4 kampioenschappen in Buitenpost

Nieuws

De eerste woensdag van augustus staat al 66 jaar gereserveerd voor het nationaal concours hippique van Buitenpost. Vanaf het middaguur kreeg het publiek een non-stopprogramma aangeboden met even na zessen vier kampioenschappen.

De 6- en 7-jarige tuigpaarden beten de spits af om de VTN –titel en tien leeftijdsgenoten reden af voor de wedstrijd. De helft kreeg van de jury een herkansing en dat waren louter toppaarden. Voormalig dekhengst Image HBC wist voorgaande wedstrijden meermaals te winnen met Harry van Middelaar en was daarmee de grote favoriet. De concurrentie bestond uit Renvyle Imondro met Lambertus Huckriede, Heliotroop VDM met Henk Hammers, Ilanda met Robbie van Dijk en Hertog Jan met Mark de Groot, die veel bijval kreeg van het publiek. Image walste met ruime passen en veel zweefmoment door de baan en had het front er goed op. Ook Imondro ging als vanouds spectaculair in de voorhand maar miste achter een beetje kracht. Heliotroop liep heel constant met een ruim wegzettend voorbeen en mooi front. Ilanda begon heel sterk aan de wedstrijd maar kon het niet volhouden. Dekhengst Hertog Jan klom er goed in en zette de hals er ook wel op maar was weleens ruimer in zijn manier van bewegen. Hij bleef nu wel constant. Kampioen werd Image vanwege zijn ruime en tactmatige vrije manier van bewegen. Imondro volgde als tweede, daarna Heliotroop gevolgd door Hertog Jan en Ilanda sloot de rij.

Het kampioenschap tweespannen ereklasse kreeg een verrassende ontknoping met de overwinning van Marcel Ritsma met limietspan Gerran PSH en Jack Daniels PSH van de familie Pos. Beide vosjes klapten erop en gingen actie vol rond. In de finale moesten ze afrekenen met de ervaren Equifirst Eribo en -Amadeus en Leendert Veerman, Celebration en Imposant met Ule Haarsma en Emerson en Equifirst Jannes met Niek Alting. Het span van Veerman gingen hoog van de vloer en waren zeer verheven in het front. Ze hadden de kampioenstitel binnen bereik maar de tabletjurering wees toch Gerran en Jack Daniels als winnaar aan. Men vond ze constanter dan het span van Veerman en meer als eenheid optreden.  Verrassend was deze uitslag zeker maar het kon ook. Haarsma werd derde en Alting vierde.

Veerman won wel de tandemwedstrijd met zijn Equifirst tweetal met op de tweede plek Jan Jordans met zijn goed voorwaarts lopende Barend en Casanova. Kersverse kampioen Fantijn won met Linda Boelens opnieuw de ereklasse voor Gardenia HBC met Harry van Middelaar.

Linda won ook de damesklasse met Celony die voor het eerst voor de tweewielige dameskar liep. Anneke Borkent reed Business bijzonder sterk en maakte ook aanspraak op de eerste plek maar werd tweede.

Hackney’s

Het kampioenschap voor hackney’s in tweespan kreeg een bijzonder slot. Vader en zoon Gin’s Black and White en Indigo van Gerard Hurkmans en Henk van der Wiel moesten in handen van Jerry Vierwind met Brookfield My Way en Brookfield Olympic Dreams met Lambertus Huckriede uitmaken wie kampioen ging worden. Maar Huckriede had moeite zijn span aan het lopen te krijgen en stelde zichzelf na vijftig meter op. De hengst Brookfield My Way was veel te heet en de rijder kon dat de eerste omloop nog wel een beetje handelen maar daarna niet meer. Een verstandig besluit wat betekende dat Jerry Vierwind automatisch kampioen was. Jammer voor de wedstrijd maar zo gaat het soms. Gin’s Black and White en Indigo zijn een bijzonder charmant span, niet alleen vanwege hun zwarte kleur maar ook door hun mooie hals- en hoofdhouding. Over de benen gingen ze nu heel best en bleken waardige kampioenen. Davy en Jan Jordans volgden als derde en vierde.

Demi van Nispen won ook nu weer de limietklasse en ereklasse grote maat met Black Benson en Magic Eclipse Flash Dance. Here I Am was heer en meester in de ereklasse kleine maat met Els d’Achard. Bijzonder maar zeker terecht was de tweede plaats van Frank Arends met een geweldig ruim bewegende May Dream. Ook bij de hackney’s gereden door dames een verrassende winnares in Yvonne van Velsen met Five Oaks Amigo van Bud Bongers.  De bruine pony heeft veel trek in de benen en wist ook te imponeren in het front. Anneke Borkent en Brookfield Olympic Dreams moesten genoegen nemen met de tweede plek.

Fries ras

Het vierspan kampioenschap Fries ras is al jaren voorbehouden aan CH Buitenpost en kende dit jaar vier deelnemers. Na de eerste omloop werden Frits de Jong en Augustinus Hoekstra definitief als derde en vierde geplaatst en mochten Feike Holtrop en Udo de Haan uit gaan maken wie als kampioen gehuldigd zou worden. Feike had Hessel- en Jasper fan e Stjelpdyk, Bettina H. en Egberth van de Zonschate voor de landauer en Udo Het Swarte Paert Sierd PJ, Rinse PJ, Tjibbe PJ en Ysbrand PJ. Beide combinatie deden feitelijk niets voor elkaar onder. De voorpaarden van De Haan waren iets meer imponerend dan die van Holtrop, alhoewel die ook goed voorwaarts waren. Het werd op detail beslist en het kwartje viel de kant van Feike Holtrop op, die daarmee zijn titel prolongeerde.

In de ereklasse bleef kampioen Eise afwezig en was de winst nu voor Henk Hammers met Joppe van Nienke Schrale. Tsjalle 454 werd sterk tweede met Age Okkema. Sybren Minkema deed goede zaken in Buitenpost en won met Sven de competitie, met Nane 492 de limietklasse en met beide winnaars in het span ook de tweespanrubriek.

De damesrubriek kreeg na afloop nog een bijzonder staartje omdat bij de definitieve plaatsing de uitslag van tablets onjuist werd uitgelezen. In de wedstrijd werd Jolanda Schreuder met MGPNGP Mario van Bokkum tot winnaar gekroond, maar achteraf bleek Susan Bouwman te hebben gewonnen met Egberdina’s Lodewijk van Willem Vogelzang. Het werd door vertegenwoordiger Jaap van der Meulen op het achterterrein opgelost met Susan door ook haar als eerste in de uitslag op te nemen en hetzelfde prijzengeld te overhandigen.

Foto: De vierspankampioenen met Feike Holtrop (Foto: Karin Sevink)