CH Buitenpost viert jubileum met vier prachtige kampioenen

Nieuws

Op de eerste woensdag van augustus, toevallig 1 augustus deze keer, vond in het warme Buitenpost de 65e editie van dit grote nationale concours hippique plaats. Om meer publiek te trekken begon het evenement pas om 12.00 uur en eindigde rond 21.00 uur. Een goede keuze welke ook door de rijders werd gewaardeerd. Vanwege het jubileum had de organisatie van alle drie disciplines het ereklasse kampioenschap toebedeeld gekregen met daarnaast ook nog het KFPS kampioenschap vierspannen Fries ras.

Voor het grote kampioenschap voor de tuigpaarden waren ook de beste limietklasse paarden uitgenodigd en dit waren alle drie goedgekeurde KWPN-dekhengsten. Van de zeven deelnemers kregen er vier een herkansing en dit waren Robbie van Dijk met Eebert (v. Atleet) van de gebroeders van Manen, Lambertus Huckriede met Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen, Mark de Groot met Dylano (v. Plain’s Liberator) van Blackhorse BV/De Groot en natuurlijk Harry van Middelaar met Brandy (v. Uromast) van het Brandy consortium. Vier op paarden die er een geweldige finale van maakten.

Brandy kijkt er altijd geweldig overheen met zijn mooie front en ging sterk over de benen. Eebert maakte zich groot en walste door de baan met ferme ruime passen. Hubert showde zich met geweldig imponerend front en de grote Dylano liet ook een mooi rijzend beeld zien met een hoog en grijpend voorbeen. Geen makkelijke keuze voor de jury om de kampioen aan te wijzen en die was dan ook verdeeld zo bleek later toen hun keuzes op het grote scherm af te lezen waren. Er werd met tablets gejureerd en omdat twee van de drie wagennummer 360 hadden ingedrukt werd Brandy voor de derde keer kampioen van Nederland en prolongeerde daarmee zijn titel. Eebert werd tweede voor Hubert en Dylano.

Henk Hammers pakte met Heliotroop VDM (v. Colonist) van Jaap van der Meulen de winst in de lage limietklasse. Joëlle Berghuis won met Gardenia HBC (v. Victory) de wedstrijd voor Young Riders, zij debuteerde met de schimmelmerrie van de HBC-stal. Lambertus Huckriede maakte de competitie weer spannend door de voorlaatste wedstrijd te winnen met Just Lucky (v. Wentworth Ebony) en Anneke Huckriede won de damesklasse met Business (v. Vlasco). Ule Haarsma won met Celebration en Zavanno, beide Manno-zonen, de generale voor het tweespan kampioenschap dat in Rijs wordt verreden en met Zavanno en Elburg (v. Morocco Field Marshall) de generale voor het tandemkampioenschap van komende maandag in Opmeer.

Here I Am kampioen hackney’s kleine maat

In het kampioenschap ereklasse kleine maat kwamen acht pony opdraven waarvan er vijf de verplichte standshow mochten lopen. Het waren Els d‘Achard met Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van de gebroeders Van Wanrooy, Anneke Huckriede met Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) en Werner Sweens met Leyrun Headliner (v. Rocky) die hierin de meeste indruk maakten en gedrieën gingen uitmaken wie er als kampioen gehuldigd ging worden. Zij reden nogmaals af in een allesbeslissende finale. Leyrun Headliner loopt een geweldig seizoen en ging ook nu met veel afdruk en ruimte. In het front mag hij iets verfijnder en daarom werd hij uiteindelijke derde. De prestaties van Here I Am en Olympic Dreams lagen volgens de jury dicht bij elkaar waar Here I Am heel gemakkelijk als een geoliede machine rondging. Ook zijn front is mooi. Het front van Olympic Dreams is net even mooier en deze jonge merrie die vanuit de limietklasse was geselecteerd, maakte zich in de voorhand heel deftig. In de achterhand moest ze iets toegeven op Here I Am waardoor er toch unaniem voor gekozen werd om Here I Am kampioen te maken. Ook dit betekende een prolongatie van de titel.

De lage limietklasse werd in twee groepen verreden en dit leverde overwinningen op voor Lambertus Huckriede met Noddyvyse Magic Moment (v. Heartland Prophet) en Rob d’Achard met Heartland Wonderful (v. Heartland Equality). André Veltkamp won met Matteo (v. Bocellie) de limietklasse grote maat en Demi van Nispen had in Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside’s Equalizer) de winnaar in de ereklasse grote maat. Ilse Sweens blijft de damesklasse winnen met Leyrun Headliner en de tandemrubriek ging naar Noddyvyse Special Edition (v. Sumbeam Something Special) en Sunbeam Look at me (v. Sunbeam Star Step).

Friese kampioenen

Ook bij de Friezen werd in de ereklasse een kampioenslint uitgereikt. Daar moest eerst wel even behoorlijk voor gestreden worden. Een viertal bijzonder sterke paarden waaronder titelverdediger Joppe met Henk Hammers maar ook de twee super in vorm zijnde toppers van de combinatie Minkema/Schreuder en natuurlijk Eise 489 met Jelmer Chardon. Een lust voor het oog, deze vier fraaie Friezen. Eise 489 kende een super start van de wedstrijd, veel front mooi zittend en prachtig ruim in beweging, Joppe eigenlijk net zo, maar ietsje minder verheven in front. Echter bij het overrijden had Joppe net even meer power en regelmaat en pakte hij daarmee de titel, voor de tweede maal op rij. Eise 489 werd reservekampioen.

Ook de titelstrijd bij de vierspannen werd in Buitenpost beslecht. Opnieuw viel dit kampioenschap zeer in de smaak en kan men niet anders dan complimenteus zijn naar alle rijders die er een waar feestje van maken. Alles verliep gesmeerd maar het meest voor Feike Holtrop. Zijn viertal, gevormd door de koppaarden Egberth van de Zonschate en Melle van de Lits, met daarachter Hessel fan ‘e Stjelpdyk en Bettina vormden een mooie eenheid. De eresjerpen werden vooral door de twee koppaarden verdiend, zij waren het meest strijdlustig en elegant. Voor Udo de Haan was er een mooie tweede plaats. Een plaats met ook wat emotie. Het was deze wedstrijd namelijk de laatste keer dat hij de leidsels in handen kon nemen van de inmiddels tienjarige Christiaan P.J. De ruin van Pieter en Janet van der Ark vertrekt naar Amerika. In de overige rubrieken waren het Sybren Minkema en Jolanda Schreuder die er met de prijzen vandoor gingen.

Geert Bouius (T + H) & Johanna Faber (F)