CH Drogeham verdient zélf sterren

Nieuws

Ook nu wist de organisatie van CH Drogeham op de eerste zaterdag van september weer een perfect concours voor te schotelen op het fraaie ruime terrein van familie Van der Wal van Hypo Fryslân.

Net als vorig jaar, wist Eise 489 met Jelmer Chardon na een prachtige strijd met vooral Uldrik 457 met Lambertus Huckriede opnieuw zijn titel te verdedigen in het Nederlands Kampioenschap dekhengsten voor de sjees. Dit kampioenschap was ‘een genot om naar te kijken’, aldus juryvoorzitter Lammert Tel. “Beide overkampers toonden veel kracht en houding. Uldrik groeide steeds beter in de wedstrijd maar het front van Eise vonden we overtuigender”, zo liet hij weten. Andere kandidaten in dit kampioenschap, Wylster 463 met Sybren Minkema op plaats drie en Rommert 498 die in handen van eigenaar Pieter Okkema debuteerde voor de sjees, deden het prima. Ook Wimer 461 deed mee met Hendrik Eppinga aan de leidsels. Ook voor deze combinatie was het de eerste keer samen dit verliep nog niet vlekkeloos waardoor hij door Hendrik vroegtijdig werd opgesteld. Hunk met Demi van Nispen verzilverde op fraaie wijze zijn toch al zo succesvolle seizoen met opnieuw winst in de Stal Wijbenga Young Riderscompetitie. Deze finalewedstrijd vormde de afsluiter en kon met een, met eresjerp getooide huldigingsronde prachtig worden afgesloten. Ook Nane 492 met Sybren Minkema deed dit in de finale van de KFPS nieuwelingencompetitie. Net als Hunk wist hij ook alle gestarte competitiewedstrijden te winnen en deed hij dat ook overtuigend in de finalewedstrijd. Beide paarden waren het hele seizoen al de grote boegbeelden van de competities. Naast het kampioenschap dekhengsten en de finales van de KFPS Nieuwelingencompetitie en Stal Wijbenga Young Riders competitie werden in Drogeham nog enkele reguliere rubrieken verreden waarbij Xander met Jelle van der Kooi goede zaken deed in de Provincie Fryslân Prijs. In deze limietklasse liet Xander zich weer heel overtuigend zien en viel vooral zijn sterke beweging weer op. Hij liet Mario fan Bokkum met Jolanda Schreuder nipt achter zich. In de ereklasse domineerde Joppe met Henk Hammers maar liep het niet helemaal zoals we gewend zijn van de combinatie en kwam de concurrentie, nu in de vorm van Filou S.B. met Sybren Minkema wel heel sterk aan en had de uitslag net zo goed andersom kunnen zijn. Met Chris fan Wylgster Pragt blijft Jolanda Schreuder maar winnen in de damesklasse en dat was deze keer niet anders. Chris liep opnieuw heel sterk over de benen en vormde daarbij een mooie houding in een wedstrijd die van begin tot eind sterk oogt. Udo de Haan pakte met de toch wel iets ongelijk in hoogte zijnde Het Swarte Paert Sierd P.J. en Rinse P.J. een mooie zege in de tweespanrubriek.

Hackney’s

Bij de hackney Young Riders ging ook zowel de wedstrijdzege als de eindoverwinning naar degenen die het hele seizoen al wisten te scoren: Tom Folmer en Renvyle Bobbys Boy. Ook nu liet Tom de zwarte zijn fraaie passen mooi afmaken en in een beheerst tempo kon de overwinning hen niet ontgaan. Met een heel mooi ruim voorbeen liep Triensje van de Wörmink in handen van Frances Borkent naar de tweede plaats, gevolgd door Black Jack en Charlotte Croes die een wat hoger tempo aanhielden. De ereklasse en de damesklasse werden geregeerd door Anneke Huckriede met Sunbeam Look At Me en Brookfield My Way. Beide keren pakte Leyrun Headliner de tweede plaats met respectievelijk Werner en Ilse Sweens. Naast Hunk wist Demi van Nispen ook de in dit seizoen gegroeide Black Benson en meervoudig kampioen Magic Eclipse Flash Dance naar de overwinning te sturen. In de vier deelnemers tellende tweespanrubriek waren Leyrun Headliner en Leyrun Tourmaline ook volgens omroeper Jan Bernhard Kamphuis de meest ‘eeneiige tweeling’ en zij voerden met verve ook de ereronde aan. Zowel tuigpaarden, hackney’s als Friezen verschenen in de zadelrubriek in de fraaie baan. Hier kwamen Melle van de Lits en Lisa Minkema als winnaars uit de bus. Melle’s optreden was overtuigend met een ruim voorbeengebruik en krachtige achterhand. Söndral toonde ook veel ruimte in zijn bewegingen en mocht met Susanne Klinkhamer als tweede opstellen. Ook Danno is een Manno-zoon. Hij wist onder het zadel van Rian van der Sluis de hoogste knie-actie te bewerkstelligen en was er achter ook goed bij, maar had niet die ruimte die zijn beide voorgangers showden. De derde plaats was hun deel en als vierde mocht de goed in balans lopende Equifirst Jannes opstellen die heel netjes voorgesteld werd door Manon Veerman. Ook de overige deelnemers die daarna mochten opstellen: Angela Hoekman met Jort, Femke Kimenai met Eclipse Mercy, Rianne Kimenai met Sir Rinke en Sander Hoogenberg met Jennytou gaven een fraaie show als promotie voor showpaarden onder het zadel.

