Ook publiek goed op dreef in Luttenberg!

Nieuws

Zaterdag 13 april werd op de Noordelijke Tuigpaardendag in de manege van Luttenberg, het tweede indoorevenement van dit seizoen, door het enthousiast meelevende publiek nog weer eens duidelijk gemaakt waar het in de aangespannen sport om draait. Mooie bijkomstigheid was dat ook de aspirant juryleden, die momenteel de juryopleiding aangespannen sport volgen, onder leiding van Aat van Essen op dit mooie evenement een praktijkles volgden.

Vrolijke gezichten

Ook in Luttenberg zijn om de nieuwelingenrubrieken heen, een aantal reguliere rubrieken in het programma verweven maar ook hier stond de jeugd, net als in Ambt Delden, in de schijnwerpers. Deze ‘nieuwelingen’, de nieuwe generatie van de aangespannen sporters, waren hierin goed vertegenwoordigd en kregen veel bijval van de toeschouwers! Een rubriek met veel vrolijke gezichten…

Tuigpaardmerries

Sowieso lieten de aanwezigen zich goed horen… In de nieuwelingenrubrieken verschenen in verschillende groepen 11 merries in de baan en 13 ruinen/hengsten. Zes merries streden er uiteindelijk in de finale. Waarbij het er, voorafgaand, even op leek dat de in het eerste groepsoptreden als derde geplaatste tactvolle en van achteruit optredende Fantijn-dochter Kumalya van en met Henri van Weeghel met een derde plaats zuinig wegkwam. Maar dit fokproduct van Gerard Lokhorst werd wel uitgenodigd voor de finale. De winst ging hier uiteindelijk naar Eebert-dochter Kianita van fokker/eigenaar Gert Kamphorst en gereden door Henk Hammers. Een merrie die neigt naar een karperrug maar daar in beweging gelukkig geen enkele last van heeft, ze marcheerde er goed over. De tweede plaats was voor de actievolle Kansas, uit de fokkerij van Fokkers van het Jaar 2017 Fam. de Groot. Deze dochter van hun eigen hengst Giovanni Landzicht, werd door Mark de Groot voorgesteld. Op de derde plaats mocht de keuringskampioene Kalina (v. Eebert) van Wout Liezen opstellen. Dit fokproduct van Gerrie en Gert Jan Hermanussen werd voorgesteld door Harry van Middelaar en trad achter goed onder evenals de genoemde Kumalya die met Henri van Weeghel de vierde plaats kreeg toebedeeld. Als vijfde mocht weer een Fantijn-dochter opstellen. Deze Kretina is gefokt en in eigendom van Fokkers van het Jaar 2016 Jurjen en Grietje ter Velde en hun vaste rijder is Harm Jan Veenstra. De rij van deze aansprekende merries werd gesloten door Jivirona (v. Eebert) een fokproduct van Antoon Epskamp die zelf in de reguliere rubrieken, waaronder de tweespanrubriek, weer enthousiast meereed. Henk Hammers reed Jivirona in de eerste omloop en Albert Lueks nam de leidsels over voor de finale.

Hengsten en ruinen

Zeven ruinen/hengsten kwamen terug voor hun eigen finale. Hierbij roerde het publiek zich danig toen de jury met de plaatsing aangaf een andere koers te varen. Zij plaatste de in de voorhand heel best optredende Jaguar van Hans Robben, met Marcel Ritsma aan de leidsels, als eerste. Als tweede werd Marieke Scherphofs opvallende bonte Kontiki opgesteld. Eveneens een Eebert-nakomeling, deze werd voorgesteld door Harry van Middelaar. De derde plaats ging naar Kensington (v. Dylano) met Mark de Groot waarvan net als Kumalya in eerste instantie leek alsof hij over het hoofd werd gezien. Cizandro-zoon Kerro BFT die er qua type bovenuit stak, werd met eigenaar Brian Franken vierde, gevolgd door de door Hilbert Meijering gefokte Vanenburg’s Kelviro (v. Emilano) van Stefan en Iris Rozendaal, met Aris van Manen aan de leidsels. Ule Haarsma moest voor de finale kiezen tussen twee Fantijn-nakomelingen die hier voor geselecteerd werden: dit betreft de door Wim Ruinemans gefokte Kolonel en de door Sander en Erik Daniëls gefokte Kroonjuweel. Hij koos de eerste en mocht hiermee als zesde geplaatste aansluiten in dit aansprekende gezelschap.

Hackney’s

Bij de hackney’s was er in de hoge limiet een opvallende rol weggelegd voor de hengst Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) die werd gefokt door Wim Temmink en Andri Derks en in eigendom is van Wim Schutte. Hij trad in handen van Inge Jansen bijzonder sterk op en mocht de ereronde aanvoeren. Bij de hackney nieuwelingen lag de kwaliteit van de eerste twee geplaatsten, net als de week ervoor in Ambt Delden, heel dicht bij elkaar. Ook nu was het Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) die in handen van Lambertus Huckriede als eerste mocht opstellen. Princess Yentle (v. Heartland Yahooti) en Sem de Rooij maakten er ook weer een aansprekende show van en werden wederom als tweede binnengeroepen. Toch werd het voor Sem en groom/rijder Martien Verboord een gedenkwaardige dag. Zij kregen een feestelijke muzikale felicitatie omdat beiden deze dag hun verjaardag vierden.

Feestje

De nieuwelingen van vorig jaar streden in de beloftenrubriek waarbij de zege naar Manno-zoon Equifirst Jannes ging in handen van Leendert Veerman. Dochter Manon pakte met Emerson, eveneens een nakomeling van de legendarische Manno en in eigendom van Niek Alting, wederom de Ab Koetsier-trofee in de Young Ridersrubriek.

De eerst geplaatsten uit de overige rubrieken maakten aan het eind van de avond hun opwachting voor een prachtige wedstrijd om de Grote Prijs van Luttenberg. Tijdens deze krachtmeting ging het dak er bijna af… De sensationeel en met minder druk optredende Imondro, werd nu door een glunderende Anneke Borkent voorgesteld en ontpopte zich al snel als publiekslieveling. Waar Imondro liep, ging het publiek letterlijk en bijna figuurlijk uit het dak en hiermee werd weer aangetoond hoe groot het meeleven en de emotie zijn bij deze fantastische sport! Alleen de nummer één werd door de jury geplaatst en die keus bleek niet op Imondro te vallen maar op Bommelsteyns Hubert in handen van Lambertus Huckriede. Dit genereerde uiteindelijk nog meer bemoeienis van het publiek maar in een positieve sfeer. Een feestje bouwen kunnen de Showpaardliefhebbers wel…

Foto: Winnaar van de merrie nieuwelingen Kianita (Foto Johnny van Ingen)