Spraakmakende tuigpaardhengstenkeuring

Nieuws

Op zaterdag 4 januari vond de eerste bezichtiging van de tuigpaardhengsten plaats in Ermelo. Om 8 uur ’s morgens ving deze aan met de eerste van totaal 43 aangeboden hengsten die in zes groepen waren verdeeld. Een mooi en hoopgevend aantal en dit leverde ook veel publiek op. Iets meer dan de helft, 25 stuks, werden er doorverwezen naar het middagprogramma voor een tweede beoordeling. Waaronder een aantal aansprekende hengsten.

Tijdens dit middagprogramma, wat werd afgewisseld met presentaties van de goedgekeurde hengsten, werden er bij de 25 opnieuw gepresenteerde driejarigen totaal maar een karige zes tickets voor de tweede bezichtiging in Den Bosch uitgedeeld…

Dit optreden van de gedeeltelijk vernieuwde hengstenkeuringscommissie bestaande uit Johan Hamminga, Gert Jan Hermanussen, nieuwkomer Joop van Wessel was niet te volgen. En dat werd hen door het publiek ook wel duidelijk gemaakt!

De dag begon zo mooi met goede ingrediënten als een fraai aantal hengsten en prima volle tribunes maar deze eindigde uiteindelijk in een deceptie. De bij de beoordelingen gepaard gaande uitleg maakte de sfeer er tevens niet beter op en had fluitconcerten en boe-geroep tot gevolg. Er werd nog lang over nagepraat en daarbij liepen de gemoederen hoog op.

Bijzonder jammer dat dit plaatsvond en dat een aantal niet geselecteerde hengsten, die niet onder deden voor een aantal van de wel geselecteerde hengsten, niet de kans hebben gekregen in Den Bosch opnieuw hun kunnen te tonen. Het voordeel van de twijfel werd deze potentiële kanshebbers helaas niet gegund. Zeventien van hen werden ster verklaard en bij de andere twee werd in het middagprogramma alsnog een ‘bemerking op het fundament’ vastgesteld.

Zelfs de hengst die tijdens de oefenavond in Hellendoorn maar liefst 300 voorkeursstemmen kreeg van het toch ook deskundig te noemen publiek, werd afgeserveerd. Dat de kampioen van de 2-jarigen in Oldebroek sowieso niet door zou mogen vanwege zijn stokmaat (1.56 m) was vooraf wel bekend, maar ook voor de door Tuigpaardfokker van het Jaar 2019 gefokte reserve kampioen van dit NK, met een mooie maat van 1.68 m, viel ’s middags al het doek. Toen tevens o.a. een aansprekende zoon van de net naar de mensport ‘verhuisde’ Indiana ook niet door mocht, was voor het publiek dan ook duidelijk hoorbaar de maat vol.

Als ‘doekje voor het bloeden’ werd wel expliciet vermeld dat de sterhengsten in tuig mogen worden voorgereden. Een gemiste kans om een aantal van hen die gewenste eigenschappen vertoonden, niet rechtstreeks door te verwijzen! De specifieke tuigpaardeigenschappen, en met name een van nature sterk achterbeengebruik, worden immers steeds minder gesignaleerd.

Op deze jonge leeftijd is de natuurlijke aanleg nog het meest zichtbaar en bij een groot aantal van de aangeboden hengsten nu nog te beoordelen, ook nog tijdens het centraal onderzoek. Worden ze op een latere leeftijd in tuig aangeboden, dan rijst steeds meer de vraag wat er natuurlijk is en wat er gemodificeerd is en dat laatste wordt toch echt niet vererft. Dat soort hengsten geven de laatste jaren al heel wat discussie en dit laaide zaterdag ook weer op.

Dit maakt dat het tijdens deze eerste bezichtiging gevoerde beleid niet alleen een gemiste kans voor de betrokken afgewezen hengsten is, maar eveneens een gemiste kans voor het behoud van toekomst van ons unieke tuigpaard voor alle liefhebbers! En daarvan zijn de consequenties dan ook meteen zichtbaar: Waren er ten aanzien van de in Den Bosch te verrijden Oregon Trofee al concessies gedaan om nog voldoende hengsten in de baan te krijgen, nu is deze geboycot door een aantal eigenaren/rijders…

De toekomst van ons unieke Nederlandse tuigpaard dat wereldwijd harten sneller doet kloppen, staat op het spel!

Tijd voor bezinning!

 

De 6 aangewezen hengsten voor de tweede bezichtiging zijn:

652 Maximiano I&S (Baarzens Jagerszoon x Plain’s Liberator) f/e Stefan Rozendaal

676 Maestro (Idol x Atleet) f. Henri Kruidhof, e. Lambertus Huckriede

683 Maestro (Image x Atleet) f. R. Haasjes, e. Harry van Middelaar

687 Mister Arie (Sir Arie x Cizandro) f. Arie van Wijhe, e. De Nieuwe Heuvel/Jaap van der Meulen

690 Mister Black Burg (Sir Arie x Manno) f/e Cees van Dijk mede-e. Leendert Veerman

691 Montana (Unieko x Patijn) f. Wim Cazemier, e. Leo Wijkmans

FOTO: Mister Black Burg van Cees van Dijk & Leendert Veerman (foto: Johnny van Ingen)