Tuigpaarden

Het kampioenschap vierjarige tuigpaarden ging onbetwist naar Just Lucky in handen van Lambertus Huckriede die met een fraai front zijn mooie ruime passen goed afmaakte. De lichte vos Jakarta van Dicky Veerman wist ook goed in balans te blijven en werd met Henk Hammers reserve kampioen. In de hoge limiet werd een nek aan nek strijd geleverd door Bommelsteyn’s Hubert en Gardenia. Twee verschillend gebouwde paarden met ieder hun karakteristieke bewegingsvorm. Deze werd ditmaal beslecht door Hubert met Lambertus Huckriede. Echtgenote Anneke had ECW Imondro voor de dameswagen evenals zoon Kevin in de Young Ridersrubriek. Beide keren overtuigde Imondro, die wel gelijkenis vertoont met één van zijn voorgangers, de legendarische Just In Time, en mocht hij de ereronde aanvoeren. Renske van der Sluis wist Wonder in de damesklasse ook heel goed bij de les te houden en mocht als tweede opstellen. Bij de Young Riders was die eer voor Gentleman en Manon Veerman maar ook het mooie optreden van Casanova en de eveneens netjes rijdende Davy Jordans, die derde werden, kan niet onvermeld blijven. Davy weet zich, net als zijn vader Jan, ook in de kijker te rijden als vakkundige spanrijder.

Jan pakte in de Anemone’s meerspancompetitie dan ook verdiend de stijlprijs. Zijn fraaie Ferro, die er nog meer in kan klimmen dan wat hij nu als voorpaard liet zien, en het achterspan Barend en Casanova liepen niet het meest spectaculair van allemaal maar wél het meest constant! In de tweespanrubriek werd al duidelijk dat de spannen van Derk Jan Mekkes en Leendert Veerman heel dicht bij elkaar lagen. Daar ging de overwinning naar PrimeVal Varanno en Wizzkid’s Gonda in handen van Derk Jan. In deze laatste competitierubriek van dit seizoen kwamen vier stuks klavertje drie aanspanningen in de baan en ook nu zou het een spannende strijd worden. Voor aanvang van de wedstrijd was bij Henk Hammers al een strengophouder gebroken maar er werd netjes gewacht tot deze vervangen was, waarvoor hulde. Ondanks dat Jordans’ aanspanning het meest constant optrad maar minder spectaculair, werden zij als vierde opgesteld. Hammers werd als derde binnengeroepen en de eerste twee gingen de overkamping aan. Leendert Veerman bleef ook in deze finale één, dankzij blikvanger Emerson als voorpaard en de Equifirst-paarden Zilver en Eribo als achterspan. Mekkes had Bentley VDL toegevoegd en dit bracht hem de tweede plaats, zowel in deze wedstrijd als in de einduitslag waarbij een blije Leendert Veerman ook als competitiewinnaar kon worden gehuldigd. Eebert maakte met Robbie van Dijk zijn debuut in de ereklasse en wist hier meteen de tweede plaats op te eisen, de enige die hij voor moest laten gaan is ereklassekampioen Brandy.

Grote Prijs

In de strijd om de Grote Prijs van Drogeham, genoemd naar Frank Roest die na 25 jaar afscheid nam van de organisatie, kwamen ze elkaar weer tegen. Hiervoor werden de eerste twee geplaatsen in de ereklasse van zowel de hackney’s, tuigpaarden als Friezen uitgenodigd. Tien ‘Drogeham-prominenten’ vormden de jury en zij beslisten dat in de finale de allesbeslissende strijd om de eer én de door Frank Roest zelf uitgereikte duizend euro, ging om Magic Eclipse Flash Dance met Demi van Nispen en Brandy met Harry van Middelaar. De overwinning ging naar laatstgenoemden. Hiermee was het feest in Drogeham nog niet afgelopen, dit werd ’s avonds voortgezet met een daverend muziekfestival. Net zo’n goeie zet als het brede dagconcept met o.a. activiteiten voor kinderen en ‘oude trekker’-liefhebbers. Een concept dat veel publiek, saamhorigheid en enthousiasme genereert…

Foto: Tom Folmer, competitiewinnaar Hackney Young Riders  

Tekst: Johanna Faber (Friezen) & Janneke Berghuis (overig)