boksen en werd tweede. Zowel Lisa als haar vader Albert Minkema konden trots terug naar Houtigehage. In de rubriek tuigpaarden onder het zadel kon het bijna niet anders zijn dat zowel de jury als het publiek kippenvel kreeg van het optreden van Lisa met Melle van de Lits. In een prachtig mooi tempo, met een enorm ruim en hoog wegzettende voorhand en een sterk ondertredende achterhand was het publiek laaiend enthousiast en was de overwinning ook meer dan duidelijk!

Albert Minkema werd met zijn tweespan Melle- en Zafirah van de Lits winnaar van de tweespanrubriek. Udo de Haan kwam hier op twee met Yurre P.J. en Rinse P.J. 

FOTO: Melle van de Lits met Lisa Minkema in de zadelrubriek (Foto: Anouk Kemkes)