Eerste (oefen)concours 2020 een feit!

Nieuws

Twee rubrieken werden er uitgeschreven voor de Nieuwelingen van de Tuigpaarden tijdens het Oefenconcours in Tolbert voor de Tuigpaarden, Friezen en Hackney’s. Voor Michael en Henriette Kooyman was dit een bijzonder fokkerssucces. Beide winnaressen werden gefokt door hen. In de eerste rubriek werd Lindrini (v. Hertog Jan ) overtuigend winnaar met Henk Hammers. Deze donkerbruine merrie danst met veel schwung en afdruk door de baan, heeft een sterk achterbeengebruik en een ruime ‘wapperende’ voorhand en met haar mooie front maakt ze het plaatje compleet. Wim Jansen volgde op de tweede plek met de Sir Arie-nakomeling Lexus, die zich ook goed liet zien maar net de expressie miste die de winnaar wel toonde. In de tweede groep was het oranje lint voor Grietje Naber-Dijks die met K-Drini (v. Manno) het meest complete plaatje liet zien. Deze donkerbruine merrie draafde met een mooi front en goede bewegingen rond. Marcel Ritsma volgde met de Fantijn zoon Lizandro B van Hilbrand de Boer op een tweede plek. Ook deze bruine liet zich zeer goed zien, maar miste ten opzichte van de winnaar net even de fiere houding.

Vanwege de vele deelname werden de limieten opgesplitst in drie groepen. De lage limiet werd goed bedeeld met 13 deelnemers. Harry van Middelaar mocht hierin de ereronde aanvoeren met de Cizandro-nakomeling Ivar van Tijs Blankendaal. Hoewel Ivar nog iets kijkerig was naar de entourage, maakte hij zich groot, met een mooie hals. Wim Jansen behaalde wederom een tweede plek nu met Jonkheer (v. Eebert). Niek Alting volgde op de derde plaats met zijn nieuwe aanwinst Glennis Grey (v. Victory) die is gefokt bij fam. Meijering. De tussenlimiet kwam op naam van Just Lucky met Lambertus Huckriede. Deze zwarte hengst van Wentworth Ebony toonde een sterk en ruim voorbeengebruik. Goed partij gaf Jara (v. Cizandro ) van Johan Kramer, gereden door Nico Calis. Deze merrie beschikt over een veel afdruk en een mooie houding. Voor Marcel Ritsma was er de derde plaats met Jack Daniels PSH. Eveneens een overwinning voor Lambertus Huckriede in de hoge limiet met Renvyle Imondro die met een enorm hoog voorbeengebruik regelrecht naar de overwinning liep. Op de tweede plaats een oude bekende, Dictus (v. Manno) nu in eigendom en gereden door Nico Calis. De arbiter, Nancy Geerligs, moest er aan te pas komen om de plaatsing van 3 en 4 te beoordelen. Zij koos voor Roelofsen Horse Trucks Havana (v. Bentley VDL) in handen van Derk Jan Mekkes voor Judex met Cees Klinkhamer.

De ereklasse kwam op naam van Action Quality Amadeus in handen van Leendert Veerman. Amadeus liet zich netjes zien en ging zoals we van hem gewend zijn, met veel afdruk van de vloer. De arbiter, Henk Fikse, plaatste nummer 2 en 3. Hij koos Briljant in handen van Hanneke van Wessel voor Gerran PSH met Marcel Ritsma, die overigens een hele sterke course neerzette.

Opnieuw oranje voor Renvyle Imondro, ditmaal voor de tweewielige dames wagen in handen van Anneke Borkent. Plaats twee en drie moest eveneens bepaald worden door de arbiter, Henk Fikse. Briljant en Hanneke van Wessel kregen voorrang en lieten Emerson en Manon Veerman achter zich. Renate Veerman werd vierde met Action Quality Eribo. Bij de regionale dames met de vierwielige wagen was de eerste plaats voor Margriet van Asselt, die ‘s ochtends haar haar rijvergunning haalde. Deze middag mocht ze direct aan de bak met Jack Sparrow PSH. Suzanne Klinkhamer reed Judex in een hoog tempo, waardoor hij soms iets te gehaast bewoog. Ze behaalden wel een tweede plaats. Manon Veerman wist opnieuw de derde plaats te behalen, nu met Action Quality Jannes van haar vader Leendert Veerman. Grietje Naber-Dijks volgde met de donkere Irona op de vierde plaats.

De tweespanrubriek kon in één keer beslist worden. De verrassing van de dag was de combinatie gereden door Henk Hammers. Voor zijn spider had hij gespannen Roelofsen Horse Trucks Havana en Brandy. Deze twee zwarten gaan qua beweging tegen elkaar op en laten dan ook een prachtig plaatje zien! Echter is hun hoofd-/halshouding niet gelijk waardoor ze in dat opzicht op een terechte vijfde plaats kwamen. Leendert Veerman mocht met zijn Action Quality paarden Amadeus en Eribo de ereronde aanvoeren. Deze twee paarden gaan zuiver gelijk op. Derk Jan Mekkes kwam zeer dicht bij met zijn span Roelofsen Horse Trucks- Jaims H en Bentley VDL. Marcel Ritsma volgde op drie met de paarden van Hans en Corrie Pos, Jack Daniels PSH & Gerran PSH. De vierde plaats was er voor Niek Alting, die zijn nieuwe span Emerson en Glennis Grey presenteerde.

Dirk Jan Beijerinck pakte twee overwinningen, met Betuwe’s Magic Mystery de lage limiet. Voor Willeke Rozendaal was er een tweede plaats, zij presenteerde Chestnut’s One and Only. Kees Kimenai kwam op drie met Sir Frans. Voor Dirk Jan was er ook succes in de openklasse grote maat met Plain’s Beau, welke wel beslist moest worden door de arbiter. Demi van Nispen kwam op twee met Black Benson.

De overwinning in de hoge limiet ging mee met Anneke Borkent en Noddyvyse I Am Here. Voor Joop Schaap was er een tweede plaats met de ruim bewegende Heartland Magic Man. Roel Smits deed goede zaken met Conviction’s Don Juan en nam het witte lint mee naar huis. Eveneens een overwinning voor Anneke Borkent in de ereklasse met de sterk bewegende Brookfield My Way. Stalgenoot Noddyvyse Magic Moment volgde op de tweede plaats met Lambertus Huckriede. Helaas verloor Conviction’s Challenger zijn ijzer en moest Roel Smits genoegen nemen met de derde plaats.

Vier youngriders betraden de piste. Deze rubriek kon in één keer beoordeeld worden. Jopie Schaap nam de winst mee naar huis met Heartland Magic Man. Rianne Kimenai volgde met Eagle’s Performer en Jarin Vos kwam op drie met Eclipse Formidable. Femke Kimenai sloot de rij met Stefke H.

Bij de Friezen was het Sofi Väisänen die tweemaal aan kop ging met de hoog in het front lopende Sven B. Tegenstand kwam er in de limiet van de eveneens sterk bewegende Ulbe in handen van Sybren Minkema. Ysbrand PJ van combinatie Wijbenga/vd Ark kwam op een verdienstelijke derde plaats in handen van Udo de Haan. Sofi en Sven B wonnen ook in de damesklasse, echter kwam Berber van der Veer zeer dicht bij met de ruim en sterk bewegende Rinse PJ.

De ereklasse was er één om over na te praten... Kwalitatief zeer goede paarden, waarin er verbazing was in de eerste omloop dat Eise 489 met Jelmer Chardon niet opgeroepen werd. Echter werd dit spoedig hersteld en was hij beoordeeld op de vierde plaats. Tijdens het overkampen deed Eise er nog een extra schepje boven op en wist met vlag en wimpel door zijn ruime en sterke bewegingen deze ereklasse te winnen. Op de tweede plaats eveneens een KFPS dekhengst, Nane 492 in handen van Sybren Minkema. Nane bewoog ook zeer sterk, echter moest hij toegeven op het achterbeengebruik van de winnaar.

Met zes tweespannen in de baan werd heel goed strijd geleverd tussen de rijders. Melle van de Lits en Zafirah van de Lits van Albert Minkema wisten het oranje lint mee naar huis te nemen. De twee trokken mooi samen op en pakten de winst in de rubriek die door de jury zonder overkamping werd beslist. Udo de Haan volgde op de tweede plaats met de PJ-paarden Yurre en Ysbrand.

Foto: Plain’s Beau met Dirk Jan Beijerinck (Foto: Anouk Kemkes